Jump to content

Nekretnina-vanknjižno vlasništvo


Dalmatinka_M

Preporučene objave

Poštovani

Imam dio obiteljske nekretnine (kao suvlasnik)-1 etaža kuće građene 1863 g.Generacijskom diobom kuće,daljnji rođaci imaju pola kuće,a mi (2 strica i brat i ja) svoju polovicu -3 etaže!

Početkom 90-ih kuća je renovirana,jer je pod jednim krovom,te je svak dobio svoj ulaz (daljnji rođaci svoj-mi svoj)!

S obzirom da je vanknjižno vlasništvo,kako je kao takvu nekretninu upisati u z.k.,jer mislim da nema gotovo nikakve papire,s obzirom na godinu gradnje?!

Postoji i diobeni ugovor između stričeva i nas!

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo bi trebali zatražiti uporabnu dozvolu za građevine izgrađene do 15. 02.1968. godine, pod uvjetom da je rekonstrukcija izvršena u tlocrtnim gabaritima zgrade, te da se doslovno ne vidi iz aviona, odnosno snimke iz zraka učinjene prije 15. 02.1968. godine - ionako su za izdavanje uporabne dozvole mjerodavni vanjski ukupni (nepromijenjeni) gabariti zgrade u odnosu na stanje evidentirano na avionskoj snimci do 15.02.1968. godine.

U tu svrhu je potrebno ishoditi katastarsko uvjerenje sa snimkom predmetne građevine učinjenom prije 15. 02.1968. godine,  ako uz uvjerenje nije priložena kopija katastarskog plana, treba je posebno zatražiti, te podnijeti zahtjev za uporabnu dozvolu za građevine izgrađene do 15. 02.1968. godine.

Uporabnom dozvolom bi zgrada stekla zakonit status, pa bi bio ispunjen preduvjet za daljnje korake: upis zgrade u katastarsku evidenciju (uz prilog geodetskog elaborata izrađenog u svrhu upisa u katastar i gruntovnicu i jasno, dokaza vlasništva predmetne građevine i diobenog ugovora) -> nakon katastarskog upisa katastar šalje službenim putem prijedlog za upis u zemljišne knjige.

Vi trebate podnijeti eventualno zahtjev u gruntovnici za etažiranje zgrade uz prilog plana posebnih dijelova nekretnine i međuvlasničkog ugovora (etažiranje nije nužno ako želite da suvlasnički omjeri budu izraženi u idealnim suvlasničkim omjerima koji slijede iz diobenog ugovora). Lp 🙂

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija