Jump to content

Promjena stolarije u stanu


sonjastrme

Preporučene objave

Poštovani, 

htijeli bi zamijeniti vrata staklena koja vode na balkon u prozor i obratno na drugom kraju stana ( prozor u vrata). Da li nam je za to potrebna suglasnost stanara, i ako da kolika? 51% ili 100%? I da li trebamo neke dozvole za izbijanje vrata koja bi vodila na buduću terasu ( krov naše garaže), a sada je na tom mjestu prozor?

Zahvaljujem 

Lp

Sonja Toš 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAkon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl.41 navodi što su to izvanredni poslovi, te da se u sumnji smatra da posao premašuje okvir redovitog upravljanja. Nadalje, čl.86 navodi koji su to poslovi redovitog upravljanja te su poradi toga u jednim od izmjena i dopuna Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima dodani u radove za koje je potreban ili nije glavni projekt, izrazi redoviti i izvanredni.

Prema tome, a kako ne zamjenjujete vanjske i unutarnje prozore i vrata da bi se radilo o redovitom održavanju građevine bez građ.dozvole i projekta nego dodajete nova vrata u nosivom zidu, trebao bi vam projekt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitala sam i Pravilnik koji ste mi preporučili. Po njemu nikakve potrebne dozvole neće trebati za promjenu stolarije. Ali i dalje nigdje nije navedeno da li takvi zahvati spadaju u izvanredni posao. Po meni to nije ni dogradnja niti nadogradnja niti promjena namjene pogotovo. Jer novi prozor i nova vrata su istih dimenzija kao i postojeći  otvori. Statičar je dao mišljenje da je sve u redu. Ali problem nam radi predstavnik stanara i njegov kompić upravitelj. Upravitelj je rekao da će nam trebati dozvole što po ovom pravilniku ispada da neće trebati. Predstavnik stanara ima svoje neke želje koje ne može ostvariti pa maltretira druge. Dakle ostaje još samo pitanje da li nam treba suglasnost svih stanara ili većine? Jer nigdje ne piše da je promjena stolarije izvanredan posao. Ako možete pomoći, bila bih vam zahvalna. 

Zahvaljujem 

Lp 

Sonja 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, ova dva pojma,

, sonjastrme je napisao:

...obratno na drugom kraju stana ( prozor u vrata)...izbijanje vrata koja bi vodila na buduću terasu...

 

prije 4 sati , sonjastrme je napisao:

Jer nigdje ne piše da je promjena stolarije izvanredan posao.

nisu istoznačna. Promjena stolarije je posao redovne uprave, tj. redovnog održavanja građevine i za to vam treba natpolovićna večina suvlasnika, a prema Pravilniku ne trebate ništa prema čl.3 tč.3/b -zamjenjuju vanjski i unutarnji prozori i vrata.

Međutim, vi bi umjesto prozora izbili vrata na zajedničkom dijelu nekretnine što nije redovito održavanje građevine i spada pod izvanredne poslove, jer nije dogradnja ili nadogradnja, ali je preuređenje zajedničke stvari i shodno tome je potrebna suglasnost svih. Prema pravilniku vam treba Glavni projekt prema čl.5 tč.1 koji preuređenje opisuje općenito, a posebno prema čl.5 tč.3/d -dodaju novi vanjski i unutarnji prozori, vrata i drugi otvori u nosivim zidovima.

S time da na ovaj način još dobro i prolazite jer vam se za takove radove prema projektu iz Pravilnika ne treba Uporabna pa prema tome ni potvrda JP tijela, no da je pomalo upitno da li preuređenjem krova garaže u terasu i dodavanjem vašem stanu ne mijenjate lokacijske uvjete u skladu s kojim je građevina i izgrađena, je. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, sonjastrme je napisao:

U redu. Sve jasno. Ne planiramo ništa raditi mimo Zakona i pravila. 

Ali čisto iz znatiželje pitam, koje su sankcije da se to napravi bez potrebne suglasnosti, dozvola i sl.? 

Inače puno vam hvala na pomoći i brzim odgovorima :)

 

Ne moraju biti nikakve sankcije, ali pogledajte odredbe čl. 97.-99. Zakona o vlasništvu o isključenju iz suvlasničke zajednice, moguće je da ćete se zamjeriti suvlasnicima do mjere da će pokrenuti postupak radi izbacivanja Vas iz zgrade. I dakako, iako to nisam vidjela u praksi, pročelja su zajednički dijelovi, pa tehnički Vi činite oštećenje (i) tuđe stvari, što je kazneno djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija