Jump to content

Delozacija roditelja iz nekretnine


Rise

Preporučene objave

Google me doveo na forum gdje sam procitao jako puno korisnih tema i savjeta na ovu temu, medjutim neke su stare i preko nekoliko godina pa ne znam jesu li isti zakoni jos uvijek relevantni, te stoga otvaram temu u nadi da ce mi netko potvrditi da sam dobro sumirao sve i u 2022.

Situacija je sljedeca: otac maltretira majku koja je dovedena do ruba ocaja i depresije. Ne zna se braniti sama i kao djeca osjecamo odgovornost uskociti, tim vise sto je bila majka za pozeljeti cijeli nas zivot i moj osobni heroj. 
Nas troje djece smo rastrkani po Europi sa svojim zivotima, tako da roditelji po stare dane (oboje imaju 60+) su manje-vise sami u manjem mjestu u kojem smo i mi kao djeca skolovali se i odrasli.

Vlasnik nekretnine u kojoj roditelji danas zive sam ja. Doduse ne naslijedjem, nego zato jer sam u nekom trenu otkupio tu istu nekretninu u kojoj zive. Razlog je bio taj da ju je otac prethodno prokockao, a ipak trebaju krov nad glavom gdje ce zivjeti tako da se u tom trenu to cinilo najbezbolnijom opcijom.

Nakon kupnje nekretnine sam prebacio sve rezije na svoje ime, medjutim kao sto sam naveo ranije oni tamo zive te odrzavaju kucu i posjed te placaju rezije.

Nakon mnogo neuspjelih pokusaja suradnje s ocem da se situacija normalizira (sto od pokusaja razgovora, nudjenja strucne psiholoske pomoci koju smo bili spremni platiti i biti im podrska, bracnih savjetovanja i slicno - sve je odbijao), jednostavno smo zakljucili da nam jedino preostaje iseliti osobu koja je nepopravljiva i koja ne da razgovarati sa sobom.

Naravno, zelimo sve uraditi po zakonu, bez ikakvog provodjenja sile i mutnih radnji.

Ono sto sam zakljucio da mi je ciniti jeste sljedece:

  1. kao vlasnik nekretnine, poslati ocu ponudu ugovora o najmu preporuceno s povratnicom;
  2. nakon sto odbije potpisati ugovor o najmu, tada bih trebao na sudu tuzbom traziti naknadu za stjecanje koristi bez osnove, obzirom da zivi u mojoj nekretnini;
  3. zatim mi preostaje vlasnicka tuzba za iseljenje te zahtjev za delozacijom.

Svjestan sam da sav ovaj proces moze potrajati i godinama, ali mi se cini kao najkraci legalni put kako rijesiti ovakav problem s toksicnom osobom koja ne da razgovarati sa sobom.

Jesam li dobro sumirao korake ili nesto propustam?

Hvala unaprijed na odvojenom vremenu i odgovoru.

Srdacan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam.

Je li Vam poznato koliko su nasi sudovi u praksi brzi kod ovakvih postupaka? Ne trazim preciznu brojku uopce, ali cisto da znam se psihicki pripremiti je li se radi o procesima koji traju preko nekoliko godina ili mjeseci, ipak je razlika velika. 

uređeno: od Rise
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija