Jump to content

Porez na drugu nekretninu


roby.luka

Preporučene objave

Molim pomoć. Imam majku koja ima 79 godina i svoju kuću je prepisala darovnim ugovorom meni jer ja se ostajem brinuti o njoj, imam brata u Americi koji se ne javlja već 15 god. Sada sam majku na njeno inzistiranje dovela kod sebe, a kuću je ona odredila jednom od mojih sinova.

Naime, dogodilo se da joj nedostaje prijašnji samački život i hoće nazad. Sada bih ja kupila sinu koji mora izaći neku kućicu ali mi smeta prva nekretnina....

Moje pitanje je koliko se plaća porez na drugu nekretninu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaća se porez na promet nekretnina po stopi od 3% na tržišnu vrijednost nekretnine (ne mora biti nužno ona vrijednost koju navedete u ugovoru nego koju procijeni Porezna ako Vam je cijena u ugovoru jako mala u odnosu na druge koji kupuju na tom određenom području).

Ona oslobođenja za 1. nekretninu su Vam inače ukinuta još pred par godina tako da ne bi mogli više ostvariti tu olakšicu i da nemate nekretninu otprije.

Vidite i da li to mjesto gdje kupujete nekretninu ima propisan porez na kuće za odmor jer ako nekretnina ide na Vaše ime, onda Vas može zahvatiti i taj porez. To provjeravate u općini/gradu gdje se nekretnina nalazi. Ako ide na sinovo ime (a on nema nikakvu nekretninu otprije) onda ga ne bi zahvatio taj porez na kuće za odmor. To Vi sad sami morate odlučiti kako ćete, posebice ako imate više djece jer ako darujete jednom djetetu novac za kupnju kuće, to može imati utjecaja na prava drugog djeteta.

uređeno: od Wallflower
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija