Jump to content

Iz koje je ovo propisa...i izvanredni otkaz


hetta

Preporučene objave

...dakle, zna li netko gdje piše da su naputci koje državni službenik dobije od čelnika tijela - interna stvar i ne smiju "izaći" van prema onima kojih se tiču? Dakle, dobiješ naputak što sve moraš tražiti od stranke, ali stranki to ne smiješ dati (?!). Napismeno je. Ne piše u samom naputku da ništa o "razmnožavanju" ni širenju njegovog sadržaja.

Nadalje, državni službenik je obvezan odraditi mjesec dana otkaznog roka ako on daje otkaz. No međutim, ne bi li se tu moglo primijeniti pravilo o izvanrednom otkazu na temelju neplaćenih prekovremenih i sličnih nepravilnosti poslodavca? I jednostavno svu opremu razdužiti na način da sam sastaviš neko razduženje, ostaviš sve na stolu ono što je nepokretno (računalo i slično), pošalješ otkaz i neku vrstu obavijesti sa povratnicom čelniku itd. Ono, u slučaju da jednostavno želiš otići i nikad se više ne vratiti (u Hrvatsku)? Eventualno bi preko pisarnice dala šefu to na znanje ili slično. Ali po mogućnosti da napravim ono - vidiš me - ne vidiš me. Znam, u normalnim okolnostima to u najmanju ruku nije korektno, ali ovdje se radi o mobbingu i slično, nema potrebe ni smisla biti korektan, još će me i zeznuti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 minuta, hetta je napisao:

dakle, zna li netko gdje piše da su naputci koje državni službenik dobije od čelnika tijela - interna stvar i ne smiju "izaći" van prema onima kojih se tiču? Dakle, dobiješ naputak što sve moraš tražiti od stranke, ali stranki to ne smiješ dati (?!). Napismeno je. Ne piše u samom naputku da ništa o "razmnožavanju" ni širenju njegovog sadržaja.

Možda nešto kao poslovna tajna, pa da je regulirano internim aktom poslodavca.

prije 14 minuta, hetta je napisao:

Nadalje, državni službenik je obvezan odraditi mjesec dana otkaznog roka ako on daje otkaz.

Da, ako poslodavcu dostavlja sporazumni zahtjev za prestankom radnog odnosa tj. ako je u pitanju redovan otkaz kojega daje radnik.

prije 15 minuta, hetta je napisao:

No međutim, ne bi li se tu moglo primijeniti pravilo o izvanrednom otkazu na temelju neplaćenih prekovremenih i sličnih nepravilnosti poslodavca?

Može, ali samo ako se pravovremeno, pisano i obrazloženo podnese izvanredni otkaz ugovora o radu.  Naime, kod izvanrednog otkaza ugovora o radu, ni poslodavac, a ni radnik nemaju obvezu poštovati otkazni rok, ali zato moraju dokazati postojanje opravdanog razloga za ovu vrstu otkaza. Treba se raditi o osobito teškoj povredi obveze iz radnog odnosa ili nekoj drugoj osobito važnoj činjenici, a zbog koje je nastavak rada jednostavno nemoguć. Ovdje je bitno paziti na rok, a što u praksi radnik zna napraviti kao propust. Znači, otkaz se može dati samo u roku od 15 dana računajući od dana saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Joj da, zaboravila sam na taj rok, hvala ti. Ma, neplaćanje prekovremenih je redovito, to neće biti problem, a i, s oproštenjem, razmiricu neku (jer ne želim raditi protiv zakona) u kojoj će me se vrijeđati mogu izazvati samim svojim prisustvom, pa ni to neće biti problem. A mogu izvanredni otkaz dati i kad sam na bolovanju pri čemu imam od specijaliste da je zbog stresa, jel' tako? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 minuta, hetta je napisao:

Joj da, zaboravila sam na taj rok, hvala ti.

Da iz nekog razloga ljudi zaborave na ovaj rok, pa im je to kasnije veliki problem.

prije 22 minuta, hetta je napisao:

Ma, neplaćanje prekovremenih je redovito, to neće biti problem, a i, s oproštenjem, razmiricu neku (jer ne želim raditi protiv zakona) u kojoj će me se vrijeđati mogu izazvati samim svojim prisustvom, pa ni to neće biti problem.

Dovoljno je i samo neplaćanje prekovremenih.

prije 23 minuta, hetta je napisao:

A mogu izvanredni otkaz dati i kad sam na bolovanju pri čemu imam od specijaliste da je zbog stresa, jel' tako? 

Možete, ali šaljite preporučeno i sa povratnicom, jer kako kod izvanrednog otkaza ugovora o radu nema otkaznog roka, tako radni odnos prestaje s danom uručenja odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija