Jump to content

dnevni dohodak novčane kazne


anonimno

Preporučene objave

evo ako nije kasno, a nadam se da nije: prosječni dnevni dohodak, na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku utvrđuje Vrhovni sud RH svaka 3 mjeseca, pa sad za ova najnovija tromjesečja iznosi:

- od 1. 10. 2006.- 31. 12. 2006= 154,00 kn

- od 1. 01. 2007.- 31. 03. 2007= 152,60 kn

(uglavnom se stalno vrti od 150 do 155 kuna)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebas prvo znati da se dohodak izrice prije svega po dnevnom dohotku same osobe (npr. nas Predsjednik RH bi platio oko 1100 kuna za jedan dan!). ako covjek nema primanje onda mu nemoj ni odredjivat dnevni dohodak jer ce ti inace ispitivaci prigovoriti da covjeku bez primanja uzimas kruh iz usta. Takodjer ces vjerojatno dobiti stari spis (iz 2000-2003) pa ti novi dohoci nece trebati. I naposljetku iznos dohotka ti nitko nece zamjeriti ako ne znas! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Dižem ovu temu iz prašine, mogla bi nam koristiti.

Ovisi o datumu spisa kojeg ćemo dobiti, ali evo nekoliko info:

 

prosječni dnevni dohodak 01.04.2007.-30.06.2007. = 157,80 kn

01.01.2008.-31.03.2008.=160,80 kn

 

Te cifre sam iščupala iz nekih presuda, na webu Narodnih novina, niti na stranicama Državnog zavoda za statistiku, a niti na webu Vrhovnog suda nisam mogla pronaći te cifre.

Ako netko ima pravu info gdje VSRH objavljuje te tromjesečne odluke, neka došapne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo primjera ovršnog rješenja, u kojem se novčana kazna zamjenjuje kaznom zatvora prema odredbama čl. 52.st.2 KZ-a (supletorni zatvor).

 

REPUBLIKA HRVATSKA

OPĆINSKI SUD U __________Ovr.br...

 

R J E Š E N J E

Općinski sud u _________po sucu toga suda ____ kao sucu pojedincu u ovršnoj pravnoj stvari ovrhovoditelja ____________d.O.o. zastupanog po punomoćniku ___odvjetniku iz _____protiv ovršenika ______iz ___ ovršne naplate novčane tražbine od 86.395,00 kn, ovrhom na računima ovršenika, dana ___kolovoza 2007. godine,

 

r i j e š i o j e

 

Novčana kazna izrečena ovršeniku ______ iz _____ rješenjem Općinskog suda u ____br. Ovr.___od __lipnja 2007. godine u iznosu od 5.000,00 kn (slovima:pettisućakuna) zamjenjuje se u kaznu zatvora i to za svakih započetih 157,80 kn jedan dan zatvora u trajanju od 32 (tridesetidva dana).

 

Obrazloženje

Kod ovog suda ovrhovoditelj je protiv ovršenika podnesao ovršni prijedlog radi naplate novčane tražbine ovrhom na računima ovršenika, te je sud usvojio predloženu ovrhu rješenjem o ovrsi br. Ovr.___od veljače 2005. godine.

Tijekom postupka, sukladno prijedlogu ovrhovoditelja doneseno je rješenje br. Ovr.od ožujka 2005. godine kojim rješenjem je usvojen prijedlog za podnošenje prokaznog popisa imovine ovršenika, a koje rješenje je potvrđeno rješenjem Županijskog suda u _______br. Gž.___od _travnja 2005. godine.

S obzirom da ovršenik nije dostavio prokazni popis imovine doneseno je rješenje br. Ovr.___od __studenog 2005. godine kojim je ovršeniku izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn. Kako ovršenik nije izvršio uplatu novčane kazne od 1.000,00 kn, ista mu je zamijenjena rješenjem br. Ovr.___od studenog 2005. godine u kaznu zatvora u trajanju od 7 dana. Navedeno rješenje dostavljeno je sucu izvršenja Županijskog suda u _____radi izvršenja kazne zatvora, te je dana __listopada 2006. godine kod ovog suda zaprimljen dopis Županijskog suda u ____ uz koji je dostavljena preslika uplatnice iz koje proizlazi da je ovršenik ____u cijelosti platio novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 kn, te je sud svojim rješenjem Ovr.__od listopada 2006. godine ukinuo navedeno rješenje temeljem članka 16. Ovršnog zakona u svezi članka 52. stavak 4. Kaznenog zakona.

Nakon toga za dan studeni 2006. godine ponovno je zakazano ročište za podnošenje i potvrđivanje prokaznog popisa imovine, te je sud poziv za ročište ovršeniku izvršio putem oglasne ploče suda s obzirom da je ovršenik tijekom postupka promijenio mjesto boravka i to tome nije izvjestio sud. Na zakazano ročište isti je pozvan da ukoliko ne pristupi na ročište bez osobito opravdanog razloga ili odbije dati ili popuniti prokazni popis imovine izreči će mu se novčana kazna od 1.000,00 kn. Ovršenik nije pristupio na navedeno ročište, niti je dostavio sudu popunjeni prokazni popis imovine kako mu je naloženo, te je za istoga dostava poziva bila uredno iskazana i stoga je sud donio rješenje br. Ovr.______od ____studenog 2006. godine kojim se ovršeniku izriče novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn, te mu se zaprečuje novom novčanom kaznom u iznosu 5.000,00 kn. Rješenjem br. ___ od prosinca 2006. godine zamijenjena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn kaznu zatvora u trajanju od 7 dana. Dana ___svibnja 2007. godine Županijski sud u ____dostavio je rješenje br. ______ od svibnja 2007. godine kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora protiv ovršenika. Nakon toga sud je ponovno zakazao ročište za podnošenje i potvrđivanje prokaznog popisa imovine za dan ___lipnja 2007. godine, te je sud poziv za ročište ovršeniku izvršio putem oglasne ploče suda. Na zakazano ročište isti je pozvan uz upozorenje da ukoliko ne pristupi na ročište bez osobito opravdanog razloga ili odbije dati ili popuniti prokazni popis imovine izreči će mu se novčana kazna od 5.000,00 kn. Ovršenik nije pristupio na navedeno ročište, niti je dostavio sudu popunjeni prokazni popis imovine kako mu je naloženo, te je za istoga dostava poziva bila uredno iskazana. Kako ovršenik nije dostavio sudu prokazni popis imovine kako je naloženo, sud je donio rješenje br. Ovr.___od lipnja 2007. godine kojim se ovršeniku izriče novčana kazna u iznosu od 5.000,00 kn, te mu se zaprečuje novom novčanom kaznu koju će sud izricati sve dok ovršenik ne dostavi prokazni popis imovine sukladno članku 16.a stavak 11. Ovršnog zakona u svezi članka 16. Ovršnog zakona.

 

S obzirom da ovršenik nije platio novčanu kaznu u iznosu od 5.000,00 kn izrečenu rješenjem br. Ovr.___ od __ lipnja 2007. godine u roku od 8 dana, to je sud u smislu odredbe članka l6. stavak 4. Ovršnog zakona zamijenio novčanu kaznu na kaznu zatvora na način da se novčana kazna zamjenjuje u kaznu zatvora tako da se jedan dnevni dohodak zamjenjuje s jednim danom kazne zatvora. Prosječni dnevni dohodak u smislu članka 51. stavak 4. i stavak 6. Kaznenog zakona kada je ovršeniku izrečena novčana kazna iznosio je 157,80 kn, a kako je izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000,00 kn, to je ovršeniku zamijenjena izrečena kazna kaznom zatvora na način da je za svakih započetih 157,80 kn određen jedan dan zatvora, što znači kazna zatvora u trajanju od 32 dana.

Slijedom navedenog odlučeno je kao u izreci, a sve temeljem članka 16. stavak 4. Ovršnog zakona u svezi članka 52. Kaznenog zakona.

 

U _____, ___kolovoza 2007. godine.

 

 

SUDAC:

_____________

 

 

P O U K A : Protiv ovog rješenja nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od 3 (tri) dana od pismenog primitka otpravka istog. Žalba se podnosi putem ovog suda, pismeno u 3 (tri) primjerka na Županijski sud u _____

 

 

RJEŠENJE SE DOSTAVLJA:

 

Odvjetnik_________________

_______, putem oglasne ploče suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija