Jump to content

Nekretnina upisana u vlasnički list ali ne i u grutovnici


emajl.hr

Preporučene objave

Vlasnik sam stana u zgradi i pripadajuće terase. U vlasničkom listu specificirane su prostorije u vlasništvu i jasno je navedeno da sam, pored ostalog, vlasnik terase i nadograđenog dijela na terasi, kuhinje i blagovaonice. U katastarskom planu ucrtana je zgrada+terasa. U gruntovnici je ucrtana samo zgrada. Da li mi se može osporavati vlasništvo nad terasom? Da li sam kupnjom terase kupila i zemljište ispod terase? Pitam, jer susjedi nisu sretni iz razloga što sam vlasnik i dvorišta zgrade i prijete da će šupu ispod moje terase proglasiti zajedničkom prostorijom i na taj način dobiti pristup dvorištu u privatnom, mom vlasništvu.

Pomoć?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U katastru, odnosno na katastarskom planu evidentirano je stvarno stanje na terenu, a to nije zgrada + terasa nego zgrada + pomoćna zgrada (šupa s terasom), tako da vi niste mogli kupiti i zemljište ispod svoje terase, jedino u slučaju da ste i vlasnik te šupe. Slijedom iznesenog, susjedi nemaju nikakvog zakonitog osnova da proglase  šupu ispod terase zajedničkom prostorijom (jasno, pod uvjetom da je u vašem vlasništvu).

Iz izloženog u upitu (susjedi se prijete da će šupu proglasiti zajedničkom prostorijom), vjerojatno je da stanje na predmetnoj katastarskoj čestici nije etažirano, tako da je malo vjerojatno da je terasa, kao pripadak stana (situirana na krovu šupe), zakonito navedena u ZK izvadku, a sve s obzirom na činjenicu ne postojanja upisa pomoćne zgrade (šupe s terasom) u zemljišnim knjigama, a kako ste sami naveli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija