Jump to content

Hrvatske vode, uzurpiranje čestice za javno dobro


Imilkoo

Preporučene objave

Poštovani!

Vlasnik sam čestice uz cestu,na tu je česticu izlazila betonska cijev ispod ceste , cijev za oborinske vode koje su se nakupljale kroz grabe ...posto su kroz godine sve te grabe zatrpane ta cijev nije sluzila vise nicem i mi smo nasuli svoju cesticu i podigli nivo ali je susjed ugradio cijev ispod nasipa za odvodnju svoje vode s čestice tj ogromnog parkinga s druge strane ceste...meni osobno cijev nesmeta ali on se sad prijeti da će Hrvatske vode uzeti za širinu 4 metra moju čestici i proglasit javnim dobrom i da ja nemam pravo to ograditi??

Znaci nigdje blizu nikakvog izvora nit ista kako onda mogu proglasit javno dobro?dali mogu uopce uzeti bez suglasnosti vlasnika dio čestice i upisati se ili?

Kakvi su zakoni glede toga?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na Vašem bih mjestu svakako pogledao na https://oss.uredjenazemlja.hr/map ( katastar, gruntovnica), ima li na zemljištu ucrtanog ili zabilježenog statusa javnog vodnog dobra ( negdje nekada tamo otprije), a ako nema, možete mirno spavati. Ostatak mog komentara ne morate ni čitati, ali da ne pišem opet ako se pojave kakve nejasnoće. Prvo bi tu ilegalnu cjevčicu morali legalizirati, a nakon toga i proglasiti javnim vodnim dobrom u općoj uporabi u vlasništvu Republike Hrvatske na upravljanju Hrvatskih voda. To bi podrazumijevalo i izvlaštenje uz isplatu naknade, pri čemu vlasnik ne mora dati suglasnost, ali ima pravo pokretanja upravnog spora, a vidim da se može u Gruntovnicu staviti i zabilježba prigovora. Ako se fizički suprotstavite ulasku radnika Hrvatskih voda na, nekim čudom, tako izvlaštenu Vašu parcelu ( ili njen dio), odnese Vas interventna policija. Izmjesti, pomakne, neki od tih izraza bi vjerojatno bio adekvatniji. Bolje uzmete novce i zaboravite na cijelu priču, ali prije toga se obavezno konzultirate s odvjetnikom. San svih snova za novinare, a noćna mora za svakog onog birokratu koji bi od lokalnog šerifa dobio nalog da u ovakvom slučaju pokrene postupak izvlaštenja pred Vladom RH. Izuzetno nestvarno zvuči. No, ipak se ovoj zemlji tepa da je zemlja čuda, pa uzmimo to sve skupa s određenom rezervom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od države svakako straha nema, možda neki spor s njim osobno ako začepite cijev pa mu na parkiralištu nastane bazen. Postoji poprilična vjerojatnost i da bi ograđivanje parcele izazvalo reakciju. U članku 102. stavak 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima spominje se čak obaveza ograđivanja vlastite nekretnine. Imate kakvu kućicu gore? Ako po zakonu morate napraviti ogradu, kako Vas itko može prisiljavati da ga kršite?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija