Jump to content

Kupnja zemljišta s teretovnicom


1990_Sunce

Preporučene objave

Založno pravo znači da je ograničeno stvarno pravo na toj nekretnini, a koje ovlašćuje založnoga vjerovnika da određenu tražbinu ne bude li mu o dospijeću ispunjena, namiri iz vrijednosti te nekretnine i to bez obzira čija ona bila tj. tko joj je vlasnik, a vlasnik je kao takav dužan to trpjeti. Prema tome, ovakve se nekretnine ne kupuju, a pogotovo ne dok sa vlasnikom ne utvrdite o čemu je točno riječ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako to vlasnik nije spomenuo, onda je lako moguce da je htio prevariti, a ako je spomenuo i pristaje na smanjenje iznosa koji mu morate platiti za razliku kojom je nekretnina jos opterecena, onda nema vecih problema da to i kupite. Ali naravno budite oprezni i u ugovoru to tocno precizirajte.

Ako je teret od recimo 10-15% cijene nekretnine, mozete mu dati kaparu u tom iznosu i rok do kad mora maknuti teret, inace odustajete od kupovine i dobivate dupli iznos kapare. Naravno nemojte to raditi ako je teret veci, jer je lako moguce da se necete moci naplatiti kasnije.

Ali po Vasem pisanju izgleda da Vas on nije upoznao s tim pa bolje da odustanete, jer tko bi kasnije vjerovao nekome tko je vec na pocetku lagao, tj. sakrivao bitnu stvar.

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Postovanje... 

Mozete li mi molim vas objasniti nesto. 

Radi se o zemljištu i kuci koja se nalazi odmah pored nasega..kuca je za rusenje. Mi bi smo voljeli kupiti to kako bi smo si prosirili dvoriste.

E sad tu je cini mi se hrpa problema..susjed je bio star i samotnjak..prije 2 godine je umro..od zivucih rodaka ima brata koji je jedno vrijeme drzao natpis na kuci da je za prodaju..ima bivsu zenu i kcer koje su navodno u italiji...s njima nije bio u kontaktu premo 30godina..

Prema zemljisnim knjigama on se jos uvijek vodi kao vlasnik..ali isto tako upisana su i 3 tereta. Pa ako mi ih mozete rastumaciti. 

Prva dva ako sam dobro razumjela se prema clanku 162. Zakona o zemljisnim knjigama mogu brisati jer su starija od 30 godina..odnosno 36 i 35 godina u konkretnom slucaju..

E sad ovaj najnoviji je upisan prije 2 godine..nakon njegove smrti.

U nastavku kopiram tekst teretovnice..pa ako bi mi mogli rastumaciti osobito taj zadnji upisani teret..

Od koga kupiti tu nekretninu ako je on kao vlasnik umro..a nije niti provedena ostavinska rasprava..

Imali smisla uopće to kupovati. 

Hvala vam puno

C  
  Teretovnica  
  Rbr. Sadržaj upisa Iznos Primjedba  
  1.  
  1.1 Primljeno: 31. siječnja 1986. br. Z-301/86
Na osnovi ovjerovljene izjave od 30. siječnja 1986. br. Ov-3131/86 uknjižuje se pravo zaloga na nekretnine upisane u A I (jedan) za glavni dug od 450.000,00 din (četrstopedesttisućadinara) sa 10 % kamata godišnje te eventualnih troškova - za korist:
450.000,00 DIN    
    PRIVREDNA BANKA ZAGREB POSLOVNA JEDINICA SLAV. BROD      
     
  2.  
  2.1 Primljeno: 2. ožujka 1987. br. Z-755/87
Na osnovi ovjerovljene izjave o kreditu od 27. veljače 1987. br. Ov-628/1-87 uknjižuje se pravo zaloga na nekretnine upisane u A I (jedan) za glavni dug od 150.000,00 din (stopedesttisućadinara) sa 12 % kamata godišnje te eventualnih troškova - za korist:
150.000,00 DIN    
    PRIVREDNA BANKA ZAGREB POSLOVNA JEDINICA SLAV. BROD      
     
  3.  
  3.1 Zaprimljeno 05.03.2020.g. pod brojem Z-2750/2020

ZABILJEŽBA, TRAŽBINA SOCIJALNE POMOĆI, RJEŠENJE CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB SLAVONSKI BROD, KLASA: UP/I-551-04/19-02/478 13.01.2020, PRIJEDLOG OPĆINSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA U SLAVONSKOM BRODU, GRAĐANSKO UPRAVNI ODJEL, BROJ: IP-DO-127/2020-2 04.03.2020, korist Republike Hrvatske za Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
     
  Mo  
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija