Jump to content

Parceliranje zemlijšta izjava o suglasnosti


marius695

Preporučene objave

Pozdrav, trenutno sam u procesu kupnje građevinskog zemljišta, vlasnik ga prvo treba parcelirati. 

Ima li netko možda primjer obrazca koji trebaju potpisati ostali suvlasnici da se to parcelira? Postoji li neki posebni obrazac ili se može samo navesti tipa taj i taj suvlasnik daje dozvolu za parceliranje zemlijšta pod tim i tim brojem. Ili ima neki baš obrazac, gledao sam po internetu ali nisam pronašao. 

I također me zanima ukoliko se zemljište parcelira, kako se određuje i upisuje vlasnik tog novog zemljišta. Naime trenutno to zemljište ima 5000 kvadrata i na 3 dijela je podijeljeno, dio koji bi ja kupio je u vlasništvu jedne od te 3 osobe, dio od 2000 kvadrata. Kad se napravi parcelacija, dali taj vlasnik i dalje ostaje suvlasnik na obje čestice (ako bi se parceliralo na dvije samo), ili onda treba neki novi obrazac kojim se upisuje tko je zapravo vlasnik kojeg zemljišta? Ova druga dva vlasnika već imaju na svojim dijelovima izgrađene manje hale (skladišta) tako da se zna koji dio je čiji, ali jednostavno nije zabilježeno nigdje. 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasnik bi mogao (u biti ona dvojica koja imaju izgrađene hale) tražiti rješenje o utvrđivanju građevne čestice ako su iste postojeće (izgrađene na osnovu akta za gradnju) ili ozakonjene u posebnom postupku na osnovu koje bi se mogla raditi parcelacija. No kako rješenje nema pravnih učinaka na vlasništvo i druga stvarna prava na nekrentnini za koje je izdano (a da ne bi ostali suvlasnici na novoformiranim česticama) potreban im je i ugovor o diobi zemljišta na osnovu kojeg bi se točno u ZK odredilo vlasništvo tih čestica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija