Jump to content

Zahtjev za zaštitu radi povrede prava


anonimno

Preporučene objave

Molim vas da mi kažete što treba sadržavati predmetni zahtjev jer zakon o tome ništa ne govori. Znam za one obrasce nekadašnjih ustavnih tužbi ali mi nisu baš jasne. Da li ja moram navesti sve radnje koje je sud dosad obavio i da li moram tražiti određen iznos naknade?

 

Je li dovoljno navesti da se postupak vodi 9 i pol godina i još nije pravomoćno okončan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo što pišem je ono što ja znam, tako da Vas molim da ne uzimate to zdravo za gotovo, nego više kao nekakve smjernice.

Glede naknade štete - mislim da ovim putem to nećete moći postići. Kasnije bi u građanskoj parnici mogli eventualno tužiti RH za naknadu štete, ali kako se tu govori o sudu i kako suci imaju imunitet na ono što naprave u okviru sudačke službe, držim da ćete i tu imati jako težak posao. Trebalo bi dokazati da su pri vašem predmetu djelovali u zloj namjeri ili gruboj nepažnji. Pokušajte si samo zamisliti kako bi se nešto takvo moglo dokazati, A teret dokaza bi ležao na Vama.

Naravno tu govorimo samo o šteti koju ste Vi pretpili zbog toga što niste dobili pravovremenu pravnu zaštitu, a ne o predmetu Vašeg spora zbog kojeg se sudite u prvom redu.

Isto tako treba imati u vidu i "razumni rok". Institut nije definiran i podložan je definiciji suda...

 

Glede sadržaja zahtjeva, svakako da morate navesti što tražite i zašto to tražite.

Nikakve štete si nećete napraviti ako takav podnesak sačinite u nekoliko stranica i ukratko objasnite kada ste koju radnju poduzeli i kakve su bile reakcije suda.

 

Kako je Ustavni sud jedno specifično tijelo, koje ne stoji u hijerarhiji hrvatskih redovitih sudova (u vašem slučaju vjeorajtno općinski - županijski - vrhovni), Vaša situacija bi se mogla okarakterizirati kao da ste iskoristili sva moguća raspoloživa pravna sredstva u hr i držim da imate procesnu pretpostavku za tužbu Europskom sudu za ljudska prava. To je dosta popularno rješenje u Hrvatskoj i dosta naših ljudi uspijava u s tim tužbama. Međutim, za tako nešto svakako preporučam angažiranje odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Ne trebate ništa posebno obrazlafati u vašem zahtjevu. Samo ukratko navesti, tužbe je podnesena dana ...., do danas još nije donesena prvostupansjka odluka ili slično.

Zahtjev se podnosi po Zakonu o sudovima

 

Članak 27.

(1) Stranka u sudskom postupku koja smatra da nadležni sud nije odlučio u razumnom roku o njezinom pravu ili obvezi ili o sumnji ili optužbi za kažnjivo djelo, može neposredno višem sudu uputiti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

(2) Ako se zahtjev odnosi na postupak koji je u tijeku pred Visokim trgovačkim sudom Republike Hrvatske, Visokim prekršajnim sudom Republike Hrvatske ili Upravnim sudom Republike Hrvatske, o zahtjevu će odlučiti Vrhovni sud Republike Hrvatske.

(3) Postupak odlučivanja o zahtjevu iz stavka 1. ovoga članka je hitan.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebate napisati:

- da se izvrsi uvid u spis u kojem postupak tako dugo traje

- da trazite da se donese meritorna odluka u roku od godine dana

- da trazite pravicnu naknadu

 

ne trebate prilagati nikakvu dokumentaciju (dovoljan je uvid u spis)

 

iz mog iskustva kad postupci traju dulje od cca. sedam godina pravicna naknada iznosi cca. 5.000,00 do 7.000,00 kn

 

bitno je naglasiti da ta pravicna naknada nije ono sto vi trazite u postupku koji tako dugo traje (to je samo naknada zbog toga sto je zbog dugotrajnosti postupka povrijedeno vase ustavno pravo na sudenje u razumnom roku)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija