Jump to content

Mirovina 220 eura, zdravstveno osiguranje 575 kuna


Kajika2

Preporučene objave

Pozdrav,

moja poznanica ima njemačku mirovinu (na temelju pokojnog muža) 220 eura, živi u Hrvatskoj i mora plaćati zdravstveno osiguranje 575 kuna mjesečno. Znači, za život joj ostane cca 1000 kuna, to jest, ništa jer treba platiti režije, hranu...jedva preživljava. Bila je raspitati se na više institucija, a svi ju samo šalju dalje, nitko ne daje odgovore. Ja sam probala naći nešto vezano uz to na internetu i našla sam da "umirovljenik osiguranik po osnovi mirovine ili invalidnine iz inozemstva koji nije korisnik inozemnog zdravstvenog osiguranja" mora platiti "doprinos za zdravstveno osiguranje – 16,5%", pretpostavljam da se tih 16.5% odnosi na najnižu mjesečnu osnovicu jer tada ispadne 575 kuna. Prema tome, pretpostavljam da to je po Zakonu. Međutim, kako je moguće da svi sa stranom mirovinom, oni koji imaju mirovinu 1700 kuna i oni koji imaju 7000 kuna, plaćaju istu cifru?? Ona ne može preživjeti s 1000 kuna što joj ostane. Pa me zanima, imate li kakve prijedloge, što može učiniti da prestane plaćati tolike novce?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na žalost jedino rješenje bi joj bilo da zamrzne mirovinu i zaposli se u hrvatskoj.svi povratnici koji su poslije njemačke radili i kod nas su oslobođeni plačanja.neka se raspita i uplati sama sebi staž i mirovinsko ako je dovoljno krače vrijeme.jer ja sam imao 7god staža i dobio otkaz bez prava na novčanu naknadu i izgubio pravo na zdravstno jer se nisam javio u mjesečnom razdoblju.prijavio sam se ko kučna pomočnica kod fizičke osobe koja je samo dala osobnu.opis posla je bio spremanje zimnice i platio sam za mjesec dana a mogao sam i za manji rok doprinos za staž i zdravstveno te dobio zdravstveno i primanja sa burze gdje se mogu i 3mjeseca produžiti primanja ako imate bolovanje.neka pita nekog ko je upoznat sa tom tematikom.i platitelji takvog zdravstvenog su imali pravo godišnje jednom ići u toplice.mnogi to nisu znali pa je netko drugi godinama koristio njihovo pravo u svoje ime.nisam pravnik nego laik sa životnim iskustvom jer su prije ti ljudi koji su imali npr svoju stranu mirovinu i muževu u nekom iznosu od 300eura imali i ovdje mirovinu ko danas da imaju 1400kuna i bili sirotinja oslobođeni dopunskog ili bi dobili ko što sad če dobivati covid dodatak oni su imali pravo na božičnice ili uskrsnice.tek poslije je to rješeno jer se znalo cjelo vrijeme i puštalo!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija