Jump to content

Naljeđivanje nakon smrti izvanbračnog druga?


anonimno

Preporučene objave

Samo što se izvanbračni drug rijetko pozove na ostavinsku raspravu, odnosno ako onaj tko daje podatke za smrtovnicu prijavi da je postojao izvanbračni drug. ako ne dobijete poziv, raspitajte se kad je rasprava pa dodjite. ostali nalsjednici bi morali priznati to vaše pravo, ako ga osporavaju uputit će vas na parnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim toga, nasljednici na ostavinskoj raspravi svoje izjave o rodoslovlju i imovini daju pod kaznenom i materijalnom odgovornošću.

Također i sam javni bilježnik na ostavini pita: je li pokojni imao bračnog ili izvanbračnog druga.

Pa ako vas namjeravaju zanijekati, upozorite ih da time čine i kazneno djelo i da mogu odgovarati i građanski.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Nemogu reći da se ne slažem s tobom jer niti sam pravnik niti sudac ali uložila sam jako puno vremena i truda i proučila sve što literatura nudi pa sam izmedju ostalog pronašla nekoliko slučajeva vezano uz nasljeđivanje osobne i zajedničke-bračne imovine, a sudska praksa kaže, dapaće je i ustavni sud u nekoliko slućajeva potvrdio da vezano uz promjene obiteljskog i nasljednog prava nije bitno kada je ostavitelj umro nego kada je imovine stećena , znaći ukoliko je stećena prije 1999 na nju se primjenjuje zakon koji je do tada vrijedio. Dapaće pronašla sam nekoliko članaka u kojima se žalba zainteresiranih nasljednika odbija upravo iz navedenih razloga...moram to sad ponovno pronaći pa mogu ponuditi izvor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo našla sam jedno takvo tumačenje i na ovim stranicama i to u topicu: obiteljski z.vs.zakon o nasljeđivanju koju je objavio anonimni forumaš mislim 6.3.2007. ..objavljen je čitav citat, a našla sam sijaset istovjetnih odluka Ustavnog suda. Tako da mislim odnosno smatram da nije bitno kada je ostavitelj umro nego kada je imovine stecena, što naravno ne znaći da sam u pravu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija