Jump to content

Legalizacija garaže u nizu na djeljenoj oranici


drlukas6

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam dozvolu za korištenje garaže na čestici koja je upisana kao oranica. Kao upisana osoba oranice je GRAD ZAGREB. Na oranici je ukupno 8 garaža u nizu (drvene konstrukcije).

Zanima me:
* Je li moguće legalizirati i upisati se kao vlasnik za samo svoju garažu
* Ako se moramo svi korisnici izjasniti, koji bi bio postupak da se cijela čestica legalizira i razdvoji u individualne garaže po privatnom vlasništvu

Također, pošto se "ne razumijem u ove postupke", ima li netko bolji savjet kako postati upisani vlasnik te garaže?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, te garaže su u katastru ucrtane kao tri zgrade, dvije s lijeve spojene i jedna s desne strane. U Zk ulošku su opisane kao općenarodna imovina pod upravom gradskog narodnog odbora, dakle građene su prije 1991. Općenarodna imovina tj. društveno vlasništvo dato na korištenje se moglo pretvoriti u vlasništvo prema odredbama ZV o pretvorbi društvenog vlasništva. Nadalje, pokušavajući odrediti vtijeme gradnje, prema ortofoto karti iz 1968 veća zgrada (garaže) s lijeve strane i cijela s desne strane su vidljive na istoj što bi značilo da se smatra da su izgrađene prema važečoj građevinskoj dozvoli te su kao takove legalne. Ostala je upitna samo manja zgrada s lijeve strane koja je vjerovatno dograđena kasnije te kao takova ne spada u građevine građene do 15. veljače 1968. odnosno ne bi trebala biti legalna ako nije građena prema posebnom aktu za gradnju.

Međutim, sve te činjenice bi vam moguće išle u prilog no vaš najveći problem je taj što se predmnjeva, odnosno smatra se, da je vlasnik nekretnine u društvenom vlasništvu osoba koja je u ZK upisana kao nositelj prava upravljanja, korištenja ili raspolaganja tom nekretninom a to je bio GNO Zagreb te mi se čini da je prema zabilježbi iz 2021. upravo to vlasništvo prenijeto na Grad Zagreb.

Dakle, upis vašeg vlasništva nad garažom je teško provediv. Čak i kada bi ste išli na stjecanje vlasništva dosjelošću, pošto imate kvalificiran posjed, za to bi vam bio potreban posjed od 40 godina, jer se radi o nekretninama u vlasništvu JLS (kao i kada se radi o RH), računajući od 1991.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija