Jump to content

imam li prava na nasljedstvo?


anonimno

Preporučene objave

zivjela sam do majcine smrti sa njenim muzem(mojim ocuhom koji mi kasnije bio nskrbnik i puno me je volio) i svojom polusestrom.majka je umrla 92god. i ja sam ostala s njima zivjeti je smo bili porodica.2000god i moj ocuh umire.godinu dana nakon smrtu pokrenuta je ostavinska i na moj zahtjev da i ja idem polusestra mi je rekla da nema potrebe jer je ona logicni nasljednik.od straha da jest tako usutila sam se.poslije dvije god sam mor5ala otici iz tog stana.sada imam hrabrosti i zelim da pokrenemj ostavinsku,jer su mi rekli da imam pravo na majcin dio i jer sam na kucnoj listi bila 20 god.svoga zivota.imam li pravo na dio stana?to mi je veoma bitno jer je to jedina imovina koja mi pripada.molim vas odgovorite !!!!HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prethodno bi trebali utvrditi koja je to imovina koju je vaša pok. majka imala, pretostavljam da se iza njene smrti nije vodila ostavinska rasprava , a što znači da nije imala upisanih nekretnina na svoje ime.

možda stan u kojem ste živjeli predstavlja bračnu stečevinu vaše pok. majke i njenog pok muža. u tom slučaju ste imali pravo na 1/2 njenog udjela.

međutim, kako to pravo niste tražili, mislim da je u vašem slučaju nastupila zastara na tužbu kojom ste mogli tražiti vaše nasljedno pravo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo da se zahvalim! kad se taj stan trebao dobiti,pravo na kvadraturu od 82m2 se steklo i izmedju ostalog,na osnovu kucne liste,tj na njoj smo bili majka i ja,naravno ocuh i polusestra.ja zivim u bih!!!!!mislim da se poslije majcine smrti automatski njen dio je presao na oca.poslije rata je doslo do otkupa stanova te je isti moj ocuh otkupio i bio je nosioc stanarskog prava.medjutim ono sto mene zanima ,pola od majcinog djela,tj cetvrtina je vjerovovatno moj dio.ntad nisam reagovala jer nisam razmisljala da je toliko bitno ko je nosioc stanarskog prava,nisam ni mogla zamisliti nda cu doci u situaciju da mi sestra kaze da je stan njen !!!u svakom slucaju ja ovih dana ponovo pokrecem ostavinsku,pa cemo vidjeti sta kazu na sudu!ni dan danas ne mogu da vjerujem da je to uradila!otac je pred sam Bozic dobio poziv da se stan uknjizi i rekao je da ce cim prodju praznici otici na sud i odma regulisati da stan ostane nama popola,nazalost nije stiga jer je umro par dana poslij od mozdanog udara.to moja "sestra" zna i zivi s tim,a ja sam i dan danas u soku.penta je sto zelim da joj dokazem da i ja imam pravo iako ne nosim njihovo prezime.izvinite sto sam opsirna,al ovo je moj problem i zato sam tu da mi neko pomogne savjetima koji mi mnogo znace!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HVALA!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija