Jump to content

Ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave


Maslacak123

Preporučene objave

Pozdrav,

našla sam se u nekoj neobičnoj situaciji. Jučer sam SASVIM SLUČAJNO (dok sam tražila nalaze liječnika) na e-građani vidjela poruku "promjene u sudskom postupku", kako nisam imala pojma o čemu se radi, ušla sam na danu poveznicu i shvatila da je riječ o pokretanju ovršnog postupka za 3 neplaćene rate za tečaj stranog jezika u 2022.

Ukratko, na taj tečaj sam krenula u veljači 2022, te iz osobnih razloga morala prekinut i u 6/2022 mi je rečeno da će mi se preostale 3 uplatnice dostaviti na mail adresu. Mail adresu sam namjerno dala službenu jer sam tu redovito provjeravala pa da mi se ne dogodi propust da uplatnice ne vidim. Međutim uplatnice nikako nisu dolazile na mail, nisam ih primila ni fizički putem pošte iako je Učilište kod kojeg sam tečaj polagala imalo i kućnu adresu i mail adresu, i s vremenom mi je to sve palo u zaborav.

I evo jučer skroz slučajno saznajem za taj neki ovršni postupak koji je pokrenut na temelju vjerodostojne isprave dana 9.11.2023. Niti o tome nisam dobila nikakvu obavijest, imala sam neku mogućnost žalbe ili čega već, ali kako da se žalim kad nisam imala pojma o svemu kad me apsolutno nitko nije obavijestio niti jednim komunikacijskim kanalom.

Poslala sam jučer mail Učilištu s upitima vezano uz situaciju, i oni me uvjeravaju da su u 6/2023 poslali mail s uplatnicama (kako ga ja nikad nisam primila, a mail se aktivno koristio sve do 11/2022 kad sam promijenila posao pa samim tim i izgubila pristup toj mail adresi??) te nadalje tvrde da su poslali uplatnice i poštom u 7/2022 (ni to nisam nikad primila iako sva ostala pošta stiže uredno i bez ikakvih kašnjenja i na istoj sam adresi već 7 godina).

Moje pitanje je, kako je moguće da me se ne obavijesti o pokretanju ovog postupka? Kako da se postavim u ovoj situaciji? Meni uopće nije sporno da platim te 3 rate za tečaj, ali da plaćam i neke popratne troškove za pokretanje te ovrhe to mi je apsurdno.

Mogu li oni dokazati da su stvarno poslali te uplatnice, i kako ja mogu dokazati da ih nikad nisam primila niti jednim kanalom?

I još uvijek mi je glavni upitnik u glavi - zar ne postoji neki propis ili zakon o obavještavanju ovršenika o svemu u trenutku kad se donio ovršni prijedlog??

 

Kome da se obratim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tek je podnesen prijedlog za ovrhu. Sad bi trebali dobiti Obavijest da možete podmiriti dug u roku od 15 dana ili da će biti doneseno rješenje o ovrsi na koje možete uložiti prigovor u roku od 8 dana.

Možete već sada otići napraviti uvid u spis pod tim poslovnim brojem da vidite kako su obrazložili svoje potraživanje i što točno traže da platite.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo sto je stavljeno na e-gradani na datum 4.12. pise Odluka-Obavijest.. jel to to o cemu govorite? Meni i dalje nije jasno kako mi nista od tih njihovih dokumenata nije doslo na kucnu adresu, niti na mail bar, niti nista, nego sam saznala doslovno slucajno?? 

Zar nisu obavezni makar jednim pismenim putem obavijestit ovrsenika o tom postupku?

 

I kazete da mogu otic napravit uvid u spis, gdje se to radi? Tu se moze dogovorit i za nacin placanja (jednokratno,  na rate..)?

I jos jedno pitanje, ako se stvarno dogodi da krene ta prisilna naplata, a ja momentalno primam samo naknadu za bolovanje zbog komplikacija u trudnoci, mogu li se oni naplatit od tog prihoda? Primam 565e/mj od hzzo, a ovo sta sam citala o njihovim potrazivanjima je 143e za tecaj + 87e troskovi za javnog biljeznika i sta ja znam sta jos. Onda bi mi oni s jedne mjesecne naknade skinuli sami preko Fine taj svoj iznos i smatralo bi se da je ovrha provedena i da je ta prica zavrsena?

 

Kalkuliram kako da rijesim situaciju bez velikog hodanja po gradu jer moram strogo mirovat.

 

Hvala na svemu do sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 30 minuta, Maslacak123 je napisao:

Ovo sto je stavljeno na e-gradani na datum 4.12. pise Odluka-Obavijest.. jel to to o cemu govorite?

Da, to bi trebali dobiti na adresu prebivališta ili boravišta, ako ga imate prijavljenog. S tim da je pošiljka obična, a ne preporučena.

prije 31 minuta, Maslacak123 je napisao:

Zar nisu obavezni makar jednim pismenim putem obavijestit ovrsenika o tom postupku?

To će biti ova Obavijest za koju je u tijeku dostava.

prije 32 minuta, Maslacak123 je napisao:

kazete da mogu otic napravit uvid u spis, gdje se to radi?

Nazovite sud, pa ih pitajte, da li je spis kod njih ili kod javnog bilježnika kao sudskog povjerenika.

prije 32 minuta, Maslacak123 je napisao:

Tu se moze dogovorit i za nacin placanja (jednokratno,  na rate..)?

To možete sa odvjetničkim društvom koje zastupa ovrhovoditelja.

prije 33 minuta, Maslacak123 je napisao:

I jos jedno pitanje, ako se stvarno dogodi da krene ta prisilna naplata

Za prisilnu naplatu će im trebati pravomoćno rješenje o ovrsi.

prije 34 minuta, Maslacak123 je napisao:

a ja momentalno primam samo naknadu za bolovanje zbog komplikacija u trudnoci, mogu li se oni naplatit od tog prihoda?

Ne.

prije 35 minuta, Maslacak123 je napisao:

Kalkuliram kako da rijesim situaciju bez velikog hodanja po gradu jer moram strogo mirovat.

Ako ste voljni sve platiti, onda zovnete to odvjetničko društvo i kažete da Vam izračunaju sveukupno dugovanje do određenog dana kada ćete podmiriti dug, pod uvjetnom da onda oni povuku ovršni prijedlog u cijelosti, jer je dug namiren. Neka Vam taj obračun dostave na mail.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija