Jump to content

Nerođeno dijete - nasljednik


anonimno

Preporučene objave

Zanima me da li moje dijete ima pravo na nasljedstvo svoga pokojnog djeda? Stvari stoje ovako:

U trenutku ostavinske rasprave nakon smrti oca moga nevjenčanog supruga, ja sam bila u 5. mjesecu trudnoće.

Međutim moj nevjenčani suprug se u dogovoru sa svojom mamom odrekao svoga dijela očinstva u korist svoje mame. Nitko ga tjekom ostavinske rasprave nije upozorio da i njegovi potpomci imaju pravo na nasljedstvo.

Sad ga mama želi izigrati (nisu bitni detalji jer su jako ružni) pa mi pokušavamo nači načina kako tome doskočiti.

Zahvaljujem unaprijed na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednik se može odreći nasljedstva za sebe ili za sebe i za svoje potomke. Ukoliko nije izričito izjavio da se odriče samo za sebe, odricanje vrijedi i za nasljednike

Izjava o odricanju ne može se opozvati , ali se može pobijati zbog mana volje u skladu s općim pravilima o pobijanju pravnig poslova...ali to zasigurno ne ide lako.

Međutim ja sam mišljenja da se u vašem slučaju ipak radi o ustupanju nasljedstva u korist određenog nasljednika , u ovom slučaju njegove majke.

Kod udstupanja to je ugovor o prijenosu nasljednog diljela , mora biti u pisanom obliku i ovjeren od suca ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta ili solemniziran od JB. Međutim ovlaštene osobe su DUŽNE PROČITATI I UPOZORITI ugovor ugovarateljima i UPOZORITI ih na posljedice, pa mi nije jasno kako to isto nije učinjeno u slučaju vašeg muža.(ili je dosita riječ o odricanju az što se samo potpisuje izjava kod suca). Ali teško ćete po mom mišljenju to pobijati.Znam za puno slučajeva kad su se roditelji odrekli (i za svoju djecu) pa su se poslje gorko kajali. To nije baš pametno(nemojte se ljutiti na komentaru, ali tako je).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne ljutim se na komentar, ljutim se na svog supruga.

Iako, u trenutku ostavinske rasprave on nije bio otac i tvrdi da im to javna bilježnica nije rekla. A s druge strane, dijete još nije bilo rođeno pa su oni (kao što bih vjerovatno i ja) mislili da se dijete ne uzima u obzir.

Vidjet ćemo šta piše u rješenju o nasljeđivanju pa ukoliko imamo pravo bar na bilo kakav dio nasljedstva, pokušat ćemo, uz pomoć odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija