Jump to content

Koga tužiti zbog isključenja plina


tetkovina

Preporučene objave

Pokušat ću doista kratko, iako je riječ o kompliciranim slučajevima koji su sve učestaliji u Osijeku.

Naime, prema neslužbenim informacijama nekoliko tisuća kućanstava u posljednjih godinu dvije,

je isključeno iz plinske mreže. Obrazac je identičan. Točnije, pola godine ranije dolazi dimnjačar u pregled dimnjaka

i izdaje negativan dimjačarski nalaz. Nekoliko mjeseci kasnije dolaze iz HEP-plina promijeniti plinsko brojilo i onda oni zaključuju

kako mi više neće isporučivati plin, jer su nam dimnjaci neispravni. (riječ je o zgradi s 9 stanova)

Nadalje, kako bi smo riješili problem i vratili plin, preko Stambenog (upravitelj zgrade) tražimo izvanredni pregled dimnjaka i dokazivanje stvarnih nedostataka ili možebitnih oštećenja. Nakon što je stigao predračun za taj izvanredni pregled od 19.800,00 Kn, a mi na računu pričuve imamo samo 20.000,00 poručujemo gospodi iz dimnjaka nek naprave neki "jeftiniji" pregled. Oni dolaze s kamerama i laptopima, snimaju stanje svake vertikale i ne nalaze niti jednu jedinu grešku u ispravnosti svih 7 dimnjaka. Nakon 10-ak dana, šalju nam izvješće o zatečenom stanju i predlažu sanaciju dimnjaka na način: kupite nove kondenzacijske bojlere i inox cijevi, što je cca 30ak tisuća Kn po svakom stanu.

Naravno, svi naši turbo bojleri su atmosferski i ne samo ispravni već i svake godine servisirani uz priloženu pismenu potvrdu ovlaštenog servisera.

Isto tako, odlazili smo osobno kroz razgovor i elektroničkom poštom prigovoriti (reklamirati) i zatražiti detaljno objašnjenje u čemu je problem, što je neispravno s našom plinskom instalacijom. U HEP-plinu su nas upućivali na Dimnjak da s njima riješimo dimnjačarski nalaz, a ovi pak inzistiraju na dokumentu Prva prijava plinske instalacije, koju iskreno, većina stanara nema. Tj. u zgradu je 1998. uveden plin i ugrađeni bojleri, a do danas se se izmijenilo više od pola vlasnika. Kod mene točnije, već sam treći vlasnik te nekretnine od 1998. i u HEP-plinu kažu da me nemaju u evidenciji ( prijava plinske instalacije), a vlasnik sam tog stana od 2018. i svaku potrošenu lipu sam i smo uredno plaćali na vrijeme.

Ergo, kad je bilo jasno kako će nam biti nemoguća misija od osječkih dimnjačara dobiti pozitivan nalaz, okrenuli smo se dimnjačarima iz okolice,

koji su pazite, svi redom odbili doći u Osijek, jer ta jedina tvrtka smije pregledavati dimnjake, zato jer imaju koncesiju. Na naš upit za objašnjenjem i nekakvim prijedlogom za rješenjem ovo glupe situacije, obratih se HERI iz koje u 8 mjeseci se nisu udostojili pismeno očitovati. Mada sam usmeno (telefonski) razgovarao s djelatnikom HERe, slao požurnicu da riješe naš prigovor o radu HEP-plina i dimnjačarske družine koji sam elektroničkom poštom poslao još 18.08.2022., do dana današnjeg, od njih još ni pisma ni razglednice!

Na koncu, shvatio sam kako se ovaj problem može jedino rješavati sudskim putem i kako ne bih ulazio u građansku parnicu, koja je preduga i preskupa, pokušao bih s podizanjem kaznene prijave. Točnije, dvojim je li bolje ići na 243. Iznuda (reket), ili klasika na 291. KZ-a?

Dakako, rado bih poslušao savjete i prijedloge vrsnih pravnika...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
Dana 26. 04. 2023. u 21:56, drot13 je napisao:

Po napisanom nema elemenata kaznenog djela, ali uvijek možeš podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu (ne moraš niti precizno kvalificirati djelo, samo opišeš situaciju i navedeš sva kaznena djela u koja sumnjaš), pa ćeš dobiti obrazloženi odgovor.

Hm, znači kada netko svjesno i s namjerom nešto ispravno proglasi neispravnim kako bi od tebe ''izmuzao'' 10 puta više novca i pri tom ti učinio štetu i zlo, nije kažnjivo djelo?

Konkretno, korištenjem monopolističkog položaja i netočnim tumačenjima raznih pravilnika i zakona, držim kako je ovdje ipak riječ o kaznenom djelu. Ponajprije zbog činjenice da "problem" s plinskom instalacijom nismo nikad imali, nego su nam dimnjačari i Hepovci stvorili i onda će ga oni, gle čuda, efikasno riješiti uz naravno, papreni iznos!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , 00sand00 je napisao:

Ista situacija u Zagrebu uz guranje  specifičnog dobavljača.  Sve počinje dolaskom novog dimnjačara. 

Informaciju koje nepravilnosti treba otkloniti na dimnjaku koji je godinama bio ispravan nesuvisli odgovori.

 

Ovdje su ipak ''lukaviji''!!

Naime, prvo se osiguraju koncesijom da im nitko ne može ''uskočiti'' u posao, a onda ''deru'' sve koje mogu. Na primjer, kod liječnika na pregledu ili, još bolje,na tehničkom pregledu auta, svaka neispravnost i nedostatak se dokumentiraju. Slikom ili rječju, na znanstveno utemeljenoj metodologiji i mjerljivim normama. Ovdje je dovoljno da vam upiše nekakvu glupost ( Nedostupnost kontrolnim vratašcima dimnjaka ) ili frazetinu kao UPOZORENJE ''Zbog dotrajalosti dimnjaka i novih tehničkih uvjeta rada trošila koja se nalaze na tržištu (niska izlazana temperatura plinova ) .... postojeći dimnjak postao je rizičan za daljnju uporabu ...prema (HRN en 1443 i Tehnički propisi za dimnjake u građevinama ''!

Eto, od toga kreće... U HEP-plinu, Stambenom ( upravitelj zgrade ) i naravno, Gradskom odjelu za Komunalnu djelatnost svi redom tepu kako je dimnjak neispravan, a nitko ne zna konkretno objasniti što je neispravno!? Of course, kada se zainatite i spremni ste platiti Dimnjaku cca 250 eura za izvanredni pregled ukojem će se pokazati i dokazati svaka neispravnost, dimnjačari se predomisle i neće obaviti pregled bez papira koji se zove ''Prva prijava plinske instalacije''. Papir kojeg nemam, a nemaju ga ni u HEP-plinu. HERA-i sam se potužio još u kolovozu prošle godine, a odgovora ( mišljenja, savjeta, odluke o postupanju ili, što već žele napisati) do dana današnjeg - ništa!!

 

Jedna zima je prošla, a financijski gledano, samo za struju sam primoran platiti skoro tisuću eura razlike u potrošnji, jer smo prešli s plinskog kombi bojlera za centralno, na električne radijatore koji su postali jedina opcija...   :(dimnjacarskinalaz2021.thumb.png.efa4033d62ed3479331ad82cd542e4ed.png

uređeno: od tetkovina
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija