Jump to content

Porez-nasljedstvo


pasko_patak

Preporučene objave

Pozdrav,

suvlasnik sam kuće s bratom i majkom, u jednakim omjerima (1/3), koju smo naslijedili od pokojnog oca prije cca 10 godina te u toj kući živimo praktički od rođenja.

E sada pošto bi brat htio urediti i nadograditi kuću ja i majka bi htjeli na njega prepisati svoje udjele tako da kuća glasi 1/1 na brata. Kako to najbolje napraviti tj. da ne platimo porez prilikom darivanja? Jedan kolega mi je predložio da, pošto po "vertikalnoj liniji" nema poreza, ja napravim darovni ugovor prema majci pa onda ona napravi isto sa svojim i mojim djelom prema bratu te brat onda sa ta dva darovna ugovora prepiše sve na sebe. Da li bi to bio ispravan postupak ili možda postoji bolje rješenje?

 

Dodatno pitanje: 

Da li se plaća porez ako se prilikom ostavine brat odrekne svog djela nasljedstva u korist drugog brata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom darovanja porezno se oslobođenje odnosi na bračnog druga, potomke i pretke koji čine uspravnu liniju te posvojenike i posvojitelje koji su u tom odnosu s darovateljem.

Dakle, može.

prije 11 sati , top_troller je napisao:

Da li se plaća porez ako se prilikom ostavine brat odrekne svog djela nasljedstva u korist drugog brata?

Sve plaća nasljednik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 11. 05. 2023. u 0:25, top_troller je napisao:

Jedan kolega mi je predložio da, pošto po "vertikalnoj liniji" nema poreza, ja napravim darovni ugovor prema majci pa onda ona napravi isto sa svojim i mojim djelom prema bratu te brat onda sa ta dva darovna ugovora prepiše sve na sebe. Da li bi to bio ispravan postupak ili možda postoji bolje rješenje?

Poštovani, hvala na odgovoru!

Razgovarajući sa poznanikom o "citiranoj" i "boldanoj" situaciji koju bi htio provesti u praksi, napomenuto mi je da bi možda nastao problem sa poreznom ako bi majka, nakon što ja njoj darujem svoj dio, išla odmah (prije isteka određenog vremenskog perioda-ako sam dobro shvatio) darovati svoj i moj dio bratu.

Napomenuo je čl.58 zakona o porezu na dohodak.

Ne znam da li bi po tom zakonu imali problema s poreznom pošto nitko od nas ništa ne prodaje niti misli prodavati u budućnosti već samo vršimo darivanje po liniji koja je oslobođena poreza? Odnosno da li stvarno majka treba čekati određeni vremenski period kako bi mogla darovati ili može odmah darovati bratu?

uređeno: od top_troller
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija