Jump to content

Darovnica


NoScope

Preporučene objave

Zanima me kako se ograditi os svih mogucih problema koji mogu nastati darovnicom. Kuca u kojoj zivim je "podjeljena" al sve je na djedu, sada bi trebao kat di zivim staviti na sebe, plan je darovnica djed unuk, djed se slaze, otac kaze ako triba njegov potpis da samo javim, pa sad me zanima sta mi treba sve od papira i koji potpisi mi trebaju da nebi posli se vuklo po sudu, kuca nije jedina nekretnina koju posjedujemo, al je sve na djedu, selo, vikendica i ta kuca sa okucnicom, otac ima brata al on nema veze sa tim, oni su rjesili sve izmedju sebe i nakon djeda ide na njih 2, pa onda oni djele dalje. Ja imam 2 brata i dogovor je postignut, al znam da nista od tog ne vrijedi jer ne mozemo djeliti nesto sto jos nije niti na ocu a ne nama. Poceli su problemi jer je jedan brat kockar pa se zelim ograditi, njegov dio ce pripast njemu al ne zelim da ja imam problema, drugi brat se slaze samnom da kat kuce prepisem na sebe, jer sam platio i radio taj kat sam, imam sve racune koje sam placao kad sam radio, i sve sta sam kupovao i trosio u stan, struja je na meni, voda ce sad biti na meni, odvojio sam se od ostatka kuce sta se rezija tice, za struju je did dao suglasnost kad sam uvodio, i sad ce za vodu. Pa eto ako moze bilo kakva pomoc ili me usmjeritinu kojem pravcu da idem. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , NoScope je napisao:

Poceli su problemi jer je jedan brat kockar pa se zelim ograditi, njegov dio ce pripast njemu al ne zelim da ja imam problema, drugi brat se slaze samnom da kat kuce prepisem na sebe

Darovni ugovor djed-vi (niste oslobođeni poreza). 

Zakon o porezu na promet nekretnina je tu jasan "potomci i preci koji čine uspravnu liniju", što znači da ukoliko postoji živući potomak između djeda i unuka, plaća se porez.

A kako porezna misli na sve da bi namakla porez, u slučaju darovanja otac-sin-unuk bi vrijedile odredbe čl.58 Zakona o porezu na dohodak - djed pokloni sinu i on drži tu kuću/stan na sebi 2 godine i tek nakon toga ne bi bilo ppreza na darovanje.

U darovni se ugovor mogu unijeti i klauzuje suglasnosti oca i strica (kao nužnih nasljednika djeda), kao i vaše braće u smislu da su upoznati s ugovorom te suglasni s njegovim sadržajem i odriču se prava na pobijanje predmetnog ugovora iz bilo kojeg razloga, uključujući mane volje.

Ugovor se provodi u zemljišnim knjigama (putem javnog bilježnika) i tabularne izjave (koja je sadržana u ugovoru ili mu je prilog). Ako zk sud prihvati, vi se upisujete kao vlasnik darovanog dijela nekretnine. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija