Jump to content

Zakon o radu - Zahtjev za izmjenu ugovora o radu kod kuće


sszg

Preporučene objave

Poštovani,
u Zakonu o radu NN 93/14, 127/17, 98/19, 151/22 koji je na snazi od 1. 1. 2023. godine u članku 17.c (NN 151/22) točka 2. se navodi:

Radnik koji radi u prostoru poslodavca može, radi usklađivanja radnih i obiteljskih obveza te osobnih potreba, zatražiti od poslodavca izmjenu ugovora o radu kojim bi se na određeno vrijeme ugovorio rad na izdvojenom mjestu rada, i to u slučaju:
1. zaštite zdravlja uslijed dijagnosticirane bolesti ili utvrđenog invaliditeta
2. trudnoće ili roditeljskih obveza prema djeci do navršene osme godine života
3. pružanja osobne skrbi koja je, zbog ozbiljnog zdravstvenog razloga, potrebna članu uže obitelji ili je potrebna osobi koja s radnikom živi u istom kućanstvu.

Na upit poslodavcu o podnošenju Zahtjeva za izmjenu ugovora o rad za rad na izdvojenoj lokaciji (rad od kuće), dobio sam slijedeći odgovor:

Poštovani g.,
točno je da je novela Zakona o radu iz prosinca 2022. godine definirala razloge zbog kojih radnik poslodavca može zatražiti rad na izdvojenom mjestu rada. Službeni obrazac takvog zahtjeva ne postoji ni na razini naše grupe, d.d. niti na razini našeg d.o.o. Naime, da bi se uopće mogao razmotriti zahtjev radnika u smislu novih odredaba Zakona o radu, moraju postojati opći akti prvo vladajućeg društva, a onda posredno ovisnih društava, kojima bi se razradila takva mogućnost. S obzirom da od vladajućeg društva do danas nije došla nikakva uputa u tom smjeru, u ovom trenutku ne postoji mogućnost izmjene ugovora o radu za ugovaranje rada od kuće. U slučaju promijenjenih okolnosti svi radnici bit će odmah obaviješteni.

Zanima me, krši li poslodavac u ovom slučaju Zakon o radu te ako ne krši u kojem je roku obvezan donijeti izmjene akata po kojima bi se navedene odredbe Zakona o radu mogle konzumirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 29. 03. 2023. u 12:35, sszg je napisao:

ili utvrđenog invaliditeta

Isprike što se ubacujem, ali zanima me sljedeće;

Znači li ovo da bi svaka zaposlena osoba s invaliditetom mogla tražiti od poslodavca izmjene Ugovora o radu kako bi radila od kuće ili sam u krivu?

Ima li poslodavac obvezu odobriti takav zahtjev i na koji rok? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 minuta, Slyder je napisao:

Znači li ovo da bi svaka zaposlena osoba s invaliditetom mogla tražiti od poslodavca izmjene Ugovora o radu kako bi radila od kuće ili sam u krivu?

Tako je, može, ali ne mora.

prije 15 minuta, Slyder je napisao:

Ima li poslodavac obvezu odobriti takav zahtjev i na koji rok? 

Nema obvezu, dapače može može ga odbiti, ali za to mora imati opravdani razlog kojeg još mora i pismeno obrazložiti radniku i to najkasnije u roku od 30 dana od zaprimanja prijedloga.

Stvar dogovora, ali bez izmjene ugovora o radu najviše do 30 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija