Jump to content

Rjesenje o namirenju ovrhovoditelja


tt2000

Preporučene objave

Morate znati da osim glavnice duga i kamata, sada imate i velike troškove postupka. Tako da je ukupan dug sigurno veći nego li je dobio prodajom tj. trebali bi podmiriti puno toga da on povuče ovršni prijedlog. Nadalje, nakon pravomoćnosti rješenja o obustavi postupka, dolazi do brisanja zabilježbe u zk i gubi pravo na namirenje iz prodaje nekretnine. Pa se namaće pitanje, zašto bi on na to pristao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj dio mi je potpuno jasan, samo me zanima, postoji li zakonska mogućnost dogovora u periodu nakon završene dražbe i prije izdanog rješenja.

Jasne su mi financijske posljedice, jedino me zanima može li se izvršiti nagodba u tom periodu. U slučaju da ovrhovoditelj bude zadovoljan ponuđenim iznosom. Ima li zakoske prepreke takvoj nagodbi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas mi je nà Fininim stranicama objavljeno rjesenje o dosudi nekretnine prodane da drazbi. Zanima me da li nakon pravomocnosti i promjene u zemljisnjim knjigama vlasnika i namirenja ovrhovoditelja kupac moze traziti predaju nekretnine ili to rjesenje o danu predaje donosi sud. I koliko to sad traje i da li ce sud traziti predaju nekretnine ako postupak ne bude gotov do 01.11. s obzirom na zabranu delozacija u zimskom periodu. I molio bih vase misljenje da li kupac moze traziti iseljenje i bez sudske odluke o predaji nekretnine. Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 24. 09. 2021. at 13:05, DORIAN60 je napisao:

Zanima me da li nakon pravomocnosti i promjene u zemljisnjim knjigama vlasnika i namirenja ovrhovoditelja kupac moze traziti predaju nekretnine ili to rjesenje o danu predaje donosi sud.

Kupac može tražiti, a sud je dužan postupati i provesti ovrhu radu ispražnjenja i predaje nekretnine u posjed.

Na 24. 09. 2021. at 13:05, DORIAN60 je napisao:

I koliko to sad traje i da li ce sud traziti predaju nekretnine ako postupak ne bude gotov do 01.11. s obzirom na zabranu delozacija u zimskom periodu.

Nema pravila koliko traje, ali sud sigurno neće postupati u razdoblju kada je zakonski propisana zabrana provedbe ovakve ovrhe, jer sud na to pazi po službenoj dužnosti.

Na 24. 09. 2021. at 13:05, DORIAN60 je napisao:

I molio bih vase misljenje da li kupac moze traziti iseljenje i bez sudske odluke o predaji nekretnine.

Pa sud je taj koji vodi postupak iseljenja i ispražnjenja nekretnine, tako da se ne može postupati mimo suda.

prije 22 sati , DORIAN60 je napisao:

Kad rjesenje o dosudi nekretnine postaje pravomoćno?

Po proteku roka za žalbu ili po odluci drugostupanjskog suda o žalbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam postom preuzeo rjesenje o dosudi. U njemu su bili u privitku i detalji o drazbi i imena ponuditelja. Najbolji ponuditelj je imao opunomocenika koji je licitirao umjesto njega. Opunomocio je odvjetnicki ured koji je i vodio postupak kao opunomocenik Erste banke koja me je i ovrsila. Da li je to u skladu sa zakonom? Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , DORIAN60 je napisao:

Da

Jesu jer je sa taj odvjetnik dosao sa sudskim ovrsiteljom prije drazbe kod mene u stan

Mogao je doći i kao punomoćnik kupca.

prije 1 sat, DORIAN60 je napisao:

I svi spisi i ovrsni postupak i prijedlog za ovrhu je napisan od tog odvjetnickog ureda kao zastupnika Erste banke

Tko prema tom rješenju o dosudi zastupa ovrhovoditelja?

prije 54 minuta, DORIAN60 je napisao:

I molim Vas od kada pocinje teci rok od 8 dana za zalbu na rjesenje o dusudi od objave na Fininim stranicama ili od dana primitka rjesenja postom. Jucer sam zaprimio rjesenje, a na Fininim stranicama pise 24.09. i da ce biti na stranicama do 02.10.

Za Vas teče od dana zaprimanja, pa je zadnji dan roka za žalbu 6.10.2021. do ponoći tj.u tom roku treba biti poslana, ali ne i zaprimljena na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne sjecam se da je rekao da je opunomoćenik kupca. Jos sam ga pitao zasto je i supruga sa njim da li je ona kupac. Rekao je da nije da su samo dosli viditi nekretninu sa ovrsiteljom sudskim. Da li isti odvjetnik moze biti opunomocen i od kupca i ovrhoviditelja i imam li osnove za pisanje zalbe. Vjerovatno je doticni odvjetnik poveo i suprugu jer ona ima agenciju za prodaju nekretnina. Hvala na strpljenju i ako mi mozete pomoci savjetom sto da radim i ima li tu osnove za zalbu. I da bilo mi je cudno da kupac nije ni dosao vidjeti nekretninu, a licitira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 29. 09. 2021. at 14:01, DORIAN60 je napisao:

Ovrhovoditelja Erste banku zastupa kao punomocnici taj Zajednicki ured koji je i bio opunomocen za licitaciju od strane kupca.

Pa žalite se i na to.

Na 29. 09. 2021. at 14:58, DORIAN60 je napisao:

Ne sjecam se da je rekao da je opunomoćenik kupca. Jos sam ga pitao zasto je i supruga sa njim da li je ona kupac. Rekao je da nije da su samo dosli viditi nekretninu sa ovrsiteljom sudskim.

Trebali ste napraviti uvid u zapisnik u kojemu piše tko je i u kojem svojstvu sudjelovao pri razgledavanju nekretnine.

Na 29. 09. 2021. at 14:58, DORIAN60 je napisao:

I da bilo mi je cudno da kupac nije ni dosao vidjeti nekretninu, a licitira.

Ovo u praksi nije neobično. Štoviše, najčešće ovršenik ni ne dozvoli razgledavanje.

Na 30. 09. 2021. at 20:31, DORIAN60 je napisao:

Da li da podnosim zalbu na licitaciju..molio bih vas savjet. Da li da probam sam sastaviti ili da trazim pravnika za to..iako mi to problem jer nemam bas za taj trosak. Hvala ako mi odgovorite.

Odluka je na Vama, ali računajte da na ime sudskih pristojbi za tu žalbu možete očekivati trošak i do 5.000,00 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U samoj obavijesti o razgledavanju nekretnine je pisalo da to omogucim sudskom ovrsitelju i kupcu. Na razgledavanju su se pojavili odvjetnik opunomocenik banke, sudski ovrsitelj i zenska osoba za koju mi nisu rekli u kom svojstvu dolazi. Na moje pitanje da li je ona zainteresirani kupac odgovor je bio ne. Doticnu osobu poznam i privatno i znam da je supruga od prisutnog odvjetnika i da imaju agenciju za kupnju i prodaju nekretnina. Tada mi izrijekom nisu rekli da imaju punomoc od kupca za licitaciju. Tek sam u dosudi to vidio. Ali sad je gotova stvar. Pogotovo ako su troskovi zalbe toliki, to si ne mogu priustiti. Ostaje mi jedino nada da ce to potrajati do 01.11. da se mogu pozvati na clanak OZ da nema delozacije zimi i da do tad nadjem adekvatan stan. Jedino me muci vec sam 01.10. dobio rjesenje gdje se nalaze upis u zemljisne knjige kupac. Da li po provedbi tog rjesenja i upisa kupac odmah moze traziti iseljenje. Hvala Vam na trudu i odgovorims.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na rjesenju gdje se dopusta upis novog vlasnika na moju nkeretninu u uputi o pravnom lijeku pise da nezadovoljna strana ima pravo progovora u roku 15 dana. Da li to znaci da ce se tek kad prodje 15 dana biti izvrsen upis. I tko skida zabiljezbe sa nekretnine sud ili banka kad joj se uplati novac od prodaje i da li cu ja kao ovrsenik dobiti za to kakvo rjesenje da se vidi koliko sam u pretplati ili minusu nakon prodaje stana posto ne znam da li je placam odvjetnicke troskove ili banka koja ga je angazirala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dobio sam rjesenje o dosudi nekretnine kupcu na javnij drazbi. Od zemljisno knjiznog ureda sam dobio rjesenje da se nekretnina upise na novog kupca. U zemljisno knjznom izvodu je upisana zabiljezba 24.09. na kupca a rjesenje sam dobio 01.10. postom. Sto sad slijedi i kad mogu ocekivati rjesenje o predaji nekretnine? Sva zalozna prava od banke su jos na zemljisno knjiznom izvadku. Da li ce sud odmah po uknjizbi u zemljisne knjige novog vlasnika i dostaviti rjesenje o predaji nekretnine. Da li postoji sansa da to bude iza 01.11. da se mogu pozvati na zabranu delozacija zimi i da li uopce imam pravo se na to pozvati kad je vec novi vlasnik proveden kroz zemljisne knjige. Hvala i molio bih ako mi mozete odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Rješenje o dosudi nekretnine
prije 6 minuta, DORIAN60 je napisao:

Da li postoji sansa da to bude iza 01.11. da se mogu pozvati na zabranu delozacija zimi i da li uopce imam pravo se na to pozvati kad je vec novi vlasnik proveden kroz zemljisne knjige.

Neće stići doći do deložacije do ovog roka. I nemate se što na ovo pozivati, jer sud mora paziti po službenoj dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad sam vidio u pregledu glavne knjige i ZK uloska da se kupac koji je kupio moj stan na drazbi upisao zabiljezbu. Sto to znaci i koji mu je slijedeci korak. I jos jedno pitanje da li rjesenje o predaji nekretnine dostavlja prije namirenja ovrhovoditelja i brisanja zabiljezbi. Da li ima rociste za namirenje ovrhovoditelja i da li ce i mene kao ovrsenika zvati? I jos jedno pitanje da li se kupac upisuje u zemljisne knjige kao vlasnik prije brisanja zabiljezbi ovrhovoditelja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li cu dobiti kao ovrsenik rjesenje o namirenju, jer mi jos na nekretnini stoji zabiljezba od Vodnih usluga. Danas sam trazio ispis glavnog racuna od banke i vidio da im se uplacivalo za vrijeme moratorija na ovrhe. Zanima me zato da li cu dobiti rjesenje o namirenju sa specifikacijom i vjerovnicima koji su se zabiljezili na nekretninu a nisu pokrenuli prodaju nekretnine ustvari uplaceno da dva puta ne placam istu ovrhu. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , DORIAN60 je napisao:

Da li rjesenje o namirenju ovrhovoditelja koje donosi sud dobijem i ja kao ovrsenik nakon prodaje nekretnine na drazbi da li ima tu rok za zalbu. Srdacan pozdrav.

 

prije 12 sati , DORIAN60 je napisao:

Da li cu dobiti kao ovrsenik rjesenje o namirenju, jer mi jos na nekretnini stoji zabiljezba od Vodnih usluga. Danas sam trazio ispis glavnog racuna od banke i vidio da im se uplacivalo za vrijeme moratorija na ovrhe. Zanima me zato da li cu dobiti rjesenje o namirenju sa specifikacijom i vjerovnicima koji su se zabiljezili na nekretninu a nisu pokrenuli prodaju nekretnine ustvari uplaceno da dva puta ne placam istu ovrhu. Hvala!

Uistinu nema potrebe da svaki put otvarate novu temu za svaku novu objavu, kao što nema smisla da objavljujete ista pitanja.

Da, dobit ćete rješenje kao stranka u postupku, te će ga dobiti sve druge osobe koje su polagale pravo na namirenje iz kupovine. Imate pravo na žalbu, ali takva žalba ne odgađa isplatu. I bitno je da znate da postoji red po kojem se namiruje (čl. 113. i 114. Ovršnog zakona), pa je u praksi često slučaj da se ni blizu ne namire svi koji su bili zabilježeni u teretnom listu C u zk.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija