Jump to content

Snimka kao dokaz


anonimno

Preporučene objave

Da li je snimka u Hrvatskoj dokaz? S jedne strane se ubojice iz banaka ne mogu optužiti na osnovu snimaka ako nije istaknuto da se snima. Zašto se onda smije kažnjavati vozače samo na osnovu snimke multanove? Ili neka istaknu natpis radarska kontrola. Ovako to ispada da je poanta u "sačekušama".

Volio bih da mi netko podrobnije objasni vrijednost snimke u dokaznom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor na pitanje - zasto..? sadrzan je u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

 

Članak 283.

 

(1) Brzina kretanja vozila utvrđuje se pomoću uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, tahografskog zapisa ili neposrednim praćenjem s vozilom.

 

(2) Fotografija i videozapis s podacima o utvrđenoj brzini, tahografski zapis i zapisnik o očitanju na radaru koji nema zapis ili brzinomjera, služe kao dokaz o utvrđenoj brzini kretanja vozila.

 

(3) Ne mogu se koristiti niti ugrađivati u motorno vozilo uređaji ili naprave koje imaju za cilj ometanje uređaja koje koriste ovlaštene osobe za nadzor prometa na cestama. Ukoliko policijski službenik nađe na vozilu ili u vozilu takav uređaj ili napravu naredit će vozaču da ga ukloni, a ukoliko vozač to odbije, uređaj ili naprava će se ukloniti o trošku vozača.

 

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako koristi ili ako ima ugrađene uređaje ili naprave koje imaju za cilj ometanje uređaja kojima ovlaštene osobe obavljaju nadzor prometa na cestama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog čega se snimka ne može upotrijebiti kao dokaz ako nije navedeno da se objekat snima ili zašto npr. skrivena kamera mora tražiti dopuštenje snimljenih za objavu a smije se koristiti snimka multanove? Zar to nije oblik neovlaštenog snimanja i pravno gledano kršenje nečije privatnosti? Smatram da ako se već koristi multanova da bi trebalo biti označeno na neki način. Ovako to ispada kao neki policijski Big Brother...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naletih na ovaj topic o multanovi,a kako uskoro dajem iskaz glede prekrsaja koji je "snimljen" multanovom imam pitanje.

Nisam priznala ni zapisnik ,ni prekrsaj dakle,jer je ispred mene vozilo jos 2 vozila, a oni su mene zaustavili zbog prekoracenja brzine.

po onom sto sam procitala ovdje cini mi se da nemam NIKAKVE sanse izboriti se za sebe.

Ali me zaista naljutilo kada me policajac onako bahato uvjeravao da je 73 km/h bas moja brzina!!

I zato nisam potpisala zapisnik.I policajac isto tako NIJE predamnom ponistio uredaj(mada ne znam da li to ista predstavlja u ovom slucaju!?? )

Ima li netko savjet ili misljenje?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija