Jump to content

Raskid najma stana


Vatroslav89

Preporučene objave

Pozdrav svima!
Javljam se zbog neugodne situacije s najmodavcem. Pokušati ću u što kraćim crtama objasniti situaciju, nadam se da će nam netko moći pomoći.
Naime, 01.10.2020.god potpisali smo ugovor o najmu stana (na 3 godine - do 01.10.2023.g.) kod javnog bilježnika. Nakon samoga potpisivanja, sjeli smo za stol i najmodavac nam je rekao: "Eto, čujte, postoji mogućnost da će stan tokom svake godine poskupiti za 5 do 10 posto, ali ako vama ta cijena ne odgovara, odmah raskidamo ugovor i nikom ništa". Dakle, rečeno nam je da ne moramo pristati na poskupljenje, ali isto tako rekao je da nema potrebe to navoditi u ugovoru, to smo se dogovorili.
Po isteku prve godine ugovora, zove najmodavac i kaže da nam poskupljuje najam s 2,600 kn na 2,800 kn + režije. Na to smo pristali, u tome trenutku nam je bilo prihvatljivo.
Napominjem da cijena najma u ugovoru iznosi 2,200 kn (razlog tome je da mu bude manji porez, tako nam je rekao) iako mi plačamo puno više.
Na kraju druge godine ugovora, prije par dana dobili smo opet njegov poziv u kojem govori kako će cijena najma "otići" s 2,800 kn na 3,000 kn. + režije. Razlog je taj što poskupljuje sve pa mora i najam njegovoga stana.
To nam više nije prihvatljivo i s obzirom na njegovu izjavu s početka priče, (da ako nam ne odgovara poskupljenje možemo otići i prije isteka ugovora) na to mu odgovaram da nam je preskupo i da bi otišli živjeti kod svojih. Tu kreće drama, znači čovjek je očito "zaboravio" što je rekao, okreće priču na svoj mlin i odgovara: "Gledajte, vi možete otići, ali morate mi i dalje plaćati stanarinu i režije bar dok ja ne nađem novoga stanara ili do kraja ugovora. Znači, ja bi njemu morao još 2,3,5 10 mjeseci morao plaćati stanarinu bez obzira što ne boravim u njegovom stanu?
Da li je to zbilja moja dužnost, koja su mi prava?
Evo još nekih zanimljivosti za kraj:
-  kad smo ulazili u stan morali smo dati 5.000 kn bespovratnog pologa (da on okreći stan kad mi odemo za idućeg stanara)
- ušli smo u potpuno prazan stan u kojem je od njegovih stvari bila samo kuhinja(zbog toga mi je još više upitan polog, zašto nepovratan i zašto toliko?!
- nakon moga odgovora na poskupljenje, spomenuo je kako je njegov odvjetnik sastavio ugovor (indirektno me želi uplašiti i reći mi na što je spreman) 

U prilogu stavljam ugovor

1a.jpg

2.jpg

3.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Vatroslav89 je napisao:

Napominjem da cijena najma u ugovoru iznosi 2,200 kn 

Toliku mu ubuduće i plaćajte. Kada se primjenjuju ugovorne odredbe, neka se onda primjenju u cijelosti.

prije 10 sati , Vatroslav89 je napisao:

kad smo ulazili u stan morali smo dati 5.000 kn bespovratnog pologa (da on okreći stan kad mi odemo za idućeg stanara)

Po ugovoru nije baš ovako kako navodite već služi za namirenje eventualno naknadno utvrđene štete.

prije 10 sati , Vatroslav89 je napisao:

nakon moga odgovora na poskupljenje, spomenuo je kako je njegov odvjetnik sastavio ugovor (indirektno me želi uplašiti i reći mi na što je spreman) 

U ugovoru nema govora o poskupljenju, dapače iznos najamnine je daleko manji nego li on traži. Tako da držite se Vi samo tog famoznog ugovora, pa neka Vam ponudi aneks sa povišenjem najamnine kojega ne morate potpisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija