Jump to content

Skrbništvo - ugovor o doživotnom uzdržavanju


nećakinja

Preporučene objave

Moj stric je psihički bolesnik kojem je oduzeta poslovna sposobnost,te se liječi u ustanovi preko 20 godina. Moj otac mu je cijelo vrijeme od hospitalizacije bio zakonski skrbnik,sve do ove godine kad sam zbog očeve teške bolesti ja imenovana  zakonskim skrbnikom. Stric ima bivšu ženu i punoljetno dijete iz tog braka s kojima nije u nikakvom kontaktu. Cijelo vrijeme njegovog boravka u ustanovi  moj otac i naša obitelj vodimo brigu o stricu,rješavamo sve obaveze, troškove smještaja,vodimo brigu o njegovom zdravstvenom stanju,posjećujemo ga,šaljemo namirnice,pakete. Smještaj je u zadnjih 2 godine iznimno poskupio te se brinemo oko mogućnosti daljnjeg financiranja. Njegova bivša žena i dijete ne vode brigu o njemu,te nikad ni na koji način nisu sudjelovali u financiranju. Zanima me postoji li mogućnost sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju strica s nekim od nas iz obitelji s obzirom da je stricu oduzeta poslovna sposobnost,te imam li ja kao skrbnik ikakvo pravo na nasljeđivanje ili moj otac?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , nećakinja je napisao:

Zanima me postoji li mogućnost sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju strica s nekim od nas iz obitelji s obzirom da je stricu oduzeta poslovna sposobnost,te imam li ja kao skrbnik ikakvo pravo na nasljeđivanje ili moj otac?

Ukoliko je stricu oduzeta poslovna sposobnost, on samostalno ne može zaključiti ugovor - pravne poslove za njega obavlja skrbnik, a za dio pravnih poslova je obavezno uključivanje CZSS (te bi takav ugovor zahtjevao njihovo očitovanje, pogotovo jer bi se moglo raditi o potencijalnom sukobu interesa vas kao skrbnika i osobe koje bi stekla određene koristi temeljem takvog ugovora).

Nemate zakonsko pravo nasljeđivanja, odnosno vaš otac bi bio nasljednik tek ako bi se stričevo dijete odreklo te ako stričevi roditelji nisu živi. To se da urediti oporukom, ali jednako uz uključenje CZSS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 55 minuta, lawbydesign je napisao:

pravne poslove za njega obavlja skrbnik, a za dio pravnih poslova je obavezno uključivanje CZSS

Ovlasti skrbnika su ograničene i sigurno nije ovlašten za ovakvu vrstu pravnog posla, a u praksi CZSS to ne radi.

prije 56 minuta, lawbydesign je napisao:

Nemate zakonsko pravo nasljeđivanja, odnosno vaš otac bi bio nasljednik tek ako bi se stričevo dijete odreklo te ako stričevi roditelji nisu živi.

Ovdje bi dolazilo u obzir pozivanje na nedostojnost nasljednika po čl. 125. Zakona o nasljeđivanju.

prije 59 minuta, lawbydesign je napisao:

To se da urediti oporukom, ali jednako uz uključenje CZSS

Da ukoliko je oporučitelj sposoban za rasuđivanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 51 minuta, Borbena7 je napisao:

Ovlasti skrbnika su ograničene i sigurno nije ovlašten za ovakvu vrstu pravnog posla, a u praksi CZSS to ne radi.

Tako je, i upravo sam to napisala. CZSS je nužno uključiti i oni onda šalju obavijest temeljem koje se angažira odvjetnika. Troškove snosi skrbnik.

prije 52 minuta, Borbena7 je napisao:

Da ukoliko je oporučitelj sposoban za rasuđivanje.

Ne samo to, nego ujedno na jednak način kao i za ugovor o doživotnom uzdržavanju. Govorim konkretno iz iskustva za Zagreb.

Sretno u rješavanju!  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija