Jump to content

Diskriminacija žena-radom na određeno!


anonimno

Preporučene objave

Kakvo je Vaše mišljenje o radu na određeno?

koliko imam prilike vidjeti, tako rade većinom žene, koje ostajući u drugom stanju, moraju tako raditi da zadnje ili gube radno mjesto! Pa se onda pita, zašto žene "pucaju kao kokice" i zašto su neka djeca poslije agresivna i razdražljiva?

Eto zašto!

Da li je po Vama to diskriminacija?

Mislim da bi se trebalo povesti o tome računa!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma neee...uopće tako nešto nisam mislila.Dao bog da je svima dobro, ja bih zabranila zlouporabu tog ugovora na način da NIJEDNOM poslodavcu ne bih dala da mogućnost da nekoga drži 10 g ugovorom na određeno, nego bih da se zakonski uredi da se nakon jednog, maksimalno 2 ugovora po 3 mj (mislim da je to dovoljno vremena da vidi trebaš li mu ili ne) bilo obvezno potpisivanje ugovora na neodređeno.

Zamislite da ste u situaciji da želite obitelj i stan, imate plaću a niste kreditno sposobni zato što 10 g. radite na određeno? ...

Riječ diskriminacija je bila samo zbog trudnoće, jer mi žene kao da vrijedimo upola jer možemo ostati trudne, pa nas ili neće ili tako drže ugovorom na određeno da kad ostanemo trudne ostanemo bez posla....Ja mislim da nijedan muškarac ne bi želio da se to dogodi njegovoj supruzi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije dobro početi sa podjelama, zaposlenik je zaposlenik bio on ili ona.

Ali činjenice su da danas radnici, globalno, ne samo žene imaju manje prava nego su imali za vrijeme socijalizma.

Takvom stanju doprinjelia je i vlast i ova i ona koji su ulizički dozvolili i našim i stranim kompanijama gotovo robovlasničko postupanje sa svojim radnicima.

Sindikati danas nisu bog zna šta, oni se isto dodvoravaju vlasti kao i predstavnici penzionera, svi samo gledaju svoje interese. I zato je jasno zašto nema napretka i zašto dugoročno stanje neće biti bitno promjenjeno.

Zakon o radu koji bi trebao dati poštena prava radnicima, ali u njegovoj primjeni, a ne samo u pisanom tekstu u ovoj zemlji čista je utopija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje poštovanje! Mislim da nije problem u zakonu nego u nehumanim.bezosječajnim i gramzljivim poslodavcima koji se klanjaju samo i jedino dobiti.Na žalost i država se trudi da nas je sve manje pa je iz zakona o radu izbrisala čl -63.o majkama sa četvero i više djece koje bi imale status odgajateljice te pravo na novčanu naknadu te mirovinsko i zdravstveno osiguranje.Isti ti saborski zastupnici su si izglasali povlaštene mirovine i puna su im usta demografske obnove hrvatske i pronatalitetnih parola.Kratko i jasno FUJ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zerjav je napisao:

pa je iz zakona o radu izbrisala čl -63.o majkama sa četvero i više djece koje bi imale status odgajateljice te pravo na novčanu naknadu te mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Zašto bi porezni obveznici davali plaću ženama za odgajanje vlastite djece? Ako nema novaca, neka ih ne rađa. To je jedna od najvećih gluposti koju su predlagali i takvo nešto ne postoji nigdje u svijetu. I više je nego dovoljno što za blizance, treće i svako naredno dijete porodiljni traje 3 godine. I to isto tako postoji samo kod nas i nigdje drugdje i to zloupotrebljavaju upravo žene s više djece jer je primijećen trend da djecu rađaju u određenim vremenskim razdobilja koja se poklapaju upravo tako da se treće i svako naredno dijete rodi točno kada za prethodno dijete istekne porodiljni, a neke idu tako daleko da uzimaju i čuvanje trudnoće, pa tako ima žena koje od 1990. na dalje praktični nisu dana radile jer cijelo vrijeme sjede doma na porodlijnom, a porezni obveznici ih moraju uzdržavati. Ali njima čak ni to nije dosta nego bi još htjele da im porezni obveznici daju i plaću. Upravo zbog takvih nerealnih zahtjeva i takvog zakona i je tako loš odnos prema ženama i upravo se zato poslodavci tako i ponašaju jer nije svejedno da li će ti u radnom odnosu biti žena koja će raditi ili žena koju nećeš vidjeti 12 godina jer će roditi 4 djece u nizu. I onda radni staž i plaća idu jednoj koja sjedi doma s djecom isto kao jednoj koja krepava na tvorničkoj traci od 5 ujutro.

 

 

Što se tiče rada na određeno, to bi trebalo u potpunosti izbaciti iz zakona.

Treba ti radnik na mjesec dana?

Daš mu otkaz nakon 2 tjedna rada, naredna 2 mu teče otkazni rok, a ti narednih 6 mjeseci ne smiješ na to radno mjesto uzeti novog radnika. I riješen problem.

 

 

Godišnji odmori? Uvesti registar u koji su poslodavci dužni slati izvješća s godišnjim odmorima svih svojih zaposlenika. Jednim klikom miša izlistaš sve poslodavce koji nisu radnicima omogućili godišnji odmor. Izmijeniti kaznene odredbe Zakona u radu na način da se poslodavcima koji ne omogućavaju radnicima godišnje odmore automatski zatvara tvrtka, obrt plus kazna od milion kuna po svakom radniku. Iste takve kaznene odredbe uvesti za poslodavce koji ne plaćaju prekovremene, doprinose i ostalo. Uvesti i odredbu prema kojoj se osobi kojoj je na naveden način zatvorena tvrtka, obrt zabranjuje ikada više otvoriti tvrtku, obrt i sl.

 

 

Kako inspektore natjerati da rade svoj posao? Staviti im u ugovor o radi kaluzulu ukoliko se uoči da nisu radili svoj posao ili da su primili mito od poslodavca da su oni dužni svim oštećenim radnicima nadoknaditi sve dugove poslodavca i štetu koju im je uzrokovao poslodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kap prvo rad na određeneo je predviđen u Zakonu o radu kao iznimka, a ne kao pravilo. Drugim riječim poslodavac može zaposliti nekog na određeno samo ako se radi o sezonskim poslovima, izvarnrednom povećanju obujma posla i u slučajevima zamjene radnika (npr. porodiljni).

 

Poslodavci međitum ne poštuju to i gotovo sve radnike zapošljavaju na određeno. Kako time krše Zakon o radu time čine prkršaj za koji je nadležna Inspekcija rada i slobodno prijavite takve poslodavce. Ako ponovo prekrše zakon u tom smislu Inspekcija im može zatvoriti pogon, trgovinu, ured itd... Moj savjet je obespravljenim osobama da anonimno prijavljuju poslodavce, ako zob ničeg, onda zbog tzoga što će imati pisani dokaz o tome ako dođu u spor s poslodavcem.

 

Također valja napomenuti da ukoliko radite kod istog poslodavaca na određeno vrijeme 3 godine, onda se smatra da ste automatski primljeni na neodređeno (zakonska presumpcija!). Dakle poslodavac vas nakon 3 godine ne može više "otkantati" tek tako jer ste vi praktički tada zaposleni na neodređeno vrijeme.

 

Ne zaboravite da u radnim sproovima radnici imaju velika prava i teret dokazivanja je najviše na poslodavcu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nepravedno je navesti jedan primjer ili možda nekoliko žena koje tako planiraju svoje trudništvo i to nažalost poistovjećujete sa pravilom.

Zašto za razliku ne navedete poslodavce, velike, koji poštuju svoje radnike i osiguravaju im prava koja im pripadaju, ima li ih uopće? Ima .jasno, ali su u manjini.

A koja prava imaju radnici u sporovima koji traju i preko deset godina, od čega za to vrijeme žive?

Sve piše u Zakonima koji navodite, ali koja korist kada ih malo tko primjenjuje.

Složio bi se sa prijedlozima koji navodite, kaznama za poslodavce i inspektore, ali mi se možemo razumijeti, ali ne odlučujemo.

Rad na određeno ropsko je obilježje koje radnika dovodi u poniznu ovisnost od poslodavca, ništa tu nema ljudsko po svim pitanjima. Jedini pošteni pristup je probni rad i poslije toga trajno zaposlenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Anonimni ! Dok ste bili u maternici majčino srce kucalo je samo za vas.Kad ste se rodili majčino mlijeko vas je održalo na životu,a dok ste bili na njenim grudima otkucaji njezina srca davali su vam sigurnost i bili vam najljepša uspavanka.Davala vam je svu svoju ljubav,pazila vas,mazila ..Kad ste bili bolesni strepila je i brinulla te probdjela mnoge noći uz vas.Odgajala vas je sa željom da budete dobar,pošten i plemenit čovjek.Nisam siguran da bi vaša majka bila oduševljena sa vašim razmišljanjima.Predlažem vam da se javite gospodinu Mačeku iz HDZ-a koji misli da se politikom mogu baviti samo bogati,a vi tome dodajete da žene koje nemaju novaca ne trebaju rađati djecu.Pod hitno bi trebali pokrenuti postupak za promjenu čl.62.ustava a koji glasi-država štiti materinstvo ,djecu i mladež te stvara socijalne,kulturne,odgojne,materijalne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život.- Nije mi jasno zbog čega niste dali mišljene i o povlaštenim mirovinama saborskih zastupnika.To vas ne smeta?.Baš me zanima da li opravdavate ukidanje prava doplatka za djecu za studente.sretan sam da ste se javili sa svojim mišljenjem i tako me potaknuli na obranu mojih stavova.Iskreno se nadam da će vas moj odgovor potaknuti na humano razmišljanje,a možda i promjenu stavova.Želim vam odlično zdravlje i mirne snove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Anonimni ! Dok ste bili u maternici majčino srce kucalo je samo za vas.Kad ste se rodili majčino mlijeko vas je održalo na životu,a dok ste bili na njenim grudima otkucaji njezina srca davali su vam sigurnost i bili vam najljepša uspavanka.Davala vam je svu svoju ljubav,pazila vas,mazila ..Kad ste bili bolesni strepila je i brinulla te probdjela mnoge noći uz vas.Odgajala vas je sa željom da budete dobar,pošten i plemenit čovjek.........

 

samo ću reći :clap: :thumbs: za gore citirane riječi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Zašto bi porezni obveznici davali plaću ženama za odgajanje vlastite djece? Ako nema novaca, neka ih ne rađa.

 

To mi smrdi na razmišljanja nečovjeka ili bokca na mozak.Zar siromašne žene moraju rintati i robovati a majčinstvo je rezervirano za dobrostojeće?Pa to je gorje od rasizma i šovinizma.Tak nisu razmišljali niti fašisti.Na tvom primjeru se vidi kolko je važan odgoj i prisustvo majke i oca u formiranju čovjeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i moja malenkost potpisuje sve ovo gore navedeno a koje ide u prilog majki i djeteta.Nisu mi jasni ovi bo..... a opet mi ih je iskreno žao.I sam imam 3 djece i to je za mene božanski dar i nikada nam nije bilo na pameti rađanje djece radi nekakve materijalne koristi, za mene su ona smisao života. Dosta onih kojima je na pameti karijera i samo karijera prekasno shvate što gube u životu i onda im je kasno da nešto promijene zbog poodmakle dobi i rizika rađanja.No možda je i bolje jer pitanje je što bi sve dijete proživljavalo uz njih. Ima dosta država koje pronatalitetnu politiku bogato nagrađuju i sasvim sigurno to nije bez razloga. Nego htio sam skrenut ipažnju na jednu odredbu čl.15. Zakona o mirovinskom :

-Članak 15.

(1) Obvezno je osiguran roditelj koji obavlja roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta, a nije obvezno osiguran po drugoj osnovi, ako je dijete hrvatski državljanin i ako roditelj i dijete imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Rođenjem sljedećeg djeteta, prije navršetka prve godine života prethodnog djeteta, prestaje pravo na obvezno osiguranje po prethodno rođenom djetetu.

(2) Ako oba roditelja obavljaju roditeljske dužnosti prema djetetu, a nisu osigurani po drugoj osnovi, obvezno se osigurava majka djeteta, ako se roditelji drukčije ne dogovore.

Kako po podatcima iz 2005. godine je bilo oko 7543 nezaposlenih majki koje su koristile pravo primanja rodiljne naknade od strane HZZO-a , a u isto vrijeme, ovo pravo mirovinskog osiguranja ostvarilo je samo oko 123 majke.Dakle radi se o veoma velikom broju majki koje zbog ne znanjanisu iskoristile to pravo i u budućnosti su zakinute za godinu dana mirovinskog staža, a kako znamo da je pred kraj radnog vijeka važan svaki mjesec, godina ispada zaista puno.

Ne vjerujem da nitko iz HZZO-a ne zna za ovu mogućnost ili netko drugi pa da uputi majke na ostvarenje istoga.Kako u navedenom članku ničim se ne propisuje, niti uvjetuje rok za podnošenje istoga mišljenja sam da po predanom zahtjevu u mirovinskom isti bi trebali priznati to pravo nakon utvrđenih činjenica.

»Utvrđivanje prava na osiguranje« (članci 106. do 126.a) nema odredbe koja uvjetuje rok da se prizna zahtjev za utvrđivanje svojstva osiguranika i priznavanje prava na mirovinski staž roditelju za vrijeme prve godine života djeteta prema čl. 15. Zakona. Postoji samo odredba čl. 106. st. 3. koja propisuje da prijavu na osiguranje prema čl. 15. Zakona podnosi roditelj koji obavlja roditeljske dužnosti. Naprotiv u čl. 107. stavak 2. propisano je da u slučaju ako osiguranik iz čl. 15. (odnosi se na roditelja) ne podnese prijavu u roku od 30 od dana od dana nastanka obveze, Zavod za mirovinsko osiguranje će sam po službenoj dužnosti donijeti rješenje o priznanju svojstva osiguranika roditelju koji obavlja roditeljsku dužnost prema djetetu u njegovoj prvoj godini života. To je tzv. »upućujuća norma« glede roka i ona je u interesu zaštite osiguranika-roditelja koji je zbog nekih razloga, a najčešće neznanja, propustio podnijeti prijavu na osiguranje. Zato mislim u slučajevima ispunjavanja uvjeta za priznavanje prava roditelju na mirovinski staž, a prema uvjetima iz čl. 15. Zakona, rješenje koje se donosi neovisno je o tome donosi li se po službenoj dužnosti po čl. 107. st. 2. ili po zahtjevu roditelja, zapravo tzv. »deklaratorni upravni akt«. To znači da se tim rješenjem samo konstatira pravno stanje, a to je »roditeljsko pravo nezaposlenog roditelja na mirovinski staž za odgoj djeteta u prvoj godini života djeteta«, koje postoji »ipso iure« (po samom pravu, odnosno jasnije rečeno pravo »postoji samo po sebi«).

 

Roditelji koji misle da netko od njih kao nezaposleni ispunjava ili je ispunjavao uvjete za priznavanje prava na mirovinski staž za vrijeme prve godine života djeteta nakon 1. I1. 1999. godine, prema čl. 15. Zakona o mirovinskom osiguranju, mogu podnijeti zahtjev za priznavanje toga prava područnoj službi HZMO, mjerodavnoj prema mjestu prebivališta.

kako je i meni ovo saznanja, pa da ga podijelim sa Vama a i sam ću krenuti u realizaciju istoga za suprugu za dvoje djece pa Vam javim kako idu stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijenjeni!

To uopće nije tako lako... Radim 10 godina u školi i ugovor mi prekidaju svako 2-2.5 godine na duže od 2-3 mjeseca kako ne bih stekla pravo na neodređeno nakon tri godine. Radim na upražnjenom radnom mjestu, koje zasigurno nije ništa sezonski, ni zamjena druge radnice/radnika.

Odgađam majčinstvo jer ako ostanem u drugom stanju, znam da ću dobiti otkaz!

Što da radim?

Nisam jedina u takvoj situaciji...? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijenjena anonimko! Strašna je spoznaja da je ravnatelj škole protivnik povećanja nataliteta.Pa njegovo radno mjesto ne bi postojalo da nema žena koje se odluče za majčinstvo.Osim toga on je na proračunskim jaslama,a ponaša se kao nehumani privatnik.U nemilosti takvih neljudi su i mlade majke od kojih poslodavci bježe kao vrag od tamjana jer se boje njihovog bolovanja za djecu.Pošto takvima zakon može metnuti soli na rep trebalo bi njihovo ime javno objavljivati i tako ih baciti pred sud javnosti.Preporučam Vam da posjetite stranice Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pitajte je za savjet.Želim Vam da se brzo zaposlite na neodređeno vrijeme i ostvarite željeno majčinstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Anonimko ! Čestita Vam na hrabrosti objave podataka o ravnatelju te preporučam radio 101 / parlament shou /ponedjeljkom u trifrtalja 11 i četvrtkom u trifrtalja 17.možete se javiti direktno u program /4891101/ ili na njihovoj internetskoj stranici.Bilo bi interesantno čuti njegovo objašnjenje Vašeg slučaja.Na televiziji Z1 u 20 sati radnim danom ide -knjiga žalbe-javljanje je samo u program 6689590.Nadam se da bu Vaša bačena gruda pokrenuti lavinu. Prekrasan projekt besplatnog srednješkolskog obrazovanja zaposlit će više od 150 ljudi pa tu vidim i rješenje vašeg problema. Hrabre prati sreća.Želim Vam odlično zdravlje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ja sam ovo pravo ostvarila za muža za treće dijete jer smo "u roku" predali zahtjev. Za drugo dijete nisam jer nije" u roku" zahtjev predan. Rok je za njih djetetova godina dana što ne piše u niti jednom zakonu. Kako ostvariti svoje pravo na upis staža ako je djetetu prošla godina, ako netko zna neka se javi!!! Ovo je stvarno sramota, da lažno tumače zakon. I na besplatnom tel. mir.osig. spominju zahtjev " u roku" godine dana???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija