Jump to content

Kupnja kuće bez uporabne dozvole


ziv

Preporučene objave

Zainteresiran sam za kupnju kuće za koju u zemljišnim knjigama stoji zabilježba da u katastarskom operatu nije priložena uporabna dozvola. Ishođenje dozvole je u tijeku, ali nisam siguran koliko će procedura trajati, a meni se dosta žuri.

Zanima me u slučaju da se odlučim za kupovinu, mogu li imati problema s uknjižbom prava vlasništva u Gruntovnici?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru!

Zbunjuju me članci na internetu (konkretno sa strenice uporabnadozvola.hr) koji govore da se ne može izvršiti prijenos vlasništva na nekretnini koja nema uporabnu dozvolu.

Evo citiat:

"Ukoliko ste vlasnik nekretnine i slijedili ste praksu o neupisivanju posjedovanja uporabne dozvole u vlasnički list, našli ste se u velikim problemima – Vaša građevina, prema izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, nije legalna te je ne možete prodavati."

i

"...za promet nekretnina, prema važećim zakonima, nije potrebna zabilježba u zemljišnoj knjizi da je za nekretninu priložena uporabna dozvola jer je zabranjen promet i provedba prava vlasništva nezakonite nekretnine ili zemljišta na kojemu je izgrađena."

Ne znam koliko je ovaj tekst star i je li se nešto promijenilo po tom pitanju.

Možete li možda ovo prokomentirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , ziv je napisao:

Odlično, hvala! Tekstovi su zbunjujući, a nema datuma kada su napisani. Sada je sve jasno.

 uporabna dozvola nema veze sa vlasništvom. Vi možete kupiti parcelu na kojoj je sagrađena kuće bez ikakvih dokumenata, dozvole i slično. VI tad kupujete parcelu. Uporabna dozvola i takve stvari su potencirane od strane banaka kad se kupnja vrši preko kredita da u slučaju da ne otplaćujete kredit banka lakše može prodati kuću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Poštovani, imam jednu nejasnocu, naime situacija je ovakva, muz i njegov brat su vlasnici kucu , svako ima pola, kuca bi se prodala, medutim nemamo uporabnu dozvolu( nije ju moguce dobit jer su njihovi roditelji jos prije 20 god betonirali ulaz u garazu, e sad mene zanima da li se kuca uopce moze prodat i moze li se novi vlasnik upisat kao vlasnik? Ili ju uopce nije moguce prodat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija