Jump to content

Prodaja nekretnine pod ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju


Stan123

Preporučene objave

 

Pozdrav, zelim prodati nekretninu koja je pod ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju. Druga strana ugovora je moja baka koja je zadnjih godinu dana u starackom domu, ugovor je sklopljen prije 12 godina, i stan sada stoji prazan, baka je takoder jako oboljela fizicki i od demencije, zanima me da li je ikako moguca prodaja na ovaj nacin bez raskida ugovora o dozivotnom uzdrzavanju jer baka nije svjesna ni gdje je vise. Hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ja sam davatelj uzdrzavanja, znaci do smrti primatelja nekretnina se ne moze ni na koji nacin prodati od strane mene, jer jedan covjek me kontaktirao i rekao da bi otkupio ugovor o uzdrzavanju pa sam se htio informirati da li je to pravno uopce moguce, hvala Vam na odgovoru

 

Ali znaci da baka moze prodati stan i ugovor vrijedi i dalje svejedno? Jer je dementna i tesko da cu joj moci sve objasniti i da nece imati strah o prekidu ugovora o uzdrzavanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Stan123 je napisao:

znaci do smrti primatelja nekretnina se ne moze ni na koji nacin prodati od strane mene,

Može se sklopiti kupoprodaja, na što upućuju odredbe čl.380 st. 3.ZOO, međutim kupac takav ugovor neće moći provesti u zemljišnoj knjizi, odnosno neće moći ishoditi upis prava vlasništva za života bake. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Ako mislite na založno pravo, može se no isto prati nekretninu pa će ostati kao teret novom vlasniku. Poradi toga rijetko tko se kao kupac želi gnjaviti s brisovnom očitovanjima i brisanjem zabilježbe. To se može riješiti  (pošto se radi o relativno kratkom vremenskom razdoblju) odredbom u predgovoru gdje se vi obvezujete do određenog roka ishoditi brisovnom očitovanje i to riješiti u ZK nakon čega će doći do sklapanja glavnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Stan123 je napisao:

da napravimo darovnicu, posto vec imamo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju da li je to moguce bez raskidanja ugovora o uzdrzavanju? 

Ako bi ugovorne stranke i imovina iz ugovora o doživotnom uzdržavanju ile identične sa onima iz ugovora o darovanju, iz navedenog se može izvući zaključak da su stranke sporazumno raskinule ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i sklopile novi besteretni pravni posao u vidu darovanja,koji bi kao takav bio i proveden u zemljišnim knjigama. Vi kao davatelj uzdržavanja, tj. onaj tko je zahtjevao zabilježbu možete zahtjevati i brisanje iste.

prije 2 sati , Stan123 je napisao:

Da li je obavezno prisutstvo biljeznika kada baka potpisuje darovnicu? Mene ce jos i pustiti ali biljeznika je strah ulaziti da ne izgubi licencu

Zakon o JB, Ovjera potpisa (legalizacija)

Javni bilježnik može potvrditi da je stranka u njegovoj nazočnosti svojeručno potpisala pismeno, ili svoj rukoznak na njega stavila, ili da je potpis ili rukoznak, koji je već na pismenu, pred njim priznala kao svoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija