Jump to content

Vanbracno dijete pokojnog oca


anonimno

Preporučene objave

Molim za pomoc, vanbracno sam dijete, imam 30 god. i saznala sam da mi je otac bio talijanski drzavljanin, ozenjen i imao troje druge djece i poginuo pred 25 god. Zanima me mogu li sad traziti utvrdivanje ocinstva putem dna analize i kako da dodem do informacija da li je u Italiji tada odrzana ostavinska rasprava i mogu li je osporavati i nesto traziti? Imam li pravo kao vanbracno dijete (ako to dokazem) na isto kao i ta djeca iz braka? Od kuda da krenem, kome da se obratim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvala sam vec talijanski konzulat, no oni nemaju veze s time, oni pomazu talijanima u RH, a za hrv. drzavljane se mogu obratiti nasem konzulatu u Italiji, samo ne znam sta da od njih trazim, adresu tih ljudi, pa da im sama dodem i molim da pristupe dna analizi ili da im posaljem odvjetnika, pa da padnu u nesvjest, a past ce ovako i onako... Cijela ta analiza je dosta skupa, prvo bi htjela nekako saznati imam li pravo na neko nasljedstvo i ako imam dal bi to pokrilo moje troskove i troskove odvjetnika, onda bi se upustila u to... Nemam nazalost sredstava da samo tako krenem. Ako netko ima jos koji savjet, bila bih zahvalna... Muci me i to sto ne znam taj talijanski, to mi uvelike otezava situaciju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerila sam. Prema ZRSZ-u, članak 41.

Za priznavanje, utvrđivanje ili osporavanje očinstva odnosno materinstva mjerodavno je pravo države čiji je državljanin u vrijeme rođenja djeteta bila osoba čije se očinstvo odnosno materinstvo priznaje, utvrđuje ili osporava. što znači u ovom slučaju talijansko pravo!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala, trebam traziti odvjetnika u Italiji za sta, obiteljsko pravo, nasljedno pravo ili...? kako se to zove? (nisam u toj struci, pa ne znam).

I ne razumijem ovo u potpunosti da po hrv. zakonu mogu traziti utvrdivanje ocinstva do 25 god., to se misli na trazenje sudskim putem ili kako? Zar to znaci da ne mogu bilo kad u zivotu podnjeti tuzbu i traziti od polubrace i sestara da pristupe dna analizi radi utvrdivanja ocinstva, nego samo do svoje 25 god.? Pa do sada nisam imala ni sredstava za tako nesto niti dovoljno informacija o tome tko mi je otac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZRSZ je zakon koji odredjuje koje pravo se primjenjuje u ovakvim slucajevima. U ovom slucaju talijansko. Zao za Vas nije bitno sto kaze hrvatski zakon vec sto kaze talijanski zakon. Za ovo Vam treba talijanski odvjetnik koji se bavi obiteljskim pravom, najbolje u mjestu gdje (potencijalni) otac zivi. Mi u Hrvatskoj mozemo samo gatati iz graha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija