Jump to content

GDPR: GPS i foto praćenje poslodavca


idud615

Preporučene objave

Poštovani,

Poslodavac u našoj tvrtki uvodi novu aplikaciju - Connecteam. Uvode se nova pravila i traži od zaposlenika (između ostalog) da se na službene i privatne mobitele instalira aplikacija te kroz nju odrađuje prijava/odjava sa posla sa GPS tagom uz obavezan selfie. Da li poslodavac ima na to pravo?

Za GPS sam našao samo da poslodavac ima pravo postavljanja uređaja u svoje službene automobile dok se za mobitele ništa ne spominje.

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 51 minuta, idud615 je napisao:

Uvode se nova pravila i traži od zaposlenika

na koji tocno nacin, aneksom ugovora?

dakle on zapravo trazi od zaposlenika da posjeduju privatan mobitel (koji oni ne moraju imati), trazi podesavanje privatnog mobitela instaliranjem aplikacije i trazi od zaposlenika da prihvate uvjete koristenja te aplikacije, koje oni imaju pravo odbiti.

smatram da nema pravo zahtjevati nista u vezi privatnih mobitela, a sto se tice sluzbenih, mozda, ali opet se javlja pitanje na pristanak uvjeta koristenja aplikacije s kojima se imate pravo ne slagati.

dakle ukratko, smatram da nema pravo.

pozeljno je poslati upit prvenstveno azop-u da se oni sluzbeno o tome ocituju.

 

uređeno: od weezz0
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uputama poslanim na e-mail.

Između ostalog napisano je ovako: "Vjerojatno se pitate kako će se radnici koji nemaju službene mobitele prijavljivati. Uz Connecteam aplikaciju može se skinuti i Connecteam Kiosk aplikacija. Svaki radnik će imati šifru od 4 broja. Pomoću ta 4 broja moći će se prijaviti sa svog privatnog mobitela ili nečijeg službenog (aplikacija će kod prijave provjeriti da li je na lokaciji jednog od gradilišta i zatražit će ga da se uslika. Isto vrijedi i za odjavu)."

Kasnije se napominje da je po EU regulativama GDPR-a, uz napomenu "Može vam iskočiti obavijest „aplikacija vas je pratila u pozadini prošli dan“ radi se o programskoj grešci koja je se pojavila s novijom verzijom i koja se otklanja – vi klikate na „always allow (uvijek dopusti)“. Svakomu tko želi, mogu točno pokazati što vidi administrator (tako što se na aplikaciju prijavim preko računala osobe koju zanima kao administrator)."

Ne može izgledati sumnjivije. Očito je da je primarna funkcija nadzor i praćenje zaposlenika iako nam je "prodaju" za poboljšanje funkcionalnosti. Mene samo zanima da li je to legalno izvoditi na ovaj način.

uređeno: od idud615
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija