Jump to content

Kako sagraditi kolibe za turiste na oranici?


Kravudin

Preporučene objave

Postovani, vidjeli smo jedan vrlo ljiep i veliki ranc u brdima like. Imaju veliku kucu i nekoliko (najvise 10 godina starih) objekata koje iznajmljuju. To su satori za glamping, male kucice, kolibe i slicno. Kad pogledam na katatstar, sve to stoji na "oranicama". 

Ja se vec duze bavim idejom, da kupim malu kucicu sa dosta poljoprivrednog zemljista i da napravim mali ranch (u puno manjoj dimenziji nego ono sto sam opisao) i da stavim dvije, tri kolibe i kucica na drvetu. Ali gdje god citam, svuda samo pise da na poljoprivrednom zemljistu nema gradnje stambenog objekta. Ali ako vidim, da je covijek izgradio svasta na oranicama, ja ocigldeno nesto bitno nisam razumijo dok sam citao. 

Mozete li mi pomoci da razumijem, pod kakvim uslovima ja mogu staviti kolibu na oranicu?

Hvala puno

uređeno: od Kravudin
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pronasao sam prostorni plan i vidio sam da je njegovo imanje u turisticko rekreativnoj zoni. Ali samo njegoe parcele. Sve okolo je poljoprivredno ili gradjevinsko. 

Sad se pitam, da li je on kupio turisticko zemljiste da bih mogao sagraditi ranc, ili je kupio zemljiste dobio dozvolu da pretvori u turistiku namjenu i onda gradio.

Istovremeno sam vidio da je moja oranica (neki djelovi moje oranice) u gradjevinskoj zoni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ovakovo nešto potreno vam je ispuniti propise nekoliko zakona i pravilnika. Kamp kao takav, kamp odmorište, i objekti za robinzonski turizam određeni su Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti te Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji u kojima se pružaju usluge u domaćinstvu, što će reči da takovo što možete otvoriti kao fizička osoba (obrt) ali i u sklopu OPG-a. Kako je to složen zahvat prema Zakonu o prostornom uređenju potrena vam je lokacijska dozvola, moguće i građevinska a ako bi se radilo samo o objektima za robinszonski turizam (drvene kućice) samo glavni projekt.

Međutim, ono najbitinjije je da bi se odredbama prostornog plana čestica na kojoj bi se gradilo morala nalaziti u zoni kao i onaj ranč koji ste vidjeli a to ne radi vlasnik čestica nego određuje JLS izmjenom PP. Tako bi ste trebali tražiti i promjenu zone (T2-3) a to može potrajati jer JLs odlučuje o izmjenama PP kada skupi dovoljno prijedloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija