Jump to content

Civilna,braniteljska ili invalidska mirovina?


Drago60

Preporučene objave

Molio bih ako mi netko može dati savjet i napraviti izračun mirovine koja bi za mene bila najpovoljnija. Branitelj sam i dragovoljac sa 316 dana u borbenom sektoru i HRVI 20% trajno. Rođen sam 19.07.1960, a 24.12.2023 ću imati 41 godinu radnog staža (bez vojnog). Moj PVB je 0,9184 (možda sada nešto manji zbog bolovanja). Na bolovanju sam od 3.mj. prošle godine jer sam imao srčani udar. Pravnica na mirovinskom mi je savjetovala da do kraja godine budem na bolovanju ili da ako mogu odem raditi, te da onda odem u civilnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika i da onda mogu tražiti braniteljsku invalidsku. Razmišljao sam o povratku na posao, jer se sada dobro osjećam, ali ne znam kako bi to utjecalo na buduću mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Profesore, 

hvala Vam na brzom odgovoru i pomoći. Vidim iz izračuna da bi invalidska zbog opće nesposobnosti bila najbolja opcija. Znači li to da bi bilo najbolje napraviti kao što mi je pravnica savjetovala, vratiti se na posao, otići krajem godine u civilnu i nakon toga pokušati ostvariti opću nesposobnost i invalidsku?                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjestan sam toga. Upravo zato se dvoumim da li da pokušam još raditi i popravim malo trenutnu financijsku situaciju zbog dugotrajnog bolovanja ili bi mi to umanjilo šanse za dobivanje opće nesposobnosti. Da budem iskren, nisam znao da uopće mogu, nakon što odem u civilnu, pokušati ostvariti braniteljsku invalidsku, a razlika od 90-ak eura i nije tako mala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani neso,

pogledajte sliku u prilogu, to je odnos Vaših starosnih mirovina (ZOMO i braniteljskom zakonu) a na najnižu braniteljsku mirovinu nemate pravo jer nemate minimalnih 100 dana borbenog sektora u Domovinskom ratu.

Izracun mirovine.jpg

neso 1 izračun starosnih mirovina.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija