Jump to content

Nevažeći darovni ugovor


Lupus in Fabula

Preporučene objave

Evo htio bi u skračenoj verziji napisati svoju situaciju pa možda nekome i pomogne. Tast se na samrti otvorio kćerima (mojoj supruzi i njenoj sestri) kako je pogriješio i 2018. darovnim ugovorom sve prepisao sinu koji ga je kad je najviše trebao zbrisao na rad u Njemačku. Kćeri su ga doma do zadnjeg daha pazile te nisu tražile niti komadić zemlje ni ništa. A živjele su na 15 kilometara od njih sa svaka dvoje male djece. Nakon što je tast umro neki dan sin mu se vratio iz Njemačke kako bi brže bolje sve prepisao na sebe prije ostavinske rasprave tj kako je on mislio da ako se upiše da je "vlasnik 1/1" da onda na ostavinskoj nekretnine neće ući u ostavinsku masu. Meni nije dao vrag mira jer nakon tog njegovog podmuklog poteza moja supruga nikako nije imala mira, a ni njena sestra i mučilo ju je kako im je to brat mogao svima napraviti te ga očeva smrt nije niti dirala već se sve vrtilo samo oko zemlje. Da napomenem imaju živu majku koja je priklonjena sinu i jedva je također čekala da otac umre jer se neko vrijeme borio protiv raka debelog te ju je smetalo njegovo jecanje i zapomaganje. Da pređem na stvar. Ispunjen je 2018. godine darovni ugovor kupljen u narodnim novinam u kojem piše kako otac sinu daruje te i te nekretnine ali tek nakon smrti oca. Greška koju su napravili je toliko jednostavna za riješiti da mu sve padne u vodu, ali ja kao laik sam proveo dane i noći na ovom forumu kako bi je otkrio. Riješenje je bilo to da je darovni ugovor ništavan jer nije došlo do prave predaje stvari tj nije sačinjen ugovor u obliku javnobilježničkog akta ili ovjerovljene (solemnizirane) privatne isprave. Dakle, na ugovoru su samo ovjereni potpisi šta su platili 90 kuna i to je sve. Prošlo je tek desetak dana od smrti tasta tako da ostavinska još nije niti blizu ali sin  mu se već brže bolje upisao u zemljišnu knjigu.

Eto, nadam se da ćemo dobiti taj spor bez problema i da će se zagušiti u plačanju sudskih troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo baš kako sam ovo iznad pisao, otišao sam na stranice katastra i uvidio da je dotični s današnjim danom upisan kao vlasnik. Ako netko pročita ovo, molio bih vas da mi napišete kako se uspio upisati kao vlasnik 1/1 kad su žena i sestra ispunile i predale matičaru smrtovnicu gdje su ispisale 4 nasljednika te sve parcele i pokretnine za ostavinsku? kako je to moguće da se upisao bez ostavinske i sa takvim sadržajem u smrtovnici?? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 minuta, Grco1986 je napisao:

da li će svejedno biti ostavinske

Hoće ako ima još imovine koja je ostala iza umrlog. 

 

prije 7 minuta, Grco1986 je napisao:

i po napisanom koje su šanse da se ugovor proglasi ništavnim u daljnjem sudskom procesu nakon ostavinske ? 

To je već stvar dokazivanja, odnosno sposobnosti tužitelja i tuženog (parnične stranke). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija