Jump to content

Ponavljanje postupka


Hajduk1911

Preporučene objave

Molim vas neki savjet ako moze.

Pokusat cu vam objasniti problem sto je krace moguće. Prije  15 god krenuo je pravosudni proces gdje se trazilo pravo sluznosti na dio nekretnine i nakon 10 tak godina suđenja prvostupanjski sud je donio presudu koja je bila apsolutno ispravna i životna kako se kaze jer nije bilo dokaza da je protustranka koristila sporni dio. Medutim u procesu su dva geometra radili vjestacenja i jedan je donio vjestacenje da sporni dio nekretnine pripada protustranci naravno da nam je to bilo cudno jer nikad nisu bili u posjedu niti ista slicno. Drugostupanjski sud mjenja presudu i dodjeluje sporni dio protustranci temeljem vjestacenja geodeta. Šokirani presudom dajemo se u istrazivanje i nađemo geodeta koji izvuce sve povjesne podatke o nekretnini i susjednim nekretninama od 1890 pa nadalje te nade da se napravila greska prilikom upisa prijavnog lista iz 1974 i tako protustranke dolazi upisana na dio nekretnine koja to nikad u povjesti bila sve dokumentirano s dokumentima i vjestacenjem na 64 stranice. Sukladno zakonu i rokovima predajemo zahtjev za ponavljanje postupka jer se novim dokazom apsolutno neoborivo obara argument koji je koristio drugostupanjski sud prilikom pobijanja presude i donosenja oprecnog .  E sad tri godine nakon presude dobivam prijedlog ovrhe prorustranke na temelju pravomocne presude. Za napomenut je da spor vodi isti sudac a da sam zahtjev za ponovno pokretanje postupka predao godinu dana prije prijedloga za ovrhu . Za napomenut da po mom prijedlogu nije napravljeno nista a da se prijedlog ovrhe koji je došao godinu dana iza rješava. Moje je pitanje dali se mora prethodno pokrenut ponavljanje postupka.  Koji bi trebali bit moji daljnji koraci buduci imam 8 dana za zalbu na rjesenje. Dali se postupak mora ponoviti . Molim neki savijet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim ako tko ima savjet u vezi ponavljanja postupka. Znaci naše vjestacenje neupitno dokazuje gresku u upisu prijavnog lista cak je u meduvremenu Hrvatska geodetska uprava nalozio lokalnom uredu izmjenu očigledne greske. Ja zelim vjerovati da u ovoj državi nije moguce na temelju greske nekog cinovnika doc u vlasnistvo nekretnine usprkos svim dokazima i svjedocima pa i nacinu korištenja. Kakve su sanse za ponavljanje postupka. Molim bilo kakav savijet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li netko iskusto s ponavljanjem postupka naime imamo neoborivi dokaz da tvrdnjena temelju kojeg je donesena presuda su temelj greske činovnika  koju je otkrio tek vjestak kojeg smo mi angazirali privatno dok dva koja su bila angažirana od suda to nisu ( ili znali ili htjeli) otkriti.

Ako neko ima iskustvo molim savijet 

Unaprijed hvala svima na korisnom savijetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudac pojedinac je trebao sazvati ročište za raspravljanje o prijedlogu za ponavljanje postupka (prije toga dostaviti primjer prijedloga protivnoj stranci koja bi u roku 15 dana imala pravo odgovoriti na prijedlog) te nakon toga dostaviti predmet višem sudu (jer ste naveli da je isti donio presudu) radi donošenja odluke. Svi predmeti od proglašenja pandemije su usporeni pa je moguće da zbog toga i vaš prijedlog o ponavljanju čeka red jer sudac postupa po predmetima onako kako dolaze. Eventualno bi u žalbi na rješenje o ovrsi mogli navesti da se istoj protivite dok se ne riješi prethodno pitanje (vaš prijedlog o ponavljanju postupka). Hoće li to dovesti do prekida postupka o ovrsi dvojim ali barem ćete dati do znanja sucu da postoji isti prijedlog pa se možda nešto i pokrene. Hoće li viši sud ponoviti postupak ovisi samo o tome što ste naveli kao razlog (pretpostavljam da se radi o tč. 10 st. 1 čl. 421 ZPP-a) i dokazima koji to potkrepljuju. Ako viši sud ustanovi da je prijedlog za ponavljanje postupka opravdan, ukinut će svoju odluku i donijeti novu odluku o glavnoj stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Vjestacenje nedvojbeno dokazuje gresku i jasno je kao dan da je drugostupanjski sud donio odluku na temelju greske. Medutim moram priznati da postoji strah i nepovjerenje u pravosuđe. Ali isto tako postoji i nada da ce sud donjeti pravednu odluku i da ce pravda biti zadovoljena.

Hvala jos jednom na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija