Jump to content

Pomozite da riješim zagonetku


virna

Preporučene objave

Poštovani, momu je suprugu umrla majka, a otac tijekom zadnjih 8 godina (nakon majčine smrti) živi u nevjenčanom braku sa drugom ženom. Obzirom na veći broj nekretnina koje posjeduje, a koje je stekao u braku sa pok. majkom moga muža, interesira me kakva prava ima sadašnja družica u slučaju njegove smrti i što učiniti da moj muž zadrži ono što su gradili njegovi roditelji? Hvala :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanbračni drug (ukoliko izvanbr. zajednica traje duže od 3 godine) izjednačen je u nasljeđivnju s bračnim. Što znači da će ta žena naslijediti sa vašim mužem na jednaki dio sve po njegovom ocu. Osim ako vaš suprug ne zatraži od svog oca da mu daruje ili temeljem ug. o doživotnom uzdržavanju prepusti barem majčin dio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran u točnost odgovora i molim znalce da objasne. Svoje razmišljanje temeljim na nekoliko primjera koje su imali moji poznanici, a u vezi istog problema

Naravno da je i vanbračni partner-drug izjednačen u pravima kao i bračni i da dijeli imovinu stečenu u braku. Nasljedni dio njezinog partnera nije stečevina u tijeku te zajednice te ne pripada u zajedničku imovinu stečenu u braku ili vanbračnoj zajednici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da ne pripada, ali ovdje nije riječ o diobi bračne stečevine, već o nasljeđivanju nevjenčane supruge. Činjenica da ta imovina nije stečena u njihovoj vanbračnoj zajednici nema utjecaja, jer ga ona nasljeđuje kao žena(vanbračna) pa stoga dijeli na jednake djelove ( na pola) imovinu sa njegovim sinom.Novi ZN iz 2003. godine priznaje vanbračnu zajednicu.Bitno je da zajednica traje i u trenutku ostaviteljeva smrti. To sad nemožete znati, ali ako oni i dalje budu skupa u trenutku smrti onda vanbračna žena ima prava kao i da su u braku, osim što će ona to morati dokazati (prijava prebivališta i drugi dokazi.) a to će biti lako ako i vi to potvrdite.

Jedino se može vaš muž s ocem dogooriti da on nasljedi oporukom veći dio ili još bolje sklopiti ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poslije svekrvine smrti su tvoj svekar i muž bili pozvani na nasljeđivanje. Ukoliko je tvoj muž prihvatio svoj dio koji mu kao sinu pokojnice pripada po zakonu, onda taj dio nije svekrov. Prema tome, svekrovo je samo ono (polovica) što je naslijedio nakon smrti svoje supruge. To znači da će njegova nevjenčana supruga moći nasljeđivati samo svekrov dio, i on će se dijeliti napola (dakle, od svekrove polovice polovica ide nevjenčanoj supruzi a polovica tvom mužu).

 

A ako je muž ustupio svoj nasljedni dio od pokojne majke ocu - znači da je otac vlasnik cjelokupne imovine koja je ostala poslije smrti njegove zakonite supruge. U tom slučaju poslije njegove smrti, tvom mužu ide pola, a nevjenčanoj supruzi pola (dok bi u gore navedenom slučaju nevjenčana supruga dobila pola od očeve polovice).

 

Nadam se da je sada jasnije? :namiguje:

 

Pozdrav! :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija