Jump to content

Prenamjena


d3jan

Preporučene objave

Prije 2 godine kupio sam zemljište na kojem planiram gradnju kuće. Zemljište je poljoprivredno, nalazi se u građevinskom području općine. Nalazi se uz cestu, struja, voda i plin prolaze kroz samu parcelu tako da ne bi smjelo biti problema sa procesom prenamjene. Zahtjev je predan prije gotovo 2 godine i dalje ništa. Općinski uhljebi nisu ni prstom mrdnuli. Postoji li ikakva mogućnost da se prenamjena napravi bez općine, način da ih se primora da oni naprave svoj dio posla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene isto zanima takvo nešto jer imam česticu koja je 60% građevinska pa me zanima kako bih mogao tražiti da i ostatak čestice pređe u građevinsko?
Ako ću graditi i ići na projekt moram razdvojiti te čestice tako da imam čistu parcelu koja je 100% građevinska, a onda mi ovaj dio ostaje poljoprivredni za sebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , d3jan je napisao:

nalazi se u građevinskom području općine

Tzv "općinski uhljebi" su trebali donijeti prostorni plan, te ako se vaše zemljište nalazi prostornim planom u građevinskom području općine, tada nemate nikakvog posla oko prenamjene budući da se zemljište prenamjenjuje iz poljoprivrednog u građevinsko nakon izdane građevinske dozvole. Tek kad građevinska dozvola postane pravomoćna, pravomoćna građevinska dozvola se dostavlja između ostalih i Uredu za gospodarstvo (ili kako se već zove) nadležnom za poslove prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, pa ćete platiti naknadu za prenamjenu zemljišta prema njihovom rješenju.

prije 2 sati , d3jan je napisao:

Postoji li ikakva mogućnost da se prenamjena napravi bez općine, način da ih se primora da oni naprave svoj dio posla?

Koji i kakav dio posla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 51 minuta, meridijan16 je napisao:

Ako ću graditi i ići na projekt moram razdvojiti te čestice tako da imam čistu parcelu koja je 100% građevinska, a onda mi ovaj dio ostaje poljoprivredni za sebe.

Ne morate prvo oformiti građevinsku česticu, oformljenje se može provesti i u glavnom projektu kroz prijedlog oformljenja u postupku izdavanja građevinske dozvole (izrađen od ovlaštenog inženjera geodezije). Jasno, pod uvjetom da novooformljena građevinska čestica zadovoljava propozicije prostornog plana, a što će vam u svojoj izjavi o usklađenosti zahvata s prostornim planom potpisati projektant. Nakon izdane građevinske dozvole, kad dozvola postane pravoćna, moći ćete predati u katastar izrađen parcelacijski elaborat prema prijedlogu parcelacije iz građevinske dozvole (po mogućnosti koji je izradio isti ovlašteni inženjer geodezije iz praktičnih razloga jer on ima već sve podloge u svom kompjuteru).

Nova građevinska čestica treba biti provedena u katastru prije prijave početka građenja (o čemu se podnosi dokaz oformljenja)

U slučaju da građevinski dio čestice ne zadovoljava uvjete iz prostornog plana, cijela stvar pada u vodu (građevinska dozvola), te vam ne preostaje ništa drugo nego predložiti pisanim putem jedinici lokalne uprave da kod slijedeće izmjene prostornog plana uvrsti i poljoprivredni dio vašeg zemljišta u građevinsko područje. 

Prije pisanja prijedloga  jedinici lokalne uprave o proširenju građevinskog područja, preporučam vam da provjerite kakav je stav nadležnog tijela graditeljstva u izuzeznoj primjeni članka 3. stavak 1. točka 9. (Pojmovnik Zakona o prostornom uređenju - NN 153/13, NN 65/17, NN 114/18, NN 39/19, NN 98/19 i NN 67/23), u svezi tretmana građevinskog zemljišta. Osobno smatram da se zakonodavac malo zaigrao stavljam takve mogućnosti u pojmovnik, jer  iz konteksta Zakona o prostornom uređenju takva praksa nije provediva.

uređeno: od Antuntun56
dopuna odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija