Jump to content

kako do radne knjizice?


anonimno

Preporučene objave

kako doci do radne knjizice od bivšeg poslodavca kod kojeg je i PK kartica vec skoro tri godine. receno mi je da se radna knjižica nalazi kod stanodavca kojemu nije placen stan i da cu radnu knjizicu dobiti kad podmirim dugovanja.kako placu nikad nisam dobila nisam ni platila stan,a poslodavac tvrdi da nema nista s tim iako je stan preko poslodavca unajmljen.izgubila sam zdravstveno osiguranje jer sam trebala dobiti prijavu pa nisam. sto napraviti,kome se obratiti?imam sanitarnu knjižicu koju je poslodavac platio,prijavu boravka na njegovu kućnu adresu,odjavu sa zdravstvenog radi prijave kod poslodavca.

HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko nema pravo zadržati Vašu radnu knjižicu, pa niti poslodavac...

 

Ukoliko netko drži Vašu knjižicu protiv vaše volje to je nezakonito. Ja bih prije svega zaprijetio policijom, odnosno da ćete podnesti kaznenu prijavu zbog utaje -Čl. 220. Kaznenog zakona RH je popisano je kazneno djelo Utaje, odnosno tko protupravno prisvoji tuđe pokretnu stvar koja mu je povjerena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

Ako Vam pak drži knjižicu netko kog koga se nikako nije smjeli zateči, onda se radi o kaznenom djelu utaje.

 

Dakle, prvo upozoriti da ćete pozvati policiju, pa ako to ne pomogne, onda se i stvarno obratite policiji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako da dokažem da je knjižica zadržana ako nisam sigurna da imam prijavu kod istog poslodavca? poslodavac mi tvrdi da nema ništa sa time više i da je knjižica kod treće osobe. od koga da potražujem, od poslodavca kod kojeg ne radim već skoro 3 godine ili od te treće osobe koju ne mogu naći jer nije u RH. PUNO HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se da vam poslodavac (bivši) nema nikakvo pravo zadržati radnu knjižicu, dapače sukladno Zakonu o radu (čl. 243) dužan vam ju je vratiti zajedno s poreznom karticom na dan prestanka ugovora o radu. Pored ovoga što je kolega nabrojao možeta ga prijaviti i inspekciji rada. Također, radnu knjižicu koja je javna isprava vaš poslodavac ne smije predavati bilo kome drugome, bez obzira na ikakva dugovanja, tako da vi s trećom osobom nemate ništa. Radnu ste knjižicu predali poslodavcu i od njega je i tražite. Jedino je nakon proteka vremena (ako vam je nije bio u mogućnosti vratiti) mogao poslati nadležnom uredu državne uprave. Nikome drugome.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... kao i obicno meljem gluposti, svim inima dodat cu i ovu (prezivjet cu) : nitko se u cijeloj prici nije dosjetio da poslodavac (bivsi) mora moci dokazati da je predao knjizicu - i kome - a to nije nitko ovdje spominjao. Dakle, ako poslodavac (bivsi) nema Vas potpis da ste preuzeli radnu knjizicu i PK karticu, ili Vasu izjavu kojom potvrdjujete prijem tih dokumenata, tada su ti dokumenti kod - njega !

 

Sto se tice cinjenice da ste upravo kod njega zadnjeg radili, to mozete jednostavno "izvaditi" na RFMIO (izlistat ce Vam karticu).

 

Sa papirima koje imate, te predlozenim izvatkom sa RFMIO, posjetite inspekciju rada.

 

Nadalje, kod inspekcije rada je trebalo (znam, znam, znam ... ) odmah, vec u roku od 7-15 dana zatraziti pomoc, i sada ne biste imali problema. Medjutim, mozete jos uvijek.

 

Isto tako, raspitajte se na inspekciji rada sto jos mozete dodatno uciniti u tom smislu.

 

Da sam ja na Vasem mjestu, otisao bih i na policiju, trazio inspektora za gospodarski kriminal, iznio mu sve cinjenice, te ce ga isti rado posjetiti jer osim radne knjizice ce se ocito naci elemenata u poslovanju koje nisu u skladu sa zakonima. Moglo bi se dogoditi da kod pol. inspektora za gospodarski kriminal u ovom slucaju samo dodatno izgubite vrijeme, medjutim, vrijedi pokusati. On temeljem prijave ocjenjuje opravdanost i utemeljenost, a imam osjecaj da ce i on vjerojatno dosta toga tu pronaci ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija