Jump to content

iskopavanje pokojnika /ekshumacija


djere

Preporučene objave

Poštovani,

Grobno mjesto u Hrvatskoj napravljeno 1895.god za sebe i svoje nasljednike, kamenoklesar, sa dva ukopna mjesta  (dva poklopca )od kojih je jedan pomoćni za slučaj hitnog ukopa svojih bližnjih. Direktor, Groblja ,oglašuje se na opomenu svjedoka, dodjeljuje svakom ukopnom mjestu različit broj, dozvoljava prodaju jednog ukopnog mjesta. Da li je to u suprotnosti sa zakonom u Hrvatskoj ,spada li u kazneno djelo? Može li se pokrenuti postupak u smjeru Državnog odvjetništva ?

Hvala na uputama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Grob izrađen 1895.god u vlasništvu investitora izvođača, kamenoklesara. Ostavio je na korištenje groba nasljednicima po prezimenu (usmena predaja). Nasljednici su se raspršili  po hrvatskoj ali uvijek su imali pored groba nekretninu kao dokaz da gravitiraju toj cjelini. Nasljednici ,koji nisu po prezimenu imali pravo ukopa u grob spomenutog kamenoklesara, po usmenoj predaji (užancama) ukopali bi svoju majku (baku) djevojačkim prezimenom, kamenoklesara . Slijedom toga, bez obavijesti su- korisnika , uzeli  bi pravo ukopa po majci/baki. 

Tako nastaje ovaj kriminalni čin ekshumacije pokojnika gdje jedna osoba nasljednika bez prezimena kamenoklesara u suglasnosti sa direktorom groblja zbog materijalne koristi proda grob. Prije toga, isprazni grob od mnogih pokojnika bez ikakve poruke, obavijesti prema su korisnicima. Vrijedno je  istaći , da je direktor groblja imao imena, prezimena su korisnika koji su plaćali grobišnu naknadu. Taj "dvojac" proglašava da grob nije korišten 40 godina.

Grob kamenoklesara (proto) proglašen je kulturnom baštinom grada. Mi nasljednici po prezimenu tražimo način kome prijaviti ovo očito zlodjelo, od koga potraživati štetu prema nedužnim pokojnicima a i druge nastale štete prema kaznenom djelu.

Hvala na savjetima!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija