Jump to content

Izvanredni otkaz ugovora o radu od strane poslodavca


Bonki

Preporučene objave

Poštovani,

poslodavac mi je nakon 20 godina rada uručio izvanredni otkaz ugovora o radu za vrijeme trajanja godišnjeg odmora koji je prethodno bio usmeno dogovoren (kolektivni godišnji za sve radnike). Pismenu odluku o godišnjem nije dao do 30. lipnja ili 15 dana prije početka godišnjeg.

Lijepo Vas molim informaciju na što imam pravo ukoliko se na sudu ospori ovaj otkaz.

Imam li pravo tražiti neisplaćenu otpremninu, odštetu zbog nemogućnosti korištenja naknade s burze ili potraživati sve zaostale plaće do okončanja sudskog procesa?

Unaprijed zahvaljujem!

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 17. 08. 2022. u 7:16, Bonki je napisao:

Lijepo Vas molim informaciju na što imam pravo ukoliko se na sudu ospori ovaj otkaz.

Ako u radnom sporu dokažete da otkaz poslodavca nije bio dopušten, tada će sud naložit Vaše vraćanje na posao. Uz to poslodavac bi trebao imati obvezu da Vam isplati sve neisplaćene plaće od dana otkaza. Ovakvom presudom sud daje paricijski rok tj. rok za dobrovoljno izvršenje obveze poslodavcu koji traje 8 dana. A ako poslodavac u tom roku ne donese odluku o povratku na posao, tada možete podnijeti prijedlog za ovrhu rad vraćanja na rad i svoja prava do kraja potraživati u tom ovršnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Godišnji odmor onda nije bio kolektivni? Po meni, neopravdani izostanak s radnog mjesta s ovim okolnostima koje opisujete, nije razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, mogao Vam je uručiti redovni otkaz zbog skrivljenog ponašanja i dopustiti Vam da iskoristite godišnji, otkazni rok i sve ostalo. Svakako ćete osporavati da ovo nije razlog za izvanredni otkaz, sve i da je izostanak bio neopravdan, što nije bio.

prije 3 sati , Bonki je napisao:

Što ako u međuvremenu nađem drugi posao?

Možete voditi protiv poslodavca postupak i ako nađete drugi posao, nitko od Vas ne može očekivati da gladujete dok čekate okončanje spora koji može trajati i nekoliko godina, bez brige. U konačnici, ako stvari budu išle u Vašu korist, možete tražiti i da sud raskine radni odnos s danom presuđenja ili danom prestanka rada, pa ćete imati pravo na naknadu štete od poslodavca. 

Sve što morate paziti jest da poštujete rokove - u roku od 15 dana od dana primitka ove odluke (vikendi se računaju u rok, pa ubrojite i njih) morate dati zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa; ako poslodavac u roku od 15 dana ne odgovori, u daljnjem roku od 15 dana morate podnijeti tužbu, inače gubite svako pravo da ikad išta poduzimate više protiv poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što sam navela.

prije 47 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

neopravdani izostanak s radnog mjesta s ovim okolnostima koje opisujete, nije razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, mogao Vam je uručiti redovni otkaz zbog skrivljenog ponašanja i dopustiti Vam da iskoristite godišnji, otkazni rok i sve ostalo. Svakako ćete osporavati da ovo nije razlog za izvanredni otkaz, sve i da je izostanak bio neopravdan, što nije bio.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
prije 10 sati , Borbena7 je napisao:

Što Vas točno zbunjuje kod obračuna?

Za dane kada se radnik nije pojavljivalo na poslu napravljen je obračun minimalne plaće po Zakonu, za preostale dane neiskorišteno godišnjeg odmora obračun na temelju tri posljednje plaće. Iz pravne službe me obavještavaju da nije potrebno napraviti isplatu za dane kada radnik nije radio, samo obračun i uplatu doprinosa na i iz bruto plaće. Ne znam da li je to točno. Hvala unaprijed na odgovoru. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, snjeska21 je napisao:

Iz pravne službe me obavještavaju da nije potrebno napraviti isplatu za dane kada radnik nije radio, samo obračun i uplatu doprinosa na i iz bruto plaće.

Točno je. Ovo bi bio neopravdani izostanak radnika, pa poslodavac nije dužan isplatiti mu plaću, ali je dužan obračunati i uplatiti doprinose na iznos minimalne plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dali je moguće dati izvanredni otkaz na temelju toga što plaća kasni tjedan dana..

Naime krenuo sa isplatom 5. U mj.

Pa se to oduzilo na 10.u ugovoru piše najkasnije do 15. Prošli mj. Je bila plaća 22. 

Sad je 18. I još ništa.

Interesira me dali na temelju toga mogu zatražiti izvanredni otkaz,kako bi imao pravo na zavodu naknadu,dok ne nađem novi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija