Jump to content

Otkaz tokom probnog roka


Maron

Preporučene objave

Poštovani,

Molio bih informaciju vezanu oko povrede prava mene kao radnika. Dobio sam, po svemu sudeći, nepravovaljani otkaz koji je nastupio isti dan, nije se ispoštovalo moje pravo na otkazni rok. Prije otkaza nisam dobio pisanu opomenu (mislim da je to trebalo biti iako je riječ o probnom roku) niti mi je rečeno da nešto krivo radim, na poslu samo bio oko mjesec dana i bilo je naravno mjesta za napredak jer sam se tek uhodavao u rad. Bilo je malo trzavica s nadređenim koji je znao biti neugodan (inače je takav karakter i svadljiv s drugima), no nisam previše reagirao na njega jer po prirodi izbjegavam sukobe što je vjerojatno shvaćeno kao neki bezobrazluk i nepoštovanje autoritetas moje strane - uglavnom nije baš bila bajna atmosfera na poslu, ali nisam dao da to utječe na moj performans, što i nije. Pretpostavljam da je otkaz došao zbog toga što je nadređeni smatrao da mu ne odgovaram kao osoba. 

Kod odjave s mirovinskog mi piše da je otkaz bio sporazuman, što nije istina jer nisam potpisao ništa osim potvrde da mi je uručena odluka o otkazu.

Moje je pitanje imam li pravo osporavati taj otkaz (pisanje zahtjeva pa i angažiranje odvjetnika po potrebi) s obzirom da mi ni na koji način nije ni pismeno ni usmeno spomenut nikakav sporazum, nisam imao otkazni rok, nisu mi dali konkretan razlog otkaza, nego mi rekli da nisam zadovoljio (nakon što su me tjedan dana ranije pohvalili). Ja jedino što sam mogao u tom trenutku je prihvatiti situaciju jer nisam htio izazvati negativnu reakciju kod nadređenog. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne spominje se otkazni rok, piše da odluka stupa na dan donošenja odluke. 

Nije mi bilo dobro objašnjeno, imao sam osjećaj da se izmotavaju (nisu dovodili moju stručnost i predanost u pitanje, izravno sam ih pitao to i rekli su da to nije razlog - pa iz svega što se dogodilo i što mi je rečeno mogu zaključiti da je razlog osobne prirode. Čitajući malo o mobbingu našao sam u opisima naznake diskriminacije koje odgovaraju nekim stvarima s kojima sam se susreo, ali ne bih išao tim putem, nego tražio zaštitu za stvari koje mogu dokazati. Nisam ništa htio komentirati jer sam bio u nepovoljnom položaju i kad sam pokušao nešto reći su me poklopili, vidio sam da štogod kažem nema učinka, a možda bi bilo i gore. Pitao sam na odlasku sa sastanka za otkazni rok jer sam mislio da će biti još nekog dogovora i papirologije budući da ovaj dokument ne spominje uobičajene informacije koje budu nakon završetka radnog odnosa - nisam nikad bio u situaciji da sam dobio otkaz na probnom pa ne znam je li nešto drugačije - ali su mi rekli da ne, da mogu ići doma. 

Kompanija ima već povijest nekorektnosti prema radnicima, no to naravno ne bih dalje komentirao niti pisao u svojem prigovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno mi je da nisu dužni, radi konteksta sam iznio detalje i jer u dokumentu nije ništa navedeno za otkazni rok, a ni za razlog otkaza.

Ovo je sav tekst dokumenta: 

"(Ime radnika) otkazuje se ugovor sklopljen (datum) zbog nezadovoljavanja probnog roka.

S radnikom je odrađen razgovor prilikom uručenja odluke. Odluka stupa na snagu danom kad je donesena. 

Odluka izrečena u 2 primjerka, svaka strana zadržava 1. 

Potpisom potvrđujem primitak odluke.

 

Možete li mi reći imam li pravnu osnovu za izboriti svoje pravo otkaznog roka i promjene razloga davanja otkaza putem zahtjeva za zaštitu prava radnika? 

Hvala vam na trudu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Maron je napisao:

Možete li mi reći imam li pravnu osnovu za izboriti svoje pravo otkaznog roka

Da, s tim da su Vas i mogli i osloboditi obveze rada za vrijeme otkaznog roka, ali Vas nisu smjeli odjaviti prije isteka istog.

prije 7 sati , Maron je napisao:

promjene razloga davanja otkaza putem zahtjeva za zaštitu prava radnika? 

Nažalost, ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po tome onda poslodavac može tvrditi da netko nije zadovoljio probni rad, iako je možda i zadovoljio, samo je poslodavcu najjednostavnije bilo napisati da nije zadovoljeno? Zar ne bi trebalo biti objašnjeno u otkazu razlog zašto netko nije zadovoljio, odnosno zašto je do otkaza došlo? Ovako mi se čini da poslodavci mogu iskorištavati postojanje probnog roka. A radnik koji je oštećen, možda čak i diskriminiran, nema pravo tražiti da se u obzir uzmu informacije koje bi ukazale da razlog otkaza nije taj koji je naveden?

Ako dođe do suda, može li sudski raskid ugovora promijeniti razlog otkaza? Jer radnik inače gubi pravo na naknadu s biroa jer mu je naveden krivi razlog otkaza.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Maron je napisao:

Zar ne bi trebalo biti objašnjeno u otkazu razlog zašto netko nije zadovoljio, odnosno zašto je do otkaza došlo?

nema takve obveze za poslodavca

prije 15 sati , Maron je napisao:

Ovako mi se čini da poslodavci mogu iskorištavati postojanje probnog roka.

da, nažalost, vrlo čest slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija