Jump to content

Kategorizacija apartmana bez uporabne dozvole


Stefani123

Preporučene objave

Pozdrav, 

pred 2 godine djed je na postojeću kuću izgradio još 2 kata. Napravljen je projekt, te je kuća sada završena, međutim zbog ograničenog broja parkirnih mjesta, dva dodatna kata su zapravo napravljena kao 2 stana po jednom katu, iako površinom mogu biti na svakom katu 4 stana. Dio tih stanova planiramo iznajmljivati kao apartmane te za to želimo napraviti kategorizaciju. 

Djed je taj prostor odlučio dati u nasljedstvo djeci i unucima te je 1 stan (prema projektu) primao meni. Kao što sam rekla, obzirom na veličinu moguće je napraviti 2 stana što i planiram, ali to neće biti po projektu koji je napravljen. 

Sama zgrada odnosno taj dodatak koji je napravljen još nema uporabnu dozvolu te je vlasništvo razriješeno samo kroz oporuku (djed je umro). 

 

Moja pitanja su: 

Dio svog prostora sam uredila, te je spreman za korištenje, ostatak obitelji svoje razmjerne dijelove nije uredio te ne planira još neko vrijeme. Utječe li to na izdavanje uporabne dozvole i kojim postupkom se ona izdaje?

Je li potrebno raditi legalizaciju objekta s obzirom na rečeno? 

Postoji li neki drugi način za napraviti kategorizaciju objekta kako bi se mogao legalno iznajmljivati?

Kome se najbolje obratiti za daljnje korake?

 

Hvala unaprijed!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 2 sati , Stefani123 je napisao:

pred 2 godine djed je na postojeću kuću izgradio još 2 kata. Napravljen je projekt, te je kuća sada završena

U upitu ne spominjete da li je djed na osnovu tog projekta ishodio građevinsku dozvolu? Niti da je nakon eventualnog izdavanja građevinske dozvole izveo radove na nadogradnji poštujući propisanu proceduru za izvođenje radova Zakonom o gradnji (imao ovlaštenog izvođača s kojim je trebao sklopiti ugovor o građenju, imao nadzornog inženjera, prijavio početak građenja)?

Za izdavanje uporabne dozvole trebaju biti izvedeni svi radovi predviđeni građevinskom dozvolom, odnosno glavnim projektom, a ako nisu izvedeni svi radovi, treba u glavnom projektu biti predviđena mogućnost izdavanja uporabne uporabne dozvole  za korištenje takve uporabne cjeline prije dovršetka cijele građevine.

Ako je djed izveo nadogradnju bez građevinske dozvole, tada ste vi u slijepoj ulici, jer je rok za legalizaciju temeljem odredbi Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama istekao pred 5 godina (zahtjev za legalizaciju je trebalo podnijeti do 30. lipnja 2018.).

Također je trebao izvesti radove na nadogradnji prema odredbama Zakona o gradnji, te za izvedene radove ishoditi propisanu dokumentaciju za podnošenje zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole sukladno odredbama članka 137. Zakona o gradnji. 

Ja znam samo za dva načina kategorizacije - s uporabnom dozvolom ili s rješenjem o izvedenom stanju.

Najuputnije je da se za detaljnije informacije obratite nadležnom uredu za gospodarstvo pri kojem se vodi postupak kategorizacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija