Jump to content

Dodatak od 500kn za 3 i 4 dijete


zezo
 Dijeli

Preporučene objave

mišljenje o članku 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu Odgovori

 

Poštovani!

 

Molim vaše mišljenje o tumačenju članka 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, dano od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Članak 4. spomenutog Zakona glasi:

- članak 18. mijenja se i glasi: „KORISNIKU UZ UTVRĐENI IZNOS DOPLATKA ZA DJECU PRIPADA I DODATAK U IZNOSU 500,00 KUNA ZA TREĆE I ČETVRTO DIJETE.“

Prema tumačenju spomenutog HZMO-a pravo na tih 500,00 kuna ima samo korisnik kojemu je utvrđeno pravo na doplatak za djecu za troje, četvero i više djece. Pojednostavljeno ako netko prima doplatak za troje djece dobije još 500 kn za treće djete koje prima doplatak, te ako netko prima doplatak za četvero i više djece dobiva još 1000,00 kuna (500 kn za treće i 500 kn za četvrto dijete za koje prima doplatak).

Ja mislim da je takvo mišljenje nepravedno, socijalno neosjetljivo i diskriminirajuće prema obiteljima sa troje i više djece koje su neizmjerno bogate zbog ta svoja tri i više bisera ali su materijalno siromašne i zbog toga ostvaruju pravo na doplatak za djecu.

Evo primjera: Obitelj sa četvero djece ostvari pravo na doplatak za treće i četvrto dijete, a za prvo i drugo nema pravo jer su redovni studenti. Za treće i četvrto dijete nemaju pravo na dodatak od 500,00 kn. Evo kako bi to izgledalo u kunama: Imamo dvije obitelji sa četvero djece i obje imaju prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva od 800,00 kuna i po zakonu bi im po djetetu pripadao doplatak za djecu od 249,45 kuna. Prva obitelj ima malodobnu djecu i za njih četvero dobe 4 puta 249, 45 = 997, 80 kn plus 500 kn za treće i 500 kn za četvrto dijete

( 500 + 500 = 1000 ) a to je sveukupno 1997, 80 kn (1000 + 997, 80 = 1997, 80 kn).

 

Druga obitelj ima dvoje djece koji su redovni studenti i koji po zakonu nemaju pravo na doplatak za djecu (to pravo je, na žalost, i sramotu tadašnjeg Sabora i Vlade ukinuto prije šest godina) i dvoje malodobne djece koje imaju pravo na doplatak za djecu od 249, 45 kn, a to znači 2 puta 249, 45 = 498, 90 kn. Iako su oni kronološki treće i četvrto dijete u toj obitelji po tumačenju HZMO-a nemaju pravo na dodatak od po 500 kn, pa oni dobe sveukupno 498, 90 kuna. Iako su obje obitelji jednako potrebite prva obitelj dobije 1498, 90 kn više od druge obitelji. Mislim da ovaj primjer potvrđuje moj zaključak da je tumačenje Zakona od strane HZMO-a netočno.

 

Ako je njihovo tumačenje točno molim Vas da me uputite na moguće načine na koje bi se moglo tražiti promjenu toga Zakona na način da kronološki gledano svako treće i četvrto dijete koje ostvari pravo na doplatak za djecu dobije dodatak od 500, 00 kn iako njihove sestre ili braća nemaju pravo na doplatak za djecu.

 

Zahvaljujem na Vašem mišljenju i pomoći, te svima želim odlično zdravlje.

 

 

Božidar Žerjav

Ulica majke Terezije 6

Zagreb

telefon 3457-220

U Zagrebu, 4. ožujka 2007.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada dobijete takvo rješenje kojim su vam povrijeđena prava, odnosno ako smatrate da su pogrešno tumačili zakon, žalite se , odnosno tužbom pokrenite upravni spor pred Upravnim sudom kojim ćete to rješenje pobijati. Mislim da bez obzira što su prvo dvoje djece studenti, ono treće i četvro će uvijek biti treće i četvro dijete u toj obitelji?! Nije mi jasno kako to tumače, žele pretpostavljam, na taj način ½uštediti½.

Pišite i Ministrici obitelji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete se obratiti i pučkom pravobreanitelju kojirazmatra pojedinačne slučajeve ugroženosti prava građanapočinjena od strane uprave tj u ovom slučaju HZZO. On mislim može pokrenuti i postupak ocjene zakonitosti, odnosno ustavnosti nekog propisa. Pogledajte si malo NN 60/92 Zakon o pučkom pravobranitelju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala dobrom Agentu na mišljenju i savjetima.Na žalost se često strogoća trenira na sitnim ribama i želi se zašparati na siromašnima,koji su uglavnom neinformirani i neškolovani pa se teško mogu izboriti za svoja prava.Hvala svim dobrim ljudima,kao što si ti,koji na legalisu pomažu ljudima.Želim vam odlično zdravlje, a ako ste agentica čestitam vam dan žena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija