Jump to content

Uporabna dozvola


KraKen1

Preporučene objave

Pokušati ću objasniti što bolje. 

Ja i djevojka u potražnji smo nekretnine točnije kuće.

Našli smo kuću i pregledom papira smo zapeli na sljedećoj stvari.

Kuca je građena prije 1968 i za to postoje dokazi. Nakon toga kući je dodavan dio 1983 prizemlje i etaža. Prošle godine zatraženo je uporaba dozvola koja je odbijena sa rješenjem u kojem ukratko piše da uporabna dozvola nije potrebna jer je kuća građena prije 68. I da dio koji je nadogradjen se priznaje jer su priloženi papiri koji zakonom u toj godini 1983 (zakon glasi da se dopušta nadogradnja prizemlja i kata građevine izvan grada ako postoji građevina prije 68) dopušta takvu gradnju. 

Dali se sad ta kuća može kupiti i dali se može zatražiti bilo kakav dokaz koji bi služio kao upotabna dozvola?

Što uopće sve to znači i kakvi su to zakoni u 1983?

 

Pravnici su mi rekli da prvi put vide takvo rješenje 

uređeno: od KraKen1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • KraKen1 je promijenio naziv u Uporabna dozvola

Onaj tko izdaje uporabnu dozvolu Vam je izdao rješenje koje kaže da uporabna dozvola nije potrebna? Rekao bih da je to dovoljno. Netko inzistira na uporabnoj dozvoli? Možda banka kod davanja kredita? APN? Neki beznačajni činovnik u nekoj sličnoj instituciji? Najbolje da onda dodatno provjerite kod njih, tog nekog tko Vam radi ili sumnjate da može raditi probleme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja pretpostavka što se ovdje dogodilo je sljedeća: 

(opet to je samo pretpostavka, za točnu dijagnozu;) bi ipak trebala imati svu dokumentaciju na uvid)

Vlasnik kuće hoće prodati kuću, ne može ju prodati bez Uporabne. On podnosi zahtjev za izdavanje Uporabne ali fali mu ta građevinska dozvola iz 83 za dogradnju i nadogradnju. Možda ju je i imao nekada davno pa je izgubljena. Možda ju nije imao pa se hvata za slamke i skuplja dokaze (navodni zakon iz 83) na temelju kojih bi ishodio uporabnu. Možda je vlasnik kuće i u pravu i zaista je tada postojao takav propis i ta dogradnja je legalno napravljena, međutim danas zakon kaže ovako:

 

"Uporabna dozvola za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine

Za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine tijelo graditeljstva može na zahtjev stranke, umjesto uporabne dozvole, izdati uporabnu dozvolu za građevinu izgrađenu na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine.

Uz zahtjev za izdavanje navedene uporabne dozvole prilažete građevinsku dozvolu, odnosno drugi odgovarajući akt. Dozvola se izdaje ako je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, odnosno drugim odgovarajućim aktom nadležnog tijela."

 

Što znači da vam referent ne može izdati  uporabnu bez konkretne Dozvole iz 83.kojom se dozvoljava ta dogradnja (dakle dozvolu bas za tu česticu, a ne neki opći propis)

Ja vam preporučam da angažirate lokalnog arhitekta  koji će vam ovo sve provjeriti sa referentom koji je pisao Rješenje kojim odbija ishođenje  uporabne. 

Osobno ne bih kupila kuću koja ne može ishoditi uporabnu dozvolu jer vam uporabna dozvola potrebna poslije za cijeli niz radnji i opcija poput : Prijava na natječaje za obnovu, Kasnije dogradnje i nadogranje, naknadna preprodaja ...i još mnoge stvari

No vi možete ishoditi Građevinsku dozvolu kroz regularni postupak, no to vam arhitekt također mora provjeriti da li je to moguće s obzirom na prostorni plan općine ili grada. No to je skuplji postupak i isplatilo bi se samo ako vi baš jako jako želite kupiti tu nekretninu. Dakle svakako se obratite nekom arhitektu! Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija