Jump to content

Rupa za ventilaciju na fasadi


s1979

Preporučene objave

Pozdrav,

molio bih mišljenje/savjet da li je dozvoljeno u stambenoj zgradi napraviti rupu u fasadi za ventilaciju kuhinje (napu) bez da ikoga išta pitam?

Kuhinje u zgradi nemaju predviđenu ventilaciju (dosta interesantno jer kupaona ima) pa je sada jedini način ventiliranja kuhinje otvoreni prozor. Ja bih uz taj prozor otvorio rupu 125mm za napu.

Ono što me brine:

- da li ja kao suvlasnik imam pravo na svojem vanjskom zidu to napraviti bez da ikoga tražim dozvolu ?

- da li se netko od sustanara može pobuniti da taj otvor nagrđuje zgradu ili pak susjed iznad da osjeti mirise iz moje kuhinje (iako ih osjeti i sada uz otvoreni prozor, a i ja osjetim tuđe) i što u tom slučaju?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, Borbena7 je napisao:

A što Vam suvlasnici kažu na ovu ideju, odnosno pružaju li već sada otpor?

Nisam još nikome spominjao, ako nema potrebe za tim onda niti ne bih. Vidim da jedan stan (ne u mojoj vertikali) iznad mene ima tako rješenu ventilaciju. Novi sam stanar pa ne znam još na kakve susjede mogu naletiti. Mene zanima pravno da li to smijem ili ne i da li mi netko od sustanara smije uopće to osporavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da imaju pravo osporavati, jer ste samo jedan od suvlasnika u toj nekretnini. Jeste li pokušali sa upraviteljem zgrade vidjeti kakvo je njegovo raspoloženje po ovom pitanju? Ukoliko se dopusti Vama, tada bi se trebalo dopustiti svima, a onda se nameće pitanje koliko je to prihvatljivo s obzirom na nekretninu (statika, izgled...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prijašnjim odgovorima pravno vam je sve odgovoreno.

Ali postoji i ono drugo, a to je činjenica da nećete više otvarati prozore od silnih mirisa od kuhanja koji će se sasvim sigurno izlaziti iz vaš i drugih napa i nekome, ako ne i svima to će sa vremenom dojaditi i uzrokovati će niz nesporazuma. Najdonjem stanaru to neće smetati jer mirisi idu prema gore,ali onaj zadnji neće znati tko śta kuha. Ali taj problem vi znate jer ste ga naveli u svom pitanju.

Odustanite dok je vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima.

No, upravo iz prijašnjeg odgovora bih rekao da mi je dan odgovor i to iz ove konstatacije:  "Ukoliko se dopusti Vama, tada bi se trebalo dopustiti svima".

Obzirom da na zgradi vidim kako dva stana imaju tako riješenu ventilaciju, ne vidim razlog zašto se onda meni ne bi dopustilo i zašto bi mi to netko osporavao.

Također su po fasadi stavljene klime i antene, svakako, kako je tko htio, nema nekog reda i smisla, čisto sumnjam da je netko tražio suglasnost da li smije postaviti klimu.

Što se tiče samih mirisa, oni i sada postoje, obzirom da kuhinje nemaju ventilaciju koja bi ih izvlačila na krov, zna biti momenata kada moram zatvarat sve prozore jer mi u stan ulaze kojekakvi mirisi susjeda ispod, iznad ali i sastrana (ovisi o cirkulaciji zraka), a nerijetko i čitav hodnik zgrade "miriši" po kuhanju.

Ne vidim kako će u koliko napravim rupu za ventilaciju to utjecati na povećanje mirisa iz moje kuhinje, kada i sada ti mirisi izlaze kroz prozor (i još kada uključim ventilator u kuhinji pa ih usmjerim kroz prozor...)

Kriva je konstrukcija zgrade što nije predviđena vertikalna ventilacija kuhinje pa smo u biti svi osuđeni na mirise koji dolaze iz tuđih kuhinja, bilo da oni dolaze kroz prozor ili kroz rupu za ventilaciju.

No ono što sam ustvari htio saznati, a nisam, je po kojem to pravnom aktu mi netko može osporiti postavljanje takve ventilacije i koje su potencijalne sankcije?

Ne zanimaju me negodovanja susjeda, jer ionako ih ima svakakvih koji brundaju na sve i svašta, jedan na drugoga, a imao bih i ja štošta prigovoriti drugima (lupanje susjeda iznad mene dok se svađaju u 1 ujutro, iritantno zviždanje nekog luđaka na balkonu svako jutro po sat vremena radi nekakve meditacija ili što ja znam, pušenje cigareta po stepeništu zgrade pa smrad ostaje po sat vremena, otresanje stolnjaka i krpa preko balkona i sl.)

U "lijepoj našoj" uvijek bolje prolaze oni koji nešto naprave što možda ne bi trebalo pa onda neka se netko drugi buni i tuži (ako će imati volje) nego oni kulturni koji pitaju pa dobiju odbijenac, nekada i bez razloga nego jednostavno zbog filozofija druge strane. Nažalost u mojoj zgradi je predstavnik stanara takav da ima čudne poglede i filozofije pa ga uopće ne želim to pitat, bolje neka on zanjurga pa ako zaista ima pravne osnove onda lako zatvorim rupu, no htio bih znati koje su to pravne osnove i gdje to piše.

Osim što će se na fasadi vidjeti mrežica za otvor, ništa drugo se promijeniti neće; mirisi su već ionako tu, izlazili oni kroz prozor ili kroz rupu...svejedno.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje sam postavio iz razloga da vidim da li postoje neke pravne prepreke da napravim to što mislim te koje su eventualne posljedice i da prema tome odlučim želim li se u to upuštati ili ne. Prema svemu rečenome, nisam vidio da je netko spomenuo neki zakon/pravilnik ili sličan akt u kojem se to zabranjuje, već po odgovorima shvaćam da se sve svodi na dogovor (ili razmirice) sa susjedima. Ako je to tako, to je rizik koji sam spreman preuzeti obzirom da iz priče sa susjedima svi su radili nekakve preinake što unutar zgrade što na vanjskim djelovima zgrade (npr. zatvaranje balkona, rušenje zidova balkona i stavljanje ograde i sl) bez da su međusobno jedan drugog pitali.

U svakom slučaju hvala na odgovorima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, rizik je u tome da morate vraćati fasadu u prvobitno stanje. Naime, fasada čini zajednički dio zgrade. Na zajedničkim dijelovima zgrade svi suvlasnici imaju zajedničko vlasništvo. Za poslove koji prelaze opseg redovitog upravljanja, potrebna je suglasnost svih suvlasnika (dok za poslove redovitog upravljanja je potrebna suglasnost većine suvlasnika). Poslovi izvanredne uprave su poslovi kojima se značajno mijenja zajedničko vlasništvo, a ovo je najmanje posao redovite uprave, ako ne i izvanredne. Slijedom navedenog, posao koji je poduzet bez suglasnosti može podlijegati bilo pravu na naknadu štete od strane ostalih suvlasnika, bilo pravu na popravljanje štete povratom u prvobitno stanje. Ovo je možda šturo objašnjenje, ali to su načelno štetne posljedice. Neka Vam ne bude teško pitati predstavnika stanara, da izbjegnete ovo. Pravni akt je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te Međuvlasnički ugovor koji su suvlasnici zgrade sklopili među sobom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija