Jump to content

Bracna stecevina u ostavinskoj raspravi


sophia15

Preporučene objave

"Postovanje, imam pitanje vezano uz ostavinsku raspravu, slucaj mogu detaljnije objasniti po potrebi. Zanima me sljedece: 1.Utvrdjuje li se bracna stecevina iskljucivo na ostavinskoj raspravi (dakle ne moze se traziti naknadno) te vaznije, moze li je traziti itko od nasljednika istog reda ili samo supruznik? Konkretno, moze li je npr. traziti sin pokojnika "u korist majke" kako bi dokazao da nekretnina koja glasi na majku 20 godina 1/1 ipak udje u ostavinsku masu te on dobije dio, ili to moze traziti iskljucivo ona? Ukoliko bracnu stecevinu trazi samo supruznik, moze li se spomenuta nekretnina koja je 20 godina u vlasnistvu prezivjelog supruznika navesti kao "naknadno pronadjena imovina" od strane sina kako bi se kasnije ipak upisao na njen dio? Hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dana 28. 03. 2022. u 19:48, sophia15 je napisao:

Utvrdjuje li se bracna stecevina iskljucivo na ostavinskoj raspravi (

Postoje različite situacije, dakle, ako je umrli bračni drug svu bračnu stečevinu imao na svoje ime, tada nadživjeli bračni drug u ostavinskom postupku može zahtijevati izdvajanje iz ostavine svog dijela bračne stečevine, a ostatak nasljeđivati zajedno sa djecom. 

U drugoj situaciji, ako umrli bračni drug nije bio upisan na bračnoj stečevini, već je to isključivo bilo na ime nadživjelog bračnog druga, tada su nasljednici umrlog aktivno legitimirani da tužbom utvrđuju bračnu stečevinu umrlog bračnog druga, s tim što treba istaknuti da i tako utvrđeni dio bračne stečevine nasljeđuje jednim dijelom i nadživjeli bračni drug, pod uvjetom da su bili u braku do trenutka smrti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija