Jump to content

Zlostavljanje djeteta u vrticu - lazna prijava centru


mammacita

Preporučene objave

Cijenjeni savjetnici,

Dijete nam je bilo zlostavljano u jaslicama, cak I udareno od strane odgajatelja sto je odmah pismeno prijavljeno ravnateljici. Ona prijavu ignorira I odbija pismeno odgovoriti na sve tocke upita/prijave pa cak I pitanje kako se prezivaju odgajateljice. Nakon 9 dn saljem ponovo email I molim pismeni odgovor I komentiram u jednoj grupi na fb kako cu vrtic prijaviti svim institucijama. Slj dn dobivam email od ravnateljice u kojem nema odgovora na niti jedno pitanje, a kamo li prijavu. Cak je napisala: vidjela sam Vase komentare na drustvenim mrezama pa sam vas prijavila policiji I socijalnoj sluzbi.

 

Na policiju sam otisla sama I podnjela prijavu, a vrtic smo prijavili pismeno svim zivim institucijama (osnivacu, ministarstvima, pravobraniteljicama.. svima kojih smo se mogli sjetiti). 

Od osnivaca smo trazili hitni premjestaj u drugi vrtic.

 

Proslo je par mj, za sad od nikoga nis osim toga sto se svi ograduju I prebacuju nas drugima. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji I socijalne politike je odgovorilo da nije nadlezno.

Prije par dana zove soc radnica, ne predstavlja se, zove iz centra koji nije u nasem kvartu (zivimo u istom kvrtu u kojem je I vrtic), kaze da je bila kod nas doma I nije nas zatekla, da je poslala 2 poziva (nije). Zatim ispituje gdje zivim, gdje zivi dijete, otac, moja majka, sestra (nemam sestru). Ak je bila valjda zna gdje zivim (!).

Zove I oca djeteta I inzistrira da on dode iako joj je rekao da radi u drugoj zupaniji I da ne moze doci. Meni pak govori da moram doci za 4dn iako joj je odmah bilo receno da dijete ima upalu pluca. Ispituje tko je pedijatar I hrpu drugih stvari koje joj nisam ni trebala reci, nisam se snasla.

 

Policija mi je rekla da I'm nije stigla nikakva prijava od vrtica I da ce oni proslijediti moju prijavu centru, sto sam centar I pismeno obavijestila. Centru je odmah bilo receno da smo mi ti koji smo prijavili vrtic zbog zlostavljanja I sve sto sam sad gore napisala u postu.

Dns dolazi poziv od centra na razgovor o prijavi vrtica nas. 

Zanima me koja su nasa I djetetova prava I mozemo li odbiti ici? Sto u tom slucaju? 

Ne zelimo ici jer ne zelimo nikakve razgovore, zelim iskljucivo sve na pismeno. Da sam isla na razgovor u vrtic, sad ne bih imala nikakve dokaze o tome da sam prva prijavila sve sto se dogadalo, a da oni nisu reagirali nikako da zastite djecu. Cak ni ovo da smo prijavljeni NAKON mog posta na fb. Policiji je predana bas sva komunikacija s vrticem, prijave institucijama I prtscr s fb. Policija nema bas nikakvih problema s icim izrecenim ni napisanim, sve je vrlo civilno I pristojno pisano.

 

Dakle sve ovo je samo da Vam docaram situaciju I saznam koja su nam prava. Ima tu jos puno toga zbog cega smatram da je rijec o velikoj muljazi. Sad da li to pisati, predugo je. Napisat cu u komentarima ako netko od cijenjenih admina I moderatora nade vremena dati nam savjet.

 

Htjela bih znati da li mogu inzistirati iskljucivo na pismenoj komunikaciji, kao I na poduzimanju nesto u vezi nase prijave. Nemam sto skrivati, ali imam previse losih iskustava sa korumpiranim ljudima I namjestaljkama pa pusem I na hladno. Iako mi se ovo ne cini uopce hladno, vec izuzetno sumnjivo da me zove centar koji nije u nasem kvartu, da se soc radnica ne predstavlja, da inzistira da dovodim dijete s upalom pluca I ispituje gdje zivim, a tvrdi da je bila ovdje. Pretpostavljam da je povezana s ravnateljicom.

 

Zaboravila sam napisati da sam svim roditeljima iz grupe poslala apsolutno sve sto sam dala I policiji I da je jedna zenska stala u izuzetno neobicno glasnu obranu tih zenski. Jedna odgajateljica je tek pocela raditi, premjestila se iz drugog vrtica, grupa je beba koje su tek krenule u jaslice, dakle nije to pisala iz nekog videgodisnjeg iskustva s njom. Znamo kako se dobivaju mjesta u vrticima pa me ne bi cudilo da su si nesto.

 

Mogu li odgovoriti na poziv rijecima da cemo se odazvati pozivu na razgovor kada budu htjeli razgovarati o NASOJ prijavi vrtica njihovom nadleznom ministarstvu koje se proglasilo nenadleznim, a da do tada sve zelimo iskljucivo na pismeno? 

Imamo li pravo odbiti ici na razgovor? Sto pak oni mogu ako odbijemo? Ako idem, da idem s odvjetnikom? U pozivu pise da moram dovesti oca djeteta (kao da je pas), ne I dijete

 

Ne zelim se dovesti u situaciju u kojoj mi netko moze nesto smjestiti ili fabricirati pa zelim izbjeci I najmanju mogucnost da se to dogodi.

Tati je rekla da je prijava zbog zanemarivanja djeteta I onemogucavanja obrazovanja. Dijete sad ima 20 mj, u jaslice je isao na prilagodbu 11 puta, ostajao od 15min do 2h I naravno nije isao vise od kad smo sve prijavili. 

 

Zahvaljujem Vam na citanju ove kobasice I na odgovorima I savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, ali imam neka iskustva s ovim situacijama. Odgojno obrazovne ustanove znaju prijavljivati centru kao znak odmazde. Tako zastrasuju roditelje s ciljem da roditelji prestanu prijavljivati.

Centar ti moze dobro zakomplicirati zivot cak i ako nisi kriva nista. Uzmi odvjetnika da ide s tobom u centar. Dodjes li bez odvjetnika crno ti se pise cak i ako nisi kriva nista. Osobito smrdi ako te zove socijalna radnica iz nenadleznog centra. To bi mogla biti prijateljica od te direktorice vrtica. Mozes pisanim putem izjaviti da je taj centar nije nadlezan (oko ovoga se posavjetuj s odvjetnikom koji ce te zastupati).

 

Zatim nazovi ravnateljicu i posalji je gdje spada, a potom promijeni vrtic pod hitno, ne vodi dijete vise tamo.

Odgajateljicu koja je udarila bebu prijavi policiji i dorhu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

NIKADA ne dajte NIKAKVE odgovore i podatke na telefonske pozive.

czss vam šalje službene pozive, bilo pismenim ili elektroničkim putem, mogu vas nazvati i telefonom i zakazati sastanak, ali TELEFONOM NIKADA ne odgovarajte na ništa osim dogovorite termin. s druge strane linije može biti BILO TKO.

czss vam može banuti na vrata nenajavljeno, ali djelatnici/e su službene osobe i imaju službene iskaznice koje su vam dužni/e pokazati i vi niste dužna pustiti u stan NIKOGA na temelju toga da vam pozvoni i kaže ja sam iz czss otvaraj vrata - jok - pa to može biti bilo tko - službena iskaznica na uvid, ako ne daje - odmah zovite policiju jer to onda NISU djelatnici/e czss (ne, nije zaboravil/a iskaznicu doma il na poslu).

obavezno OTIĐITE na razgovor u czss. nemate što skrivati, a vaš nedolazak bit će smatran nesuradljivošću. ipak ste vi prijavila zlostavljanje i czss po službenoj dužnosti mora sve istražiti, a to što piše da je vas vrtić prijavio itd. ćete sve detaljno tamo objasniti što se dogodilo. donijet ćete SVE dokaze sa sobom u kopiji tako da ih predate na razgovoru u spis (potpisat će vam što su zaprimili - OBVEZNO jer inače nećete imati dokaz kaj ste predala) i inzistirat ćete na potpisivanju zapisnika kojeg ćete pročitati PRIJE stavljanja svog potpisa i ukoliko imate bilo kakvih primjedbi na zapisnik ćete tražiti ispravak na licu mjesta ili na licu mjesta napisati na sam zapisnik primjedbu.

ne zovu dijete jer je malo. oca zovu jer i on mora dati iskaz. da, greška je što su vama napisali da vi dovedete oca djeteta umjesto da su i njemu poslali poziv, ali otiđite oboje da ne komplicirate, u cilju vam je da sve to riješite što prije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija