Jump to content

Posljedice proglašenja odredbe OPZ neustavnom


MeetDave

Preporučene objave

Osoba A dobije porezno rješenje i plati porez, no pokrene upravni spor protiv tog rješenja. Upravni spor izgubi, te sud pravomoćno odluči da je zahtjev neosnovan zbog određene odredbe Općeg poreznog zakona.

Međutim, recimo hipotetski da se ta odredba Općeg poreznog zakona kasnije pokaže neustavnom (nakon pokretanja postupka - ocjena suglasnosti s ustavom).

Koje mehanizme (ako ikakve) osoba A ima da dobije povrat sredstava? Obnova poreznog postupka, obnova upravnog postupka? Išta? Generalno me zanima koje su posljedice proglašenja neke odredbe neustavnom po sporove koji su prije toga već okončani, a u kojima se odluka zasniva upravo po toj neustavnoj odredbi. Našao sam u literaturi sljedeće:

Citiraj

“Članak 58. 3. Svaka fizička i pravna osoba koja je Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedine odredbe zakona s Ustavom, odnosno pojedine odredbe drugog propisa s Ustavom i zakonom, a Ustavni sud njezin prijedlog prihvati i ukine odredbu zakona, odnosno drugog propisa, ima pravo podnijeti zahtjev nadležnom tijelu za izmjenu pravomoćnog pojedinačnog akta kojim joj je povrijeđeno pravo, a koji je donesen na temelju ukinute zakonske odredbe, odnosno ukinute odredbe drugog propisa, odgovarajućom primjenom odredaba o ponavljanju postupka. 

Kako bi ovo funkcioniralo (ako bi) u opisanom kontekstu (porez)?

Hvala

uređeno: od MeetDave
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija