Jump to content

Porez na promet nekretnina (očitovanje na zapisnik)


siomstar79

Preporučene objave

Poštovani, 

darovnim ugovorom stekli smo nekretnine (radi se o 2 suvlasnička udjela od ukupno pet) te je porezna uprava sada sastavila zapisnik o procjeni tržišne vrijednosti stečenih nekretnina i pozvala nas na očitovanje. Za procjenu su koristili usporedne podatke prodanih nekretnina (600/300/100€) na tom području te su tako procijenili 300€ m2. Ne slažemo se sa utvrđenom vrijednosti te nas zanima što bismo trebali istaknuti u očitovanju na zapisnik? Podnijeti dokaze? Kakve? Može li naše očitovanje utjecati na da se poreznim rješenjem procjena povisi na više napravio 400€? Kakva je sada procedura nakon ovog zapisnika, donosi li se porezno rješenje sukladno ovoj utvrđenoj vrijednosti? 
 

hvala unaprijed na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, koje godine je sklopljen Vaš ugovor o darovanju?

Od ovih 3 usporednih ugovora (600/300/100 eura) koji je datumski najbliži datumu Vašeg ugovora? Datumi usporednih ugovora bi trebali biti navedeni u zapisniku o procjeni.

Da li je nekretnina u građevnoj zoni?

uređeno: od Wallflower
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od 3 ugovora, datumski najbliži sklapanju našeg ugovora je upravo ovaj u kojem je cijena 100€.

Nekretnina se nalazi u građevinskoj zoni, ali se u ZK vodi pod oranica

dodatno, imamo u posjedu ugovor o kupoprodaji za susjedno zemljište i to iz 2021. godine, a u kojem je cijena bila 30€ po m2. Shvaćamo da je to suviše niska cijena, i da je u stvarnosti veća, no smatram da se valjano može navesti i priložiti prigovoru zapisniku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo Vam ide u korist vezano uz datum ugovora. Ali, Porezna ima uz ugovore i prosječnu cijenu za svako područje u koju ulaze svi ugovori sklopljeni za nekretnine u tom području, znači ne samo 3 ugovora. Ako je ta prosječna cijena građevnog zemljišta 300 eura/m2 ili veća na temelju više ugovora, nećete moći puno postići.

Nije od utjecaja naziv zemljišta: vrt, oranica. Ako je u građevnoj zoni, Porezna Vam uzima cijene za građevno zemljište. Ali moraju imati dokument o tome da je u građevnoj zoni.

Kod ovog ugovora o kupoprodaji, ako se pozovete na njega (a ako je za njega doneseno PRIVREMENO POREZNO rješenje) Porezna uprava može izvršit provjeru cijene i u tom ugovoru o kupoprodaji, dignut cijenu i donest POREZNO rješenje na razliku (a ne više privremeno porezno rješenje).

Ukratko, ako Vi to zemljište zajednički mislite prodavati, onda Vam se ne isplati žaliti.

Ako ćete Vi na zemljištu graditi, onda Vam se možda isplati žaliti.

Još morate uzeti u obzir rizik da po Vašem prigovoru, Porezna može i izaći na teren i zaključit da ono vrijedi više. To Vam nitko ne može jamčiti što će proizvesti Vaš prigovor.

Zato Vam je najbolje otići prvo sa zapisnikom u Poreznu kod referenta koji Vam je u potpisu zapisnika i zamolit ju/ga da Vam isčita prosječnu cijenu iz njihovog ekrana dakle temeljem svih ugovora. Ako je ona 300, 400 eura ili više po m2, onda znate sve...

 

uređeno: od Wallflower
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija