Jump to content

oružje - dozvole


brainformat

Preporučene objave

Oružni list za držanje je jedno a oružni list za držanje i nošenje vatrenog oružja je sasvim nešto drugo.

 

I jedno i drugo je teško dobiti, odnosno prvo odobrenje za nabavku oružja ( za držanje ili za držanje i nošenje ), pa onda oružni list. Za držanje u pravilu dobivaju osobe za samoobranu koje posjeduju zltarnice i slično, te osobe koje se bave strelaštvom. Ako osoba ima dozvolu samo za držanje isto oružje ne smije iznostiti iz prostorija u kojima joj je oružje dozvoljeno držati ( osim ako oružje ide na servis ili osoba ide u streljanu i tada oružje mora držati u posebnoj fotroli bez streljiva kod sebe ).

 

Što se tiče odobrenja za nabavku za držanje i nošenje oružja a kasnije i dobivanje istoga oružnog lista, to uglavnom mogu samo policajci i jako su rijetki civili koji imaju takav oružni list, možda lovci osim policajaca.

 

E sada da bi uopće se došlo do dozvole za nabavku oružja ( za držanje ili za držanje i nošenje ) mora se prvo podnjeti zahtjev u nadležnu policijsku postaju. Ako se prođu sve policijske provjerke i naravno ako osoba donese uvjerenje o nekažnjavanju možda i dobije od policije odobrenje za nabavku oružja.

 

Osoba mora biti punoljetna, ne kažnjavana, ne u svađi sa susjedima i na poslu, mora biti uzoran građanin.

 

Naravno ovo sve nabrojano vrijedi za vatreno oružje, ostalo potražite na gore pomenutoj web stranici gdje je " Zakon o oružju ".

 

:clint:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a ma baš me zanimalo...

čitao sam na jednom forumu kako neka ekipa piše tako o tome koje sve pištolje imaju i kako idu na streljanu i sl...

ugl nisu govorili o zračnim pištoljima, nego u pravilu o topovima u razmjeru od kalibra 9x19 pa sve do nekih čudovišta .50 kalibra. mislim... ništa od toga ne spada u olimpijske disipline... ;-)

:clint:

 

osim toga, zanimljiva mi je odredba čl 18., st. 5. zakona o oružju koja kaže da će policijski službenik procijeniti da li osoba ima opravdan razlog za nabavljanje oružja.... hm.... ajd dobro... mislim da je to najteži uvjet... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi se mogao "sprdati" na nečiji račun, koretktno od tebe bi bilo da se registriraš. U svakom žitu ima kukolja, pa tako i u policiji ima i ne poštenih policajaca. No imaj obzira koji st tu službu godinama obnašali pravedno i pošteno, naravno nemajući sada vile i vikendice, "pile" i brodice". Ipak malo pristojnosti ne bi falilo. Ako već navodiš da je to lako, onda imaj muda to prijaviti Unutarnjoj kontroli MUP-a, jer mene isto smetaju "prljavi" policaji, jer na osnovi njih sudiš o nama mnogima. :-x :2up: :2up:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se to odnosi na mene...

mislim, apsolvent sam prava, pa bi mi trebalo biti otprilike sve jasno. i je mi jasno... nego, ne volim kad neki službenik, a ovdje ne govorim samo o policiji, nego i sudu i drž odvj i upravi.... ima diskrecionu ocjenu o tome da li ja imam opravdan razlog za nešto..

ne sviđa mi se radi toga što u takvim situacijama nužno postoji neujednačenost, pa bi se npr u zg moglo lakše dobiti nego u ri. ili obrnuto... druga stvar je u tome što ta odluka, uz dužno poštovanje prema službenicima, zna katkad ovisiti o nekim banalnim stvarima. da iskarikiram - npr. o tome da li je dotičnome žena prošlu noć bila raspoložena ili nije...

svjetan sam da je u nekim situacijama jednostavno nužno da se odluke donose diskrecionom odlukom, jer propisi jednostavno ne mogu pokriti sve životne situacije, ali svejedno, ne volim kada odluka o nekom pitanju koje se praktički tiče samo i jedino mene, mojih osobina, kriminalne prošlosti i sl... zapravo može ovisiti o nekim trećim stvarima koje nemaju nikakve veze sa mnom niti s predmetom uopće....

 

nego, da se vratimo na temu. kažete da ste radili u policiji, ako sam dobro shvatio. recite mi, ako vam je poznato, da li je onda stvarno moguće dobiti dozvolu za nabavku oružja, kao sportskog, a zapravo kupiti neki od gore navedinih topova kalibra .50? da li je ta dozvola takve naravi da se s njome može nabaviti bilo koje od zakonom dopuštnog oružja ili se baš specificira kalibar, proizvođač model i sl...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija