Jump to content

Dug prema ugovoru o cesiji


Nat1973

Preporučene objave

Poštovani,

Jučer me u kasliću dočekao dopis (opomena pred tužbu) odvjetničkog društva koje zastupa društvo B2 Kapital (vidjela sam na forumu da je prilično poznata :() u kojem me obavještavaju da me njihova stranka prema ugovoru o cesiji sa Hrvatskom poštanskom bankom traži da platim nepodmireno potraživanje moje pokojne majke (umrla je 01.07.2006.!!!), a da sam ja njezin pravni nasljednik. Također me upozoravaju da ukoliko dug od 12.264,14, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama (koje na iznos glavnice od 9.722,66) teku od 23.03.2021. ne platim u roku od 8 dana imaju nalog agencije za pokretanje sudskog postupka, a koje će mi prouzročiti daljnje troškove. Moja majka je živjela sa suprugom koji je umro nekih 2 godine poslije nje i koji nije moj otac (moji roditelji su rastavljeni od moje 14. godine). Živjeli su u stanu koji je bio vlasništvo očuhovog polubrata i na koji ja nisam imala pravo. S obzirom da moja majka nije imala ništa, na ostavinskoj raspravi sam u dogovoru sa javnom bilježnicom izjavila da sve ostaje mojem očuhu čime sam se odrekla nasljedstva (kojeg nije niti bilo). Do dopisa ovog odvjetničkog društva me nitko nikad u vezi nekog preostalog duga nije kontaktirao, a ovi su čak i našli Rješenje o nasljeđivanju od 23.10.2006. koje ja ne mogu naći i ne sjećam se jesam li ga, iskreno,  primila. Moje je pitanje, kako je moguće da se nakon skoro 15 godina može pojaviti dug za koji bih ja trebala biti odgovorna, a nitko me nikad o tome dugu nije obavijestio. I postoji li mogućnost da se netko (uključujući i očuha) koristio majčinim tekućim računom, a da ja za to sada trebam snositi posljedice? Za sada nisam nikoga kontaktirala jer mi se čini da nisam niti dužna reagirati na dopis nakon toliko godina. Molim za savjet i zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Nat1973 je napisao:

Piše prihvatila pa ustupila očuhu.

Ovo Vam ne ide u prilog. Da ste se odrekli svog nasljednog dijela, tada ne bi odgovarali za majčin dug, a ovako ste dužni odgovarati, ali samo do visine vrijednosti tog svog nasljednog dijela kojeg ste se odrekli u korist očuha. Da li ste možda u kontaktu s očuhom, pa da vidite da li i njega potražuju podmirenje tog duga, jer bi vjerovnik na to imao potpuno pravo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, tog sam se i bojala. Stvar je u tome što je očuh preminuo 2009., a što se tiče nasljednog dijela - majka nije posjedovala ništa pa ne znam niti koja bi to bila visina vrijednosti. Zato je i sutkinja (kad smo joj rekli da majka nije posjedovala ništa) sugerirala da se "odreknem" svog dijela kako bi, valjda, pojednostavila proceduru ostavinske rasprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, ako sam dobro shvatila, ja sam eventualno dužna podmiriti iznos koji bi, u stvari bio pola iznosa koji je stajao na štednom računu u banci u trenutku majčine smrti s obzirom da sam jedan od dva nasljednika. A zastara potraživanja?  To bih trebala tražiti agenciju da mi pošalje dokument prema kojem traži naplatu duga? I od kada se računa zastara? Od datuma kad je račun sa dugom zatvoren u banci tj. kad je prodan dug agenciji ili? Jer malo mi je čudno da su mi poslali dopis na kojem ionako piše da je ostavinska iz davne 2006. A, sorry, ovu zadnju rečenicu uopće ne razumijem :).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Nat1973 je napisao:

od kada se računa zastara?

Od prvog dana poslije dana kad je banka kao vjerovnik imala pravo zahtijevati ispunjenje obveze ( čl. 215 ZOO), a u vrijeme zastare računa se i vrijeme koje je proteklo u korist majke kao vaše pravne prednice (čl. 217 ZOO)

 

prije 7 sati , Nat1973 je napisao:

To bih trebala tražiti agenciju da mi pošalje dokument prema kojem traži naplatu duga

Može, međutim preporuka je da se neupuštate u pregovore glede duga, ovo iz razloga što vas mogu navesti na pravnu radnju "priznanja duga", a da toga nećete biti ni svjesni, što otvara mogućnost utuživosti potraživanja pa makar ono prethodno i bilo u zastari, dakle, krajnji oprez. 

 

prije 7 sati , Nat1973 je napisao:

ako sam dobro shvatila, ja sam eventualno dužna podmiriti iznos koji bi, u stvari bio pola iznosa koji je stajao na štednom računu u banci u trenutku majčine smrti s obzirom da sam jedan od dva nasljednika

Djelomično točno, to stoga što prema odredbama  čl. 139 st. 4 ZN i čl. 43 st. 1 ZOO vjerovnik svoju tražbinu u cijelosti može naplatiti od bilo kojeg nasljednika, a nasljednik koji ispuni obvezu u cijelosti može od ostalih nasljednika potraživati da mu naknade dio duga koji pada na njih ( čl. 52 st. 1 ZOO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija